АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Математична обробка даних емпіричного дослідження

Читайте также:
  1. А.1. Вімоги до даних
  2. Аналіз даних
  3. Аналіз метеорологічних даних регіону та його сировинної бази
  4. База даних для роботи з Project Expert
  5. База даних як складова інформаційної системи
  6. Бази даних. Основні відомості
  7. БІОХІМІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ КРОВІ
  8. Бланк обробки даних
  9. Введення метеоданих (SET T.P)
  10. Ввод даних в програмі KSTAT
  11. Ведення даних для створення плакату
  12. Вибирання даних

В результаті проведення даного емпіричного дослідження з використанням надійних методик, направлених на визначення особливостей сімейних установок та цінностей осіб гомосексуальної та гетеросексуальної орієнтації, було отримано показники по 53 шкал (ДОДАТОК А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З, И).

Обробка результатів проводилась в кілька кроків:

Ø За допомогою швидко обчислювальної програми SPSS встановили тип розподілу даних, який виявився нормальним. За допомогою непараметричного тесту Колмагорова – Смірнова отримали підтвердження того, що розподіл відповідає нормальному виду. (ДОДАТОК К)

Ø Для виявлення розбіжностей між групами представників гомосексуальної орієнтації і гетеро сексуальної орієнтації був проведений кількісний аналіз.

Ø Для з’ясування внутрішніх взаємозв’язків між змінними в вибірці осіб гомосексуальної орієнтації, для даних з нормальним розподілом, було використано коефіцієнт кореляції Пірсона. Кореляційний аналіз надав можливість простежити взаємозв’язок особливостей сімейних установок, цінностей та уявлень про стосунки у представників ЛГБТ, виявити значущі компоненти.

Ø Для того, щоб краще зрозуміти відмінність сімейних установок між представниками ЛГБТ та особами гетеросексуальної орієнтації, також був проведений кореляційний аналіз взаємозв’язків між змінними в групі вибірці осіб гетеросексуальної орієнтації. За допомогою цього аналізу, можна побачити відмінність у взаємозв’язках двох груп, тобто те, як взаємопов’язані сімейні установки і цінності у цих групах і чим вони відрізняються.

Ø Для підтвердження розбіжностей кількісного аналізу між групами експериментальної вибірки було проведено порівняння двох незалежних вибірок за допомогою критерію Мана – Утні (ДОДАТОК Л).

Кореляційний аналіз надав змогу простежити взаємозв’язок та взаємовплив різних психологічних характеристик один на одного, та отримати надійні та обґрунтовані дані, що підтверджують цінність і значимість проведеного дослідження.

У процесі проведення кореляційного аналізу двох груп вибірки за допомогою критеріїв Пірсона було виявлено, що існує значимий кореляційний зв'язок між показниками шкал і були виявлені наступні особливості сімейних установок та цінностей, що представлені у табл. 2.5.1, табл.2.5.2., табл..2.5.3. і у 2.5.4.

Таблиця 2.5.1.

Кореляційні зв’язки оберненого типу результатів дослідження респондентів-представників гомосексуальної орієнтації

Шкали Зв'язок по рівню 0,01 Зв'язок по рівню 0,05
«Ставлення до дітей» -«Почуття провини» -0,569  
«Ставлення до дітей»- «Страхи та побоювання» -0,528  
«Ставлення до кохання» - «Ставлення до «заборони» сексу» -0,722  
«Ставлення до дітей» -«Щасливе сімейне життя» (доступність)   -0,512
«Страхи та побоювання» - «Щасливе сімейне життя» (доступність) -0,533  
«Страхи та побоювання» -«Свобода»(доступність) -0,568  
«Страхи та побоювання» - «Оцінка значення сексуальної сфери» -0,605  
«Ставлення до кохання» - «Ставлення до людей» -0,640  
«Ставлення до батька» - «Почуття провини» -0,687  
«Ставлення до батька» - «Ставлення до матері»   -0,530
«Страхи та побоювання» - «Задоволеність шлюбом»   -0,623


Ставлення до людей взаємопов’язано зі ставленням до самого себе, як в групі осіб-представників ЛГБТ, так і в представників гетеросексуальної орієнтації.

 

Таблиця 2.5.2.

