АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура і загальна характеристика СППР

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. APQC структура классификации процессов SM
  3. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  4. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  5. I. Общие критерии оценки рефератов и их структура
  6. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.
  7. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  8. II. Структура Доклада
  9. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  10. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  11. III. Социальная структура и стратификация
  12. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы

4.1.1. Еволюція концепції і структури СППР

Концепція систем підтримки прийняття рішень вини­кла в кінці 60-х років XX століття разом з ідеєю розподіленого комп'ютерного обчислення. Першою метою створення таких систем було надання кінцевим користувачам можливості взає­модіяти безпосередньо з комп'ютером без посередництва інфор­маційних спеціалістів. Терміна СППР (DSS) не було до 1971 року. Як уже зазначалося, термін DSS запропонували Горрі (G. Anthony Gerry) і Мортон (Michael S. Scott Morton) — профе­сори Мессачусетського технологічного інституту. Вони відчу­вали потребу в створенні відповідних комп'ютерних додатків для розроблення управлінських рішень і розробили класифіка­ційну таблицю, що називається сіткою Горрі і Мортона, яка показана на рис. 4.1. Сітка базується як на принципах Саймона щодо програмованих і непрограмованих рішень, так і на прин­ципах рівнів управління теоретика з управління Антоні (Roberi N. Anthony).

Горрі і Мортон описали типи рішень стосовно структурова-них, слабоструктурованих та неструктурованш проблем, а та­кож у розрізі функцій управління: стратегічного планування, адміністративного управління і операційного контролю, які від­повідають верхнім, середнім та нижчим рівням управління. Вони ввели типи бізнесових проблем у свою сітку. Наприклад, ведення рахунків дебіторів може бути виконане менеджерами операцій­но-контрольного рівня і належить до структурованих проблем. Планування R&D (досліджень і експериментальних розробок) виконується менеджерами стратегічного планування і належить до неструктурованих завдань.


Горизонтальна пунктирна лінія посередині сітки на рис. 4.1 суттєва. Вона розділяє проблеми, які можна було на той час ус­пішно розв'язувати з комп'ютерною допомогою (вище пунктир­ної лінії), і проблеми, для яких ще не була готова повна комп'ю­терна підтримка. Верхню частину назвали «структуровані сис­теми рішень» (Structured decision systemsSDS), а нижню час­тину — «системи підтримки прийняття рішень» (Decision support systemsDSS).

Рис. 4.1. Сітка Горрі і Мортона

Як бачимо, Горрі і Мортон спочатку використовували термін DSS тільки для позначення комп'ютеризованих додатків. Зго­дом він прижився і застосовувався до всіх комп'ютерних додат­ків, які призначені для підтримки прийняття рішень, як наявних, так і майбутніх.

Як уже зазначалося, не існує загальноприйнятого визначення СППР. Відштовхуючись саме від початкової концепції Горрі і Мортона, можна дати грунтовніше визначення СППР.

Система підтримки прийняття рішень є інтерактивною системою, яка забезпечує користувачеві легкий доступ до мо­делей і даних для того, щоб підтримати процес прийняттярішень стосовно слабоструктурованих і неструктурованих завдань.

Проте слід зауважити, що розмаїття пропонованих означень систем підтримки прийняття рішень відбиває широкий діа­пазон різних форм, розмірів та типів СППР. Але практично всі види цих комп'ютерних систем характеризуються чіткою структурою, яка містить три головні компоненти: підсисте­му інтерфейсу користувача; підсистему керування базою даних і підсистему керування базою моделей (рис. 4.2). Ці три підси­стеми утворюють основу класичної структури СППР, завдя­ки якій останні відрізняються від інших типів інформаційних систем. Останнім часом з розвитком глобальної мережі Інтер-нет, корпоративних (Інтранет) та міжорганізаційних (Ентер-нет) мереж до СППР додають нову підсистему — систему ке­рування повідомленнями (комунікаціями або зв'язком) — СКП (рис. 4.3). Окремі компоненти цих підсистем зображені на рис. 4.4.



 


Специфічні особливості та основи побудови компонентів СППР розглядатимуться далі. Тут слід лише зазначити, що вони забезпе­чують у СППР реалізацію таких важливих властивостей за побудо­ви інформаційних систем, як інтерактивність, інтегрованість, поту­жність, доступність, гнучкість, надійність, робастість, керованість.

Інтерактивність СППР означає, що система відгукується на різного виду дії, якими людина має намір вплинути на обчислюва­льний процес, зокрема, у діалоговому режимі. Людина та система обмінюються інформацією в темпі, який порівнянний зі швидкіс­тю оброблення інформації людиною. Проте практика свідчить, що дуже мало керівників бажають і вміють вести прямий діалог з комп'ютером. Багато з них надають перевагу взаємодії із систе­мою через посередника або в режимі непрямого доступу, коли можливе пакетне оброблення інформації. Водночас властивість ін-терактивності необхідна для дослідження нових проблем і ситуа­цій, під час адаптивного проектування прикладних СППР.

Інтегрованість СППР — це сумісність складових системи щодо керування даними і засобами спілкування з користувачами в процесі підтримки прийняття рішень.

Потужність СППР означає здатність системи відповідати на найістотніші запитання.

Доступність СППР — це здатність забезпечувати видачу від­повідей на запити користувача в потрібній формі і в необхідний час.

Гнучкість СППР характеризує можливість системи адаптува­тися до змін потреб і ситуацій.

Надійність СППР означає здатність системи виконувати по­трібні функції протягом заданого тривалого періоду.

Робастість (robustness) СППР — це здатність системи відно­влюватися в разі виникнення помилкових ситуацій як зовнішньо­го, так і внутрішнього походження. Наприклад, у робастій систе­мі допускаються помилки у вхідній інформації або несправності апаратних засобів. Хоча між надійністю та робастістю існує певний