АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принцип індивідуального підходу до учнів у навчанні

Читайте также:
  1. B. Основные принципы исследования истории этических учений
  2. ERP-стандарты и Стандарты Качества как инструменты реализации принципа «Непрерывного улучшения»
  3. I. Структурные принципы
  4. II. Принципы процесса
  5. II. Принципы средневековой философии.
  6. II. СВЕТСКИЙ УРОВЕНЬ МЕЖКУЛЬТУРНОЙ КОММУНИКАЦИИ ОТНОСИТЕЛЬНО ПРИНЦИПОВ ПОЛИТИЧЕСКОЙ СПРАВЕДЛИВОСТИ
  7. II. ЦЕЛИ, ЗАДАЧИ И ПРИНЦИПЫ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ВОИ
  8. II.4. Принципы монархического строя
  9. III. Принцип удовольствия
  10. III. Принципы конечного результата
  11. III. Принципы конечного результата.
  12. IV. Принцип реальности

Індивідуальний підхід як найважливіший принцип навчання посів у дидактиці чільне місце з часів Я.А. Коменського. Процес навчання, з його точки зору, повинен будуватися в чіткій від­повідності до виховних і індивідуальних особливостей учнів. Я.А. Коменський навіть зробив спробу дати свою типологію уч­нів, поділяючи їх на шість груп: діти з гострим розумом, прагнуть до знань, допитливі і піддатливі; з гострим розумом, але повільні,

1 «Психологические основи формирования личности в педагогическом процессе». - М., 1981. - С. 193.

2 Белкин А.С. Ситуация успеха. Как ее создать.: Кн. для учителя. — М., 1991. — 176 с.


 

Розділ 2. Дидактика

 


 


хоча й слухняні; з гострим розумом, але невгамовні і вперті; слухняні і допитливі, але повільні і мляві; тупі, байдужі; тупі з зіпсованою і злісною натурою.

Якісну своєрідність дитячої природи підкреслював Ж.-Ж. Руссо, який наводив думку про те, що дитина — це своєрідна істота, а не доросла людина в мініатюрі.

Ідея індивідуального підходу підкреслювалась також і Й.Г. Пес-талоцці. Навчання повинно сприяти розвитку всіх внутрішніх сил і здібностей, закладених у людській природі. Тому, навчаючи, ми на­даємо допомогу «справі природи в розвитку наших здібностей і сил».

Таким чином, індивідуальний підхід до дітей — це «принцип педагогіки, згідно з яким у навчально-виховній роботі з колекти­вом дітей досягається педагогічний вплив на кожну дитину, який грунтується на знанні її особистих рис і умов життя»', а індивіду а-лізацно навчання розуміють як:

— організацію навчального процесу, при якій вибір способів, прийомів, темпу навчання враховує індивідуальні відмінності уч­нів, рівень розвитку їх здібностей до учіння»2;

— «систему виховних і дидактичних засобів, що відповідають меті діяльності і реальним пізнавальним можливостям колективу класу, окремих учнів, груп учнів і дозволяють забезпечувати на­вчальну діяльність учня на рівні його потенційних можливостей з врахуванням мети навчання»3.

_____________________ За визначенням І. Унт, ін-

...освіта необхідна всім... Проте воі­стину набагато більше потребують виховання люди обдаровані, тому що діяльний розум, не зайнятий чи­мось корисним, буде займатися непотрібним, пустим і згубним. Я.А. Коменський

дивідуалізація — це врахуван­ня в процесі навчання інди­відуальних особливостей уч­нів у всіх його формах і методах, незалежно від того, які особливості і в якій мірі враховуються4.

При цьому І. Унт зазна­чає, що у використанні понят­тя «індивідуалізація» навчання необхідно мати на увазі, що у його практичному використанні мова йде не про абсолютну індивідуалі­зацію. У реальній шкільній практиці індивідуалізація завжди від­носна з таких причин:

1) враховуються індивідуальні особливості не кожного окре­мого учня, а групи учнів, що мають приблизно схожі особливості;

Гончаренко С. Український педагогічний словник. — Київ, 1997. — С. 143. Педагогическая знциклопедия. — М., 1965. — Т. 2. — С. 201. Кирсанов А.А. Индивидуализация учебной деятельности как педагогическая про­блема. — Казань, 1982. — С. 138. Унт Н. Индивидуализация й дифференциация обучения — М., 1990. — С. 8.


