АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції та повноваження Президента України

Читайте также:
  1. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  2. а) З основ законодавства України про культуру.
  3. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  4. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  7. Акты Президента Республики Беларусь.
  8. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  9. Аналіз Закону України « Про державну службу»
  10. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України
  11. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  12. АПК , його функції та структура

 

Основні функції і повноваження Президента України визна­чаються Конституцією України. За Конституцією України, Пре­зидент України є главою держави і виступає від її імені. Він є га­рантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Президент України забезпечує державну неза­лежність, національну безпеку і правонаступництво держави (ст.ст. 102,106 Конституції).

Одними із пріоритетних повноважень Президента України у здійсненні названих функцій є його повноваження щодо представ­ництва держави всередині країни і в міжнародних відносинах. Як представник держави в своїй країні Президент України має право (вертатися з посланнями до народу та із щорічними позачерговими посланнями до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України. Він також представляє державу в міжнародних иііпюсинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України. Я к представник нашої держави у міжнародних відносинах і керівник її зовнішньої політичної діяльності Президент України приймає рі­шення про визнання іноземних держав, призначає та звільняє глав дипломатичних представництв України в інших державах і при між­народних організаціях, а також приймає вірчі і відкличні грамоти дипломатичних представництв іноземних держав.

Як глава держави Президент України має ряд повноважень щодо призначення і оголошення виборів і референдумів як форм Оозпосередньої демократії та щодо формування і функціонуван­ня органів державної влади. Зокрема, Президент України при­значає всеукраїнський референдум щодо змін Конституції Укра­їни (ст. 156), проголошує всеукраїнський референдум за народною ініціативою; призначає позачергові вибори до Верхов­ної Ради України у строки, встановлені Конституцією України.

Особливе місце серед повноважень президента кожної краї­ни займають його повноваження щодо парламенту, зокрема, право розпуску парламенту, яке мають глави держав у парла­ментських і напівпрезидентських (парламентсько-президентсь­ких або президентсько-парламентських) республіках. Це право глав держав вважається істотним важелем у системі стримань і противаг у їх відносинах із парламентом. Підставами застосу­вання главою держави права розпуску парламенту в більшості країн є порушення передбачених конституцією умов формуван­ня уряду, прийняття державного бюджету тощо.

Президент України припиняє повноваження Верховної Ради України, якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пле­нарні засідання не можуть розпочатися. Це зумовлює іноді скли­кання позачергових сесій Верховної Ради України, що мало міс­це, наприклад, у серпні 1997 р., але в цілому вносить стабільність у її роботу, утверджує парламент як постійно діючий орган зако­нодавчої влади України.

Ряд повноважень Президента України стосуються його пра­ва впливу на законодавчу та іншу діяльність Верховної Ради України. Пріоритетним серед них є право законодавчої ініціати­ви, тобто право вносити до Верховної Ради України законопроек­ти або пропозиції щодо прийняття законів. До того ж законопро­екти, визначені Президентом України як невідкладні, мають розглядатися Верховною Радою України позачергово. Прези­дент України має право вносити законопроекти про внесення змін і доповнень до всіх розділів Конституції України, в тому чис­лі до розділу І «Загальні засади», розділу III «Вибори. Референ­думи» і розділу XIII «Внесення змін до Конституції України», які за умови їхнього прийняття не менш як двома третинами від кон­ституційного складу Верховної Ради України затверджуються всеукраїнським референдумом, який призначається Президен­том України. Президент України має також значні повноважен­ня на завершальній стадії законодавчого процесу: підписання і оприлюднення законів. Відповідно до чинної Конституції Укра­їни, Президенту України належить право підписання законів, прийнятих Верховною Радою України, і оприлюднення їх.

Схвалені Верховною Радою України закони спочатку підпи­суються її Головою і надсилаються Президенту України. Відпо­відно до Конституції України (ст. 94), Президент України протя­гом п'ятнадцяти днів після одержання закону підписує його та офіційно оприлюднює або повертає закон зі своїми вмотиво­ваними й сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. Коли Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

Якщо ж під час повторного розгляду закон буде знову прий­нятий Верховною Радою України не менш як двома третинами під її конституційного складу, Президент України зобов'язаний його підписати та офіційно оприлюднити протягом десяти днів. У разі якщо Президент України не підписав такий закон, він не­відкладно офіційно оприлюднюється Головою Верховної Ради України і публікується за його підписом.

Президент України нерідко користується правом вето. Іноді протягом п'яти років своїх повноважень він користується правом вето до 60-ти разів. І лише в кількох випадках президентське ве­то долається парламентом України.

Одним із важливих повноважень Президента України як глави держави є його установчі повноваження щодо формування органів виконавчої влади: міністерств, інших центральних органів виконав­чої влади та місцевих державних адміністрацій тощо. Так, до 2006 р. Президент України формував Кабінет Міністрів — Уряд України. Відповідно до ст. 106 Конституції України, Президент України при­значав за згодою Верховної Ради України Прем'єр-міністра Укра­їни та припиняв його повноваження, приймав рішення про його від­ставку; призначав за поданням Прем'єр-міністра України членів Кабінету Міністрів України, керівників інших центральних органів виконавчої влади, а також голіїз місцевих державних адмМстрацій та припиняв їхні повноваження на цих посадах.

