АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОБОЧА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

Читайте также:
  1. I. МЕТА І ЗАДАЧІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  2. III. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ТА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
  3. IV ПРОГРАМА ПРАКТИКИ
  4. V. Програма підготовки
  5. АНОТАЦІЯ ДИСЦИПЛІНИ
  6. Анотація навчальної дисципліни зі структурно-логічною схемою (міждисциплінарними зв’язками)
  7. Вартість товару робоча сила
  8. ВИХІДНІ ДАНІ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ПРАКТИКУМ ЗІ СКЛАДАННЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДОКУМЕНТІВ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ»
  9. ВСТУП. МЕТА І ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ, ЇЇ МІСЦЕ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
  10. Дайте визначення сутності зв’язків з громадськістю як навчальної дисципліни.
  11. Дисципліни «Цивільне та сімейне право»
  12. Діагностична програма.

ВСТУП

 

Для України європейська інтеграція залишається ключовим пріоритетом зовнішньої політики та стратегією здійснення системних соціально-економічних реформ. Ця інтеграція неможлива без забезпечення ефективного процесу імплементації норм міжнародного права в національному законодавстві, виконання державою міжнародно-правових зобов’язань.

Питання імплементації та гармонізації національного законодавства з міжнародним правом не нове для нашої країни. Але особливої актуальності це питання набуло останнім часом, коли не лише значно розширилися міжнародні зав’язки та діяльність України у різних сферах, а й як результат активізації процесів глобалізації, зміцнення фінансово-економічної взаємозалежності країн, суттєво зросла роль міжнародного права. Тому, в контексті аналізу зазначених процесів та активізації відносин між суб’єктами міжнародного співтовариства, треба визначити значне розширення застосування міжнародно-правових норм, як однієї з найбільш яскравих тенденцій останнього часу. У зв’язку з цим постала потреба привести у відповідність до міжнародних стандартів національне законодавство та визначити підходи і механізми імплементації та гармонізації національного законодавства з міжнародним правом.

У правовій літературі проблеми імплементації міжнародних норм досліджують такі вчені, як П. Апраксій, М. Баймуратов, А. Гавердовский, В.Денисов, А.Дмитрієв, Т.Короткий, В. Суворова, А. Фердросс, М. Юрченко, а також молоді науковці: М. Блажиєвська, Д. Терлецький, Д. Третьяков та інші. Дослідження доводять, що проблеми реалізації норм міжнародного права в національній правовій системі є дуже актуальними.

Суверенна рівність держав, їхня незалежність у здійсненні внутрішньої і зовнішньої політики обумовили обставини, згідно з якими вони, будучи творцями міжнародно-правових норм, виступають у той же час основними суб’єктами їхньої імплементації. Цей процес одержав поширення в офіційних документах ООН.

Пріоритетність норм міжнародного права, яка пов’язана з участю України в ООН та регіональних міжнародних організаціях, стала одним із головних принципів розвитку законодавства та всієї правової системи України. Втілення в життя Конституції в світлі міжнародних зобов’язань України є в прямій залежності від узгодження норм її національного права з нормами міжнародного права. Тому здійснення правотворчості і правореалізації на національному рівні має бути спрямовано на гармонізацію правової системи України з принципами та нормами міжнародного права, на створення внутрішньодержавного механізму реалізації цієї мети.

Це дає підстави констатувати, що у системі права України формується новий структурний підрозділ – міжгалузевий інститут імплементації норм міжнародного права.

Відповідно до загально визначеного принципу міжнародного права про сумлінне виконання міжнародних обов’язків, Україна втілює норми міжнародних договорів у національне законодавство. В Законі України «Про міжнародні договори» № 1906-IV від 29 червня 2004 року закріплено, що міжнародні договори України підлягають неухильному дотриманню Україною відповідно до норм міжнародного права. Тому вивчення курсу «Імплементація міжнародно-правових норм в національне законодавство» є глибоко пов’язаним з основними курсами, яки викладаються по кафедрі морського права в Одеській національній морський академії.

Методичні вказівки враховують ту специфіку, що ця дисципліна є похідною від курсу «Міжнародне право», але вимагає більш досконалого вивчення міжнародно-правових та національних документів щодо імплементації міжнародних норм.

Метою вивчення дисципліни «Імплементація міжнародно-правових норм в національне законодавство» є прищеплення студенту вміння використовувати данні науки міжнародного права при вирішенні професійних задач. При вивченні дисципліни студенту потрібно враховувати тенденції розвитку сучасного міжнародного права. Це важливо для майбутніх фахівців, діяльність яких може бути пов’язана з наукою та практикою міжнародного права. Навчальна дисципліна «Імплементація міжнародно-правових норм в національне законодавство» належить до циклу нормативних, професійно-орієнтованих дисциплін. Отримані знання та вміння необхідні для успішного здійснення професійної діяльності в будь-якій сфері юридичної практики.

Задачі дисципліни:

- дати уявлення про імплементацію як правову категорію міжнародного права і як процес реалізації міжнародних норм;

- вивчити питання про форми та засоби втілення норм міжнародного права;

- проаналізувати механізми імплементації на міжнародному та національному рівнях;

- проаналізувати ратифікаційні процеси у національному праві та праві зарубіжних країн;

- дати уявлення про імплементацію міжнародних норм в національне законодавство в галузі морського права, у питаннях захисту прав людини;

- дати уявлення про ступень реалізації Україною прийнятих міжнародних зобов’язань щодо світового співтовариства та інтеграції у європейські структури.

Методичні вказівки для самостійної роботи з дисципліни «Імплементація міжнародно-правових норм в національне законодавство» для студентів заочної форми навчання з напряму підготовки «Право» складені доцентом кафедри морського права Одеської національної морської академії, к.ю.н. О.В. Красніковою згідно з програмою дисципліни та навчальним планом Одеської національної морської академії.

РОБОЧА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

Таблиця 1 – Розподіл годин загального обсягу дисципліни відповідно до робочого навчального плану спеціальності

Форма навчання і семестр вивчення за навчальним планом заочна 5 курс
Повний обсяг часу на вивчення дисципліни, в годинах  
У тому числі аудиторні заняття  
З них: лекційні семінарські  
Види завдань та робіт (Реф.) Реф.
Обсяг часу на СРК, у годинах  
Підсумкова форма контролю: З (залік) З

Таблица 2 – Теми лекцій

Тема двогодинного заняття
1. Поняття імплементації. Місце міжнародних норм в законодавстві різних держав.
2. Форми та засоби втілення міжнародно-правових норм. Принципи імплементації.
3. Реалізація міжнародних договірних зобов’язань у національні правові системи
4. Інкорпорація як спосіб імплементації міжнародних договорів в національне законодавство держав.
5. Механізми імплементації міжнародно-правових норм.
6. Питання гармонізації міжнародних договірних норм.
7. Імплементація міжнародних норм у сфері морського права.
8-9. Реалізація міжнародних норм щодо прав людини в законодавстві України
  Форми та методи адаптації законодавства України до права Європейського Союзу.

Лекції з курсу дисципліни для студентів заочної форми навчання проводяться з тем №№ 1, 2, 7.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)