Кореляційні зв’язки оберненого типу результатів дослідження респондентів-представників гомосексуальної орієнтації

Шкали Зв'язок по рівню 0,01 Зв'язок по рівню 0,05
«Ставлення до людей» – «Орієнтація на прийняття партнера» 0,518  
«Ставлення до людей»– «Ставлення до самого себе» 0,636  
«Ставлення до дітей» – «Щасливе сімейне життя»(цінність) 0,567  
«Ставлення до дітей» – «Впевненість» (цінність) 0,556  
«Ставлення до дітей» – «Ставлення до матері»   0,401
«Ставлення до дітей» – «Пізнання» (цінність) 0,527  
«Ставлення до автономності чи залежності» – «Активне життя» (цінність) 0,630  
«Ставлення до автономності чи залежності» – «Активне життя»(доступність)   0,509
«Ставлення до автономності чи залежності» – «Пізнання» (цінність) 0,762  
«Ставлення до автономності чи залежності» – «Пізнання» (доступність) 0,690  
«Ставлення до кохання романтичного типу» – «Оцінка значення сексуальної сфери» 0,635  
«Ставлення до кохання романтичного типу» – «Кохання»(цінність) 0,810  
«Активне життя» (доступність) – «Щасливе сімейне життя»(доступність)   0,513
«Активне життя» (цінність) – «Пізнання» (доступність) 0,541  
«Кохання» (цінність) – «Пізнання» (доступність)   0,661
«Кохання» (доступність) – «Впевненість» (доступність)   0,523
«Кохання» (цінність) – «Ставлення до автономності чи залежності»   0,634
«Кохання» (доступність) – «Орієнтація до досягнення компромісу» ,621  
«Ставлення до батька» - «Впевненість» (доступність)   0,710
«Ставлення до батька» - «Впевненість» (цінність) 0,623  
«Ставлення до друзів» - «Ставлення до співпрацівників»   0,519
«Задоволеність шлюбом»-«Кохання» (доступність) 0,712  
«Ставлення до партнера» - «Значення сексуальної сфери» 0,667  
«Задоволеність шлюбом»-«Пізнання»(доступніст)   0,621
«Ставлення до партнера» - «Орієнтація на адекватність сприйняття і розуміння партнера» 0,543  
«Ставлення до партнера» - «Орієнтація на досягнення компромісу» 0,641  
«Задоволеність шлюбом»-«Ставлення до автономності або залежності»   0,781

Сприйняття самого себе завжди впливає на характер відносин з оточуючими, тому дана кореляція є нормою і цілком передбачуваною. В представників гомосексуальної орієнтації даний параметр «Ставлення до людей» також виявив значущі зв’язки з «Орієнтацією на прийняття партнера», тобто суспільні зв’язки та стосунки з оточуючими взаємовливають на стосунки з партнером.

Ставлення до дітей в осіб гомосексуальної орієнтації пов’язано з впевненістю в собі, пізнанням, ставленням до матері та з задоволеністю сімейним життям. «Ставлення до дітей» і «Щасливе сімейне життя»(цінність) виявили кореляційні зв’язки прямого типу, коли «Ставлення до дітей» і «Щасливе сімейне життя» (доступність) виявили значущі оберненого типу кореляції, що може говорити про бажання мати дітей і важливе значення наявності дітей для сімейного щастя, але недоступність цього параметру, що може бути пов’язано з культурними, соціальними та політичними стереотипами та гомофонною ситуацією в суспільстві, тим більш, якщо ми бачимо, що ставлення до самого себе залежить від суспільної думки. Про це також можуть стверджувати обернено пропорційні зв’язки між «Ставленням до дітей» та такими шкалами як «Почуття провини» та «Страхи та побоювання».

Цікавим кореляційним зв’язком є зв'язок прямого типу між параметрами «Ставлення до дітей» та «Альтернативою між почуття обов’язку і задоволенням» в осіб гетеросексуальної орієнтації, що говорить про те, що, на відміну від гомосексуальних індивідів, які бачать дітей як невід’ємну частину щасливого сімейного життя, гетеросексуальні представники більш схильні розглядати наявність дітей як обов’язок в стосунках та суспільстві.

Значний вплив гомофонної ситуації можна побачити також на взаємозв’язках оберненого типу показників шкали «Страхи і побоювання» зі показниками шкал «Щасливе сімейне життя» (доступність цінності), «Свобода» (доступність цінності), «Задоволеність шлюбом».

