АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практична частина. В існуванні сил поверхневого натягу можна переконатися на простих дослідах

Читайте также:
  1. I Всеукраїнська науково-практична конференція іноземними мовами.
  2. VІ. Узагальнення і систематизація знань. Практична робота
  3. Б) Змістовна частина тестових завдань.
  4. В итоге если все частицы собрать по правильной и проверенной технологии, получится красивая, эстетичная, экологичная и практичная столешница GraniStone любой формы и размеров.
  5. Вимоги до оформлення звітів з практичних робіт з предмету «Практична робота на ПК»
  6. Всеукраїнська студентська науково-практична конференція
  7. Вступ Основна частина Висновки ПИТАННЯ-
  8. Графічна частина
  9. Графічна частина
  10. Графічна частина курсового коректу
  11. ГРАФІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ
  12. Графічна частина.

В існуванні сил поверхневого натягу можна переконатися на простих дослідах. Якщо опустити в мильну воду дротяне кільце, то воно затягується мильною плівкою – тонким шаром рідини. Покладемо на цю плівку невелику петельку з шовкової нитки і проткнемо плівку в області охопленій петелькою. Відразу ж оточуюча петельку мильна плівка, діючи на всі її елементи з однаковою силою, розтягне її і надасть їй форму кола.

Розглянутий приклад показує, що поверхневий шар рідини завжди знаходиться в стані натягу, ніби рідина міститься всередині натягнутої пружної плівки.

Щоб дати кількісну оцінку сили Фото 1 поверхневого натягу її відносять до одиниці довжини лінії, розміщеної на поверхні. Цю величину називають коефіцієнтом поверхневого натягу:

Таким чином, коефіцієнт поверхневого натягу дорівнює відношенню сили поверхневого натягу F, яка діє на межу поверхневого шару , до цієї довжини; σ (сігма) – величина стала і не залежить від довжини . В системі СІ ця величина виражається в ньютонах на метр (Н/м).

Із підвищенням температури рідини збільшується середня відстань між її частинками, а отже сили молекулярного притягання зменшуються. Це означає, що поверхневий натяг залежить від температури. Дослід показує, що з підвищенням температури рідини поверхневий натяг зменшується і за умови критичної точки, коли густина рідини і пари однакова, поверхневий натяг дорівнює нулю.

Поверхневий натяг істотно залежить від домішок до рідин. Речовини, які послаблюють поверхневий натяг рідини, називають поверхнево-активними. Найбільш відомою поверхнево-активною для води є мило. Воно сильно зменшує її поверхневий натяг (приблизно з 7,5х10 до 4,5х10 Н/м). Зменшують його також ефіри, спирти, нафта і багато інших рідких і твердих речовин. З молекулярної точки зору вплив поверхнево-активних речовин пояснюється тим, що сили притягання між молекулами самої рідини більші за сили притягання між молекулами рідини і домішок. Тому молекули рідини, розміщені у поверхневому шарі, з більшою силою втягуються всередину рідини, ніж молекули домішок. В наслідок цього молекули рідини переходять з поверхневого шару вглиб її, а молекули поверхнево-активної речовини витісняються на поверхню [6].

Також, поверхневий натяг рідини залежить від густини.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)