2.2. Принципи навчання __________________________________235

2) враховуються лише відомі особливості або їх комплекси і зо­крема такі, які важливі з точки зору навчання (наприклад, загаль­ні розумові здібності); поряд з цим може виступати ряд особливо­стей, врахування яких у конкретній формі індивідуалізації немож­ливе або навіть не так вже і необхідне (наприклад, різні особливості характеру або темпераменту);

3) іноді здійснюється врахування деяких особливостей або ста­нів лише у тому випадку, якщо це, зокрема, важливо для даного учня (наприклад, талановитість у будь-якій галузі, розлад здоров'я);

4) індивідуалізація реалізується не за всім обсягом навчальної діяльності, а епізодично або в будь-якому виді навчальної діяль­ності й інтегрована з індивідуалізованою роботою1.

Уточнюючи поняття «індивідуальний підхід» і «індивідуаліза­ція», І. Унт зазначає, що в першому випадку ми маємо справу з принципом навчання, а в другому — зі здійсненням цього прин­ципу, яке має свої форми і методи.

Отже, сутність принципу індивідуального підходу в навчанні полягає у вивченні і врахуванні в навчальному процесі індивідуальних і вікових особливостей кожного учня з метою максимального розвитку позитивних і подолання негативних індивідуальних особливостей, забезпеченні на цій основі підвищення якості його навчальної роботи, всебічного розвитку.

Реалізація принципу здійснюється в таких напрямах: а) пси­хологічному — врахування психічних особливостей індивіда, які впливають на навчально-пізнавальну діяльність, що обумовлює наслідки навчання; б) дидактичному — організація такої взаємодії викладача і учнів, яка б максимально задовольняла потреби та інтереси кожного учня, визначення адекватної системи прийомів педагогічного впливу на особистість школяра. Ці напрями визна­чають конкретні шляхи індивідуального підходу в навчанні:

1. Глибоке вивчення особистості дитини:

— характеру протікання розумових процесів (гнучкість розу­му, швидкість засвоєння, критичність);

— навичок навчально-пізнавальної діяльності (вміння виділя­ти головне в навчальному матеріалі, планувати навчальну діяль­ність, здійснювати самоконтроль у навчальній роботі тощо);

— рівня пізнавальних здібностей (спостережливість, увага, па­м'ять, мова);

— рівня знань і вмінь (повнота, глибина, дієвість); І; — ставлення до навчання, до успіхів, невдач; мотивів навчання; ї — працездатності;

— вольового розвитку, ступеня наполегливості, терпіння;

Унт Й. Индивидуализация й дифференциация обучения — М., 1990. — С. 6—9.


 

Розділ 2. Дидактика

 


 


— з яких предметів відчуває труднощі, з яких — встигає;

— рівня научуваності учня та ін.

Научуваність людини виявляється в її готовності до учіння і здат­ності успішно його здійснювати в умовах будь-якої конкретної дидак­тичної системи, тобто научуваність можна визначати як потенційну можливість до оволодіння новими знаннями і як «сукупність (ан­самбль) інтелектуальних властивостей людини, від яких при наявно­сті і відносної рівності інших необхідних умов (вихідного мінімуму знань, позитивного ставлення до учіння та ін.), залежить продукти­вність навчальної діяльності»1. Продуктивність розглядається як якість, темп роботи, її об'єм в одиницю часу, відсутність напруги і втомленості протягом тривалого періоду, задоволеність наслідками праці2. До показників научуваності відносять економічність і темп мислення; кількість конкретного матеріалу, на основі якого досяга­ється розв'язання нового завдання; кількість «кроків» для її само­стійного рішення та порції дозованої допомоги, на основі якої дося­гається необхідний результат, а також час, витрачений на розв'язан­ня; здатність до самонавчання, працездатність, терплячість3. Чим вище рівень научуваності суб'єкта, тим швидше і легше набуває лю-, дина нових знань, тим вільніше вона оперує ними у відносно нових умовах, тим вище, отже, і темп її розумового розвитку, і сумарний кількісний показник рівня навчання.

