АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Надійність і довговічність автомобільних шин

Читайте также:
  1. Тема 12. Фінансова надійність страхової компанії

1. Експлуатаційні характеристики і маркування автомобільних шин.

2. Чинники, які впливають на довговічність шин.

3. Основні несправності автомобільних шин.

Автомобільна шина складається: гумовий порошок-8%, каучук-48%, сажа-23%, текстиль-3%, сталевий корд-18%.

Шини легкових автомобілів. Маркування на шині легкового автомобіля містить у собі, як правило, один символ швидкості й один числовий індекс навантаження, наприклад 185/65 R 14 86 H MXV2, де 185-номінальна ширина перерізу, мм; 65-показник перерізу шини; R- радіальна конструкція; 14- номінальний діаметр колеса, дюйми; 86- індекс навантаження (тобто вантажність становить 530 кг); Н- індекс швидкості (тобто швидкість до 210 км/год, або приблизно 130 миль/год); MXV2- рисунок протектора.

Під час кочення колесо шина в різних зонах безперервно змінює свою форму, при чому деякі її частини згинаються, стискуються і розтягуються. Якщо рух тривалий, то шина нагрівається, у наслідок чого підвищується внутрішній тиск повітря в ній і знижується міцність її елементів, особливо гумових. Під впливом сил, що діють багато разів, і підвищеної температури матеріал шини поступово “втомлюється ”, тобто втрачає свою міцність, протектор спрацьовується. Майже половина покришок у ВАТ АТП передчасно виходить з ладу внаслідок порушення правил експлуатації і ТО шин.

У період експлуатації автомобільних шин треба чітко розрізняти чинники, які не можна усунути, і ті, які можна усунути.

Чинники, які не можна усунути: кліматичні й сезоні умови, стан дороги, тип роботи і характер поїздки тощо.

Чинники, які можна усунути під час експлуатації автомобільних шин: неправильне встановлення шин, неналежний спосіб водіння, не кваліфіковане технічне обслуговування шин і автомобілів тощо.

Неналежний спосіб водіння (не на тій швидкості, не з тим прискоренням і гальмуванням). Безумовно, що висока швидкість, прискорення, повороти і сильне гальмування “з’їдають” гуму протектора дощенту. Ризик ударного пошкодження шини чітко проявляються на високій швидкості, а не на низькій. Їзда на високих швидкостях прискорює процес стирання протектора, спричинює викришування гуми, підвищує температуру шин.

Дефекти шин виникають внаслідок низького контролю за тиском повітря в шинах. Підвищений проти норми тиск повітря в шині спричинює не рівномірне і підвищене спрацювання протектора покришки (середніх бігових доріжок), перенапруження ниток корду, внаслідок чого каркас розривається. У здвоєних колесах шинах, в якій внутрішній тиск повітря підвищений, зазнає великих вагових навантажень, оскільки її зовнішній діаметр більший. Це спричинює не рівномірне спрацювання протектора сусідньої, менш навантаженої або зовсім розвантаженої шини. Знижується комфортність їзди на шинах з підвищеним тиском. Такі шини гірше амортизують удари, знижуючи тим самим довговічність деталей підвісок і мості автомобілів. Шина більше зазнає різних порізів, розриву ниток корду в разі наїзду на перешкоду. Багаторічними спостереженнями доведено, що підвищення тиску повітря в шинах на 10-20% знижує їхній пробіг на 5-10%.

Значно впливає на пробіг шини і зниженої проти норми тиск повітря в ній. У протектора при цьому інтенсивно спрацьовується крайні, бігові доріжки, пошкоджується каркас покришки. Руйнування каркасу супроводжується повою темного кільця уздовж бічних стінок усередині покришки і на стінках камери. Потім нитки корду відшаровуються від гуми, перетираються і рвуться. Настає кільцевий злам каркаса. Шина з таким дефектом не підлягає відновленню. Через не достатній тиск повітря в шині може також виникнути і розшарування каркаса, відшарування протектора і боковин покришки. Ці дефекти, а також підвищення спрацювання протектора при зниженому тиску повітря в шині виникають у наслідок змінення профілю шини під час руху, підвищення напружень у її матеріалі, теплоутворення. Найбільшої шкоди знижений тиск завдає шинам ведучих коліс. Дуже шкідлива навіть короткочасна експлуатація шин зі зниженим внутрішнім тиском. Це пояснюється тим, що процес руйнування каркаса практично ні як не проявляється зовні. З часом він призводить до передчасного спрацювання і виходу покришок з ладу. Знижений тиск повітря в шинах спричинює також перевитрату палива.

На строк експлуатації шин також впливають: не правильно встановлені кути в передніх коліс, підвищений люфт у кермовому керуванні, пошкодження кермових тяг, прогин або перекіс мостів, теча масла, деталі кабіни і кузова, що виступають. Негативний розвал передніх коліс, прогин балок мостів спричинюють ступінчасте спрацьовування внутрішніх доріжок протектора шин. Підвищене сходження ведених коліс призводить до спрацьовування зовнішньої частини протектора. Кромки стертих доріжок у цьому разі гострі. Таке саме спрацьовування, але внутрішніх доріжок, спостерігатиметься при негативному куті сходження коліс.

Питання для контролю:

1. Які чинники впливають на довговічність шин.

2. Основні несправності шин.

Література: О.А. Лудченко “Технічна експлуатація і обслуговування автомобілів” ст. 380-389.

 

Тема№22


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)