АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Устаткування робочих постів для обслуговування автомобілів

Читайте также:
  1. Агальні положення щодо переходу на казначейське обслуговування місцевих бюджетів
  2. Алгоритмізація діагностики при технологічному процесі технічного обслуговування
  3. ВИБІР ЗМІШУВАЛЬНОГО УСТАТКУВАННЯ
  4. Вибір устаткування і засобів технологічного оснащення операцій
  5. Визначення кількості автомобілів, які діагностуються на постах Д2
  6. Визначення коефіцієнту технічної готовності для автомобілів однієї марки
  7. Вимоги до технічного стану автомобілів
  8. Відновлення лакофарбового покриття автомобілів.
  9. Г) Адміністративних витрат, спрямовані на обслуговування та управління підприємством.
  10. Завантаження устаткування з урахуванням сезонності робіт
  11. Загальна будова і принцип дії стендів. Технологія перевірки кутів установлення коліс автомобілів на стенді.
  12. Заходи з охорони праці, техніки безпеки та пожежної безпеки при обслуговуванні та ремонті електроустаткування

1. Загально виробниче і профілактичне устаткування.

2. Ремонтне і підіймально-оглядове устаткування.

Профілактичне устаткування призначене для здійснення ТО автомобілів і поділяється на підгрупи залежно від видів обслуговування та діагностування (устаткування зони ЩО, ТО-1, ТО-2, Д-1, Д-2).

Ремонтне устаткування використовують на робочих постах поточного ремонту автомобілів (постове устаткування) і в цехах (спеціальне цехове устаткування).

Підіймально-оглядове устаткування (оглядові канави, підйомники тощо) застосовують під час ТО і ремонту автомобілів, тому його виділяють у самостійну групу.

Устаткування робочих постів і потокових ліній становить значну частку профілактичного, ремонтного і підіймального-оглядового устаткування. Воно призначене, щоб забезпечити вільний, зручний і безпечний доступ до всіх елементів автомобіля при одночасному виконанні операцій кількома робітниками збоку, знизу і зверху автомобіля, а також зручне і надійне маневрування автомобіля на постах ТО і ремонту. Від устаткування робочих постів і потокових ліній здебільшого залежать якість виконання ТО і ремонту автомобілів, продуктивність та умови праці ремонтно-обслуговчих робітників.

Устаткування постів і потокових ліній можна поділити на такі основні групи: оглядові канави, естакади, гаражні підйомники і домкрати, підіймальні й вантажотранспортувальні пристрої, конвеєри і мастильно-заправне устаткування.

Оглядові канави поділяють на вузькі й широкі залежно від ширини робочого простору.

Канави вузького типу за будовою поділяють на між колійні, бокові та комбіновані. Міжколійні розміщують посередині між колесами автомобіля, бокові – з обох боків від нього, а комбіновані є поєднанням між колійних і бокових оглядових канав.

Розрізняють естакади стаціонарні й пересувні, тупикові й проїзні. Їх виготовляють з металу, залізобетону, бетону, цегли, деревини та інших матеріалів. У польових умовах кращим варіантом є пересувні розбірні естакади. Вони дешеві, прості у виготовлені, зручні для здійснення ТО і ремонту автомобілів.

Недоліки естакад такі: велика площа, яку займають рампи; незручність вивішування коліс для заміни вузлів і агрегатів автомобіля; потребують високих виробничих приміщень.

Гаражні підйомники і домкрати призначені для підіймання автомобіля над рівнем підлоги на потрібну висоту (зручну для ТО і ремонту автомобілів). У ВАТ АТП широко застосовують пересувні й стаціонарні гаражні підйомники. Порівняно з оглядовими канавами і естакадами підйомники мають переваги.

Серед стаціонарних підйомників найбільше поширені електромеханічні, електрогідравлічні й гідропневматичні та інші вантажністю від 1,5 до 14 т. і більше, одно-і багато плунжерні, одно і багато стоякові.вони дають змогу підіймати автомобіль на висоту 1,5…1,8 м за 1-2 хв.

Електромеханічні перекидачі застосовують для бокового нахилу автомобіля. Вони дають змогу нахилу автомобіля. Вони дають змогу до 2 т на кут 60 градусів за 1,5 хв.

На наземних площадках з канавками застосовують пневматичні, гідравлічні і пневмогідравлічні домкрати.

Питання для контролю:

1. Характеристика оглядових канав.

2. Характеристика підйомників.

3. Будова гідравлічного домкрата.

Література: О.А. Лудченко “Технічна експлуатація і обслуговування автомобілів” ст. 426-438.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)