Ю.К. Бабанський у своїх працях в основу аналізу можливос­тей успішності навчання ввів поняття «реальні навчальні можливо­сті школяра», яке розглядає як «сукупність психологічних, фізіо­логічних і моральних потенцій особистості, а також опосередко­ваних нею зовнішніх умов, котрі разом забезпечують певну успішність здійснення навчальної діяльності4.

До складу внутрішніх реальних навчальних можливостей ав­тор включає:

— научуваність особистості, розвиток основних процесів і яко­стей мислення, запам'ятовування та ін.;

— спеціальні знання, уміння, навички;

— уміння і навички навчальної праці;

— елементи фізичного розвитку, які особливо впливають на навчальну працездатність особистості;

— ставлення особистості до учіння;

— елементи вихованості особистості, які впливають на учіння.

Колмьїкова З.И. Обучаемость й принципи построения методов ее диагностики. - М„ 1975. - С. 78.

Зимпяя Й.А. Педагогическая психология. — Ростов-н/Д., 1997. — С. 243. Зимняя Й.А. Педагогическая психология. — Ростов-н/Д., 1997. — С. 245. Бабанский Ю.К. Оптимизация учебно-воспитательного процесса. — М., 1982. — С- 147.


2.2. Принципи навчання __________________________________ 237

Зовнішній бік реальних навчальних можливостей включає опо­середкований особистістю пізнавальний вплив родини, культур­ного оточення та вплив учителів, учнівського колективу, навчаль­но-матеріальної бази школи та ін.

Таким чином, результативність вивчення вчителем особистос­ті школяра визначається його знаннями ознак научуваності, при­чин відставання, наявності таланту та ін.

Так, американський дослідник Торренс розробив 830 ознак та-4 ланту. Наприклад: систематичне поглинення слуханням і роботою у сфері індивідуальних інтересів; невизнання авторитетних ідей; зве­рнення до багаточисленних джерел та інформації; продовження ро-'' боти, коли час кінчився; вміння встановлювати несподівані зв'язки; •"* інтерес до сутності; розгляд понять у розвитку; чесний і настирли­вий пошук істини, альтернативи1.

' Як зазначав В.О. Сухомлинський, немає абстрактного учня, до якого б можна було застосовувати всі закономірності навчання і виховання. Тому немає єдиних для всіх школярів передумов ус­піху в навчанні2.

Під час вивчення особистості дитини не можна обмежуватися лише фіксацією тих чи інших рис особистості, а необхідний рете­льний аналіз індивідуальних відхилень як негативних, так і пози­тивних, їх причин. Так, учні зі слабким здоров'ям швидше стом­люються в процесі навчання, внаслідок чого гірше засвоюють ма­теріал.

По-різному сприймають учні явища і події залежно від влас­ного досвіду. Вчителю треба встановити, які недоліки в розвитку пізнавальних процесів перешкоджають нормальному засвоєнню матеріалу, які негативні особливості заважають учням працювати над підвищенням свого розвитку і які умови сприяють закріплен­ню недоліків і негативних рис.

2. Розробка системи впливу на учня з урахуванням індивідуаль­них і вікових особливостей. Тут може бути попереджувальна, ви­правляюча, заохочувальна робота. Важливо визначити, на що здат­ний кожен учень у даний момент навчальної діяльності, як розвива­ти його розумові здібності, яким шляхом, «з якими уповільненнями і труднощами кожен учень зможе підійти до рівня, передбаченого програмою», і який індивідуальний шлях «успіху в навчанні і ро­зумовій праці» (В.О. Сухомлинський). Наприклад, індивідуальний підхід до дитини може знайти вияв у тому, що вчитель:

— пропонує виконувати певну кількість вправ до конкретно визначеного часу;

Торренс. Современная дидактика: теория — практика. — М., 1994. — С. 147. Сухомлчнскш В.А. Избр. произв.: В 5 т. — К., 1979. — Т. 2. — С. 467.