Ставлення до автономності або залежності в відносинах партнерів взаємопов’язано з активним життям, тобто, чим більше партнери проводять разом часу, залежать один від іншого, мають спільні інтереси, тим активніше життя, тоді, як в осіб гетеросексуальної орієнтації дані параметри показали обернено пропорційні зв’язки (залежність від партнера пригнічує можливість ведення активного життя). Це також показує взаємозв’язки між шкалами «Щасливе сімейне життя» та «Активне життя» (як цінність, так і доступність цієї цінності) та «Активне життя» та «Пізнання». Тобто представники гомосексуальних відносин у стосунках бачать розвиток, саморозвиток, активне життя; задоволеність шлюбом прямо пропорційна пізнанню та залежності від партнера. В осіб гомосексуальної орієнтації ставлення до автономності або залежності пов’язано з пізнанням та цінністю кохання, тоді як в осіб гетеросексуальної орієнтації ставлення до автономності/залежності показали взаємозв’язки оберненого типу зі шкалою «Свобода»(доступність), що говорить про сприйняття залежності від партнера як обмеження особистої свободи як незалежності у вчинках і діях.

Ставлення до кохання романтичного типу та до свого партнера взаємопов’язано зі рівнем значення сексуальної сфери в стосунках партнерів. В осіб гомосексуальної орієнтації ставлення до кохання романтичного типу показало обернено пропорційні зв’язки з показником «Заборонності сексу». Тобто, кохання пов’язано з прямо пов’язано з рівнем сексуальних відносин і рівнем свободи в поглядах на сексуальні стосунки.

Особливу увагу слід приділити показникам «Ставлення до батька» та «Ставлення до матері», що показали значущі обернено пропорційні зв’язки як в осіб гомосексуальної орієнтації, так і в осіб традиційної орієнтації. Ставлення до батька в осіб гомосексуальної орієнтації також пов’язано з рівнем впевненості в собі, тобто хороші відносини з батьком позитивно впливають на впевненість у діях, незалежність в поглядах і вчинках (прямі кореляційні зв’язки зі шкалою «Свобода»(доступність цінності).

 

Таблиця 2.5.3.

Кореляційні зв’язки прямого типу результатів респондентів, представників гетеросексуальної орієнтації

Шкали Зв'язок по рівню 0,01 Зв'язок по рівню 0,05
«Ставлення до людей» – «Ставлення до самого себе»   0,510
«Ставлення до дітей» – «Щасливе сімейне життя»(цінність)   0,624
«Ставлення до дітей» - «Альтернатива між почуттям обов’язку і задоволенням»   0,601
«Ставлення до грошей» - «Матеріальне забезпечення»(цінність) 0,610  
«Впевненість»(цінність) – «Матеріальне забезпечення»(доступність)   0,541
«Впевненість» (доступність) – «Матеріальне забезпечення»(доступність) 0,534  
«Впевненість» - «Ставлення до друзів» 0,621  
«Почуття провини» - «Ставлення до свого минулого»   0,682
«Нереалізовані можливості» - «Ставлення до дітей»   0,538
«Нереалізовані можливості» - «Матеріальне забезпечення»    
«Ставлення до кохання романт.типу» - «Оцінка значення сексуальної сфери»   0,556
«Задоволеність шлюбом» - «Орієнтація на прийняття партнера» 0,671  
«Задоволеність шлюбом»- Орієнтація на адекватність сприймання і розуміння партнера» 0,624  
«Щасливе сімейне життя»(доступність) – «Матеріальне забезпечення» (доступність) 0,678  
«Щасливе сімейне життя»(доступність)- «Матеріальне забезпечення»(цінність)   0,601
«Ставлення до автономності/залежності партнерів»- «Свобода» (доступність)   0,566
«Ставлення до дітей» - «Ставлення до сім’ї»   0,601
«Сексуальні стосунки» - «Оцінка значення сексуальної сфери» 0,740  
«Нереалізовані можливості» - «Ставлення до свого минулого» 0,679  
«Оцінка значення сексуальної сфери» - «Впевненість» (цінність)   0,567
«Сексуальні відносини» - «Впевненість» (доступність)   0,598
«Ставлення до грошей» - «Ставлення до майбутнього» 0,798  

 

Ставлення до співпрацівників в осіб гомосексуальної орієнтації пов’язано зі ставленням до друзів і рівнем впевненості в собі.

Гетеросексуальні представники вибірки виявили цікаві показники взаємозалежності параметрів, що відрізняються від взаємозв’язків в групі вибірки осіб гомосексуальної орієнтації.

Наприклад, щасливе сімейне життя, як і особиста впевненість залежить від матеріального забезпечення (як від самої цінності, так і її доступності). Нереалізовані можливості також пов’язані, передусім, з проблемами матеріального забезпечення. Впевненість в собі також пов’язана з сексуальними відносинами.

Таблиця 2.5.4.