Відповідно до Закону України від 8 грудня 2004 р. «Про вне­сення змін до Конституції України», Президент України за про­позицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді Украї­ни, сформованою відповідно до ст. 83 Конституції України, вносить подання про призначення Верховною Радою України Прем'єр-міністра України в строк не пізніше ніж на п'ятнадцятий день після одержання такої пропозиції.

Крім того, Президент України вносить до Верховної Ради України подання про призначення Міїйстра оборони України, Мі­ністра закордонних справ України, а також утворює, реорганізує та ліквідує відповідно до закону міністерства та інші центральні ор­гани виконавчої влади, діючи в межах коштів, передбачених на утримання органів виконавчої влади; призначає на посади та звіль­няє з посад за поданням Прем'єр-міністра України кершникш цент­ральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України; зупиняє дію актів Кабінету Міністрів України з мотивів невідповідності їх Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності; скасо­вує акти Ради Міністрів Автономної Республіки Крим.

Президент України також призначає на посади та звільняє з по­сад половину складу Ради Національного банку України, призначає на посади та звільняє з посад половину складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Вносить до Верхов­ної Ради України подання про призначення на посаду та звільнення з посади Голови Служби безпеки України. Президент України при­значає на посади та звільняє з посад третину складу Конституційно­го Суду України; призначає на посаду та звільняє з посади за згодою Верховної Ради України Генерального прокурора України.

Досить широке коло повноважень має Президент України як гарант конституційного ладу, державного суверенітету, тери­торіальної цілісності України; додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина та інших конституційних ін­ститутів. Відповідно до Конституції України, Президент України є Головнокомандувачем Збройних Сил України. Він призначає на посади та звільняє з посад вище командування Збройних Сил України, інших військових формувань; здійснює керівництво у сферах національної безпеки та оборони держави; очолює Ра­ду національної оборони і безпеки; вносить до Верховної Ради України подання про оголошення стану війни та у разі збройної агресії проти України приймає рішення про використання Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів України військових формувань; відповідно до Закону України приймає рі­шення про загальну або часткову мобілізацію та введення воєн­ного стану в Україні або в окремих її місцевостях у разі загрози нападу, небезпеки державній незалежності України; приймає в разі необхідності рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану, а також оголошує у разі необхідності окремі місцевості України зонами надзвичайної екологічної ситуації з наступним затвердженням цих рішень Вер­ховною Радою України; присвоює вищі військові звання, вищі дипломатичні ранги та інші вищі спеціальні звання і класні чини. Як гарант Конституції України і конституційного ладу Укра­їни в цілому Президент України, поряд із правом відкладального вето, має право звернення до Конституційного Суду України з питань конституційності (відповідності Конституції України) законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Лптономної Республіки Крим (ст. 150 Конституції).

Президент України має право також звернення до Конститу­ційного Суду України за висновком про відповідність Конститу­ції України чинних міжнародних договорів України або тих між­народних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість (ст. 151 Конституції України). На випадок, коли вичерпані інші можливості гарантування до­держання Конституції України, Президент України може звер­нутися за допомогою до народу. Зокрема, він має право призна­чати всеукраїнський референдум щодо змін Конституції України (ст. 156) та проголошення всеукраїнського референдуму за на­родною ініціативою. Як глава держави Президент України та­кож приймає рішення про прийняття до громадянства України та припинення громадянства України, про надання притулку в Україні; нагороджує державними нагородами; встановлює пре­зидентські відзнаки та нагороджує ними, здійснює інші повнова­ження, встановлені Конституцією України.

Однією з особливостей статусу Президента України є те, що він не може передавати свої повноваження іншим особам або ор­ганам. Це є важливою гарантією як статусу Президента України, так і конституційного ладу в цілому. Свої функції і повноважен­ня Президент здійснює в певних правових і організаційних фор­мах, які, як правило, властиві лише цьому інституту державної влади. Президент України на основі і на виконання Конституції і законів України видає укази і розпорядження, які є обов'язко­вими до виконання на території України. Окремі види актів Президента України скріплюються відповідно до Конституції України підписами Прем'єр-міністра України і міністра, відпові­дального за акт та його виконання.

Для здійснення своїх повноважень Президент України в ме­жах коштів, передбачених у Державному бюджеті України, ство­рює консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи і служби, які називаються Секретаріатом Президента України.

Особливою організаційною формою гарантування Президен­том України конституційного ладу України, державної незалеж­ності і безпеки є Рада національної безпеки і оборони, яка є коор­динаційним органом із питань національної безпеки і оборони при Президентові України. Вона координує і контролює діяльність ор­ганів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони, її головою є Президент України, який формує персональний склад Ради національної безпеки і оборони. До складу Ради націо­нальної безпеки і оборони України за посадою входять Прем'єр-міністр України, Міністр оборони України, Голова Служби без­пеки України, Міністр внутрішніх справ України, Міністр закордонних справ України. У засіданнях Ради національної безпе­ки і оборони України може брати участь Голова Верховної Ради України. Рішення Ради національної безпеки і оборони України вводяться в дію указами Президента України (ст. 107 Конституції).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)