 

Розділ 2. Дидактика

 


 


радить щоденно читати підібраний вчителем текст, усвідом­лювати його, запам'ятовувати головні думки і розповідати одно­класникам, другу або вчителю;

— певний час на кожному уроці викликає для відповіді, потім пропонує інші різні види дії: короткі письмові відповіді або фор­мування висновків, висування гіпотез, розв'язання проблем та ін;

— здійснює диференційовану допомогу: одному лише коротень­ко підказує, як підійти до розв'язання задачі, висвітлення питань у творі, а іншому дає більш детальні пояснення, а то і план розпо­віді тощо.

Головне, щоб дуже обережно підводити школярів до усвідом-| лення своїх особистих труднощів, спонукати до самостійної робо-| ти, спрямованої на подолання труднощів. Для цього слід викори-] стовувати різні дидактичні засоби.

Особливе місце в системі індивідуального навчання належить ди­ференціації навчання, під час якого здійснюється відбір змісту, мето­дів, форм навчання залежно від особливостей груп учнів. Як зазначає І.Я. Лернер, диференціація — це частковий випадок індивідуалізації навчання, звернений на реалізацію індивідуального підходу до окре­мих груп людей. Ці групи у процесі навчання можуть бути сформовані за різними основами (здібностями, інтересами, успішністю, психоло­гічними особливостями тощо). Основна мета диференціації — сприя­ти створенню умов для всебічного розвитку особистості кожного шко- і ляра з урахуванням його задатків, можливостей, інтересів. Різні потен-1 ційні можливості школярів вимагають урахування того, що учень І повинен знати і вміти (обов'язкова підготовка) та того, як він може засвоювати соціальний досвід. Це забезпечить знаходження школяра| в «зоні ближнього розвитку», навчання на індивідуальному посильне му рівні труднощів, що оптимізує розвивальну функцію навчання| Таким чином, диференціація сприяє гуманізації навчального проце­су, створюючи умови для задоволення потреб та інтересів людини,; орієнтуючись на максимальні можливості її розвитку.

Диференціація навчання демократична у зв'язку з своєю варіа-1 тивністю, вона дає право вибору, а не заганяє людину в «прокрус-тове ложе» одноманітних схем і канонів навчання. Вона дозволяє враховувати у навчанні й регіональні особливості1.

Особливо це важливо в роботі з обдарованими, тобто з тими дітьми, які проявляють підвищені здібності. Для реалізації цієї мети можна використовувати:

— проходження навчального курсу в індивідуально різному темпі;

— створення постійних і тимчасових відносно гомогенних (од­норідних) груп учнів з будь-якого навчального предмета або його розділу;

Современная дидактика: теория й практика. — М. — С. 182.


2.2. Принципи навчання 239

— вивчення альтернативних предметів за вибором у межах зви­чайної загальноосвітньої школи;

— класи, школи, ліцеї, гімназії, коледжі для учнів, схильних до певного виду діяльності;

— класи з прискореним темпом проходження навчального курсу;

— класи з уповільненим темпом проходження навчального курсу.

За умов роботи в класі можна диференціювати завдання для груп учнів або окремих учнів: вивчення розділів програми за різ­ними джерелами; розв'язання якісно різноманітних задач на одне й те ж правило, постановка різної складності дослідів з однієї й тієї ж теми; виконання різних норм домашніх завдань; здійснення рі­зних видів допомоги учням; ознайомлення з літературою для під­готовки доповідей, рефератів тощо.

У роботі з учнями із зниженими здібностями до навчання необ­хідна не пристосованість до слабких боків школяра, а активний вплив на розумовий розвиток, щоб досягти максимального їх розвитку.

3. Аналіз одержаних результатів і коригування при необхіднос­ті дій педагога на основі того положення, що всі діти без відхи­лень у психічному, фізичному розвитку здатні одержати середню освіту, більш або менш успішно засвоївши навчальний матеріал у межах шкільних програм, а талановиті вимагають знаходження шляхів розвитку їх здібностей.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)