Кореляційні зв’язки оберненого типу результатів респондентів, представників гетеросексуальної орієнтації

Шкали Зв'язок по рівню 0,01 Зв'язок по рівню 0,05
«Ставлення до себе» - «Страхи та побоювання»   0,654
«Ставлення до себе» - «Нереалізовані можливості»   0,505
«Ставлення до батька» - «Ставлення до матері» 0,753  
«Ставлення до сім’ї» - «Ставлення до розлучення»   0,521
«Цікава робота»(цінність)- «Матеріально забезпечене життя» (доступність)   0,602
«Задоволеність шлюбом» - «Свобода» (доступність)   0,711
«Задоволеність шлюбом» - «Ставлення до патріархального чи егалітарного устрою сім’ї»   0,622
«Ставлення до людей, що є вищими за посадою» - «Ставлення до розлучення»   0,546
«Щасливе сімейне життя» (цінність) - «Активне життя»(доступність) 0,579  
«Щасливе сімейне життя» (доступність)- «Друзі»(доступність)   0,644
«Щасливе сімейне життя»(доступність) – «Почуття провини» 0,678  
«Ставлення до патріархального чи егалітарного устрою сім’ї» - «Ставлення до сім’ї»   0,609
«Впевненість» (доступність) – «Ставлення до розлучення» 0,611  

 

Показники шкал «Задоволеність шлюбом» та «Ставлення до сім’ї» показали оберененопропорційні зв’язки зі шкалою «Ставлення до патріархального чи егалітарного устрою сім’ї», що говорить про те, що особи традиційної орієнтації більш схильні розподіляти ролі в сім’ї та стосунках згідно традиційним стереотипам.

 

Для виявлення суттєво значущих розбіжностей проводимо порівняння показників методик в двох групах вибірки за допомогою критерію Манна-Уітні (ДОДАТОК Л). Отримані результати показують, що статистично значимі відмінності існують між такими шкалами методик:

· Опитувальник «Вимірювання установок в сімейній парі» (Ю.Е.Альошина). «Ставлення до людей», «Альтернатива між почуттям обов’язку і задоволенням», «Ставлення до розлучення», «Оцінка значення сексуальної сфери у стосунках», «Ставлення до «заборонності» сексу» «Ставлення до грошей»

· Методика «Діагностика мотиваційних орієнтацій в міжособистісних комунікаціях (І.Д. Ладанов, В.А. Урзаєва)». «Орієнтація на прийняття партнера», «Орієнтація на адекватність сприйняття та розуміння партнера», «Орієнтація на досягнення компромісу».

· Опитувальник задоволеності шлюбом В. В. Століна, Т.Л.Романової, Г.П.Бутенко. «Задоволеність шлюбом»

· Тест незакінчених речень Сакса-Леві. «Ставлення до майбутнього», «Ставлення до осіб, що знаходяться на ланку вище», «Ставлення до друзів», «Ставлення до минулого», «Ставлення до партнера», «Ставлення до сім’ї», «Сексуальні стосунки», «Ставлення до співпрацівників», «Ставлення до матері»

· Методика «Рівень співвідношення «цінності» і «доступності» в різних життєвих сферах» Фанталової. «Активне життя»(цінність), «Здоров'я»(цінність), «Впевненість» (цінність, доступність цінності), «Пізнання»(цінність), «Свобода»(цінність), «Щасливе сімейне життя», «Цікава робота»(доступність цінності), «Краса» (доступність цінності).

Результати порівняння двох груп вибірки, осіб гомосексуальної орієнтації і осіб гетеросексуальної орієнтації, говорять нам про те, що сімейні установки та цінності в багато чому відрізняється між представниками вибірки, але й є подібні особливості. Наявність такого числа розбіжностей спричинена, на наш погляд, стереотипними поглядами на партнерські і сексуальні відносини, які існують в нашому суспільстві. Погляди змінюються, а суспільство неготове до цих змін, що спричинює ряд проблем – як зі сторони представників традиційних поглядів, так й представників більш сучасних ліберальних поглядів. Суспільна гомофобія сьогодення спричиняє страх бути знехтуваним суспільством.

Тим не менш, стосунки всередині пари та сімейні установки і цінності у представників різних сексуальних орієнтацій відрізняються. Зміни відбуваються і в традиційних стосунках, але лібералізація поглядів ще не є такою видимою. Гомосексуальні стосунки – це інший тип стосунків зі своїми правилами, зі своїми поглядами, ролями та функціями, які можуть значно відрізнятися від поглядів, правил, ролей та функцій традиційної гетеросексуальної пари, сім’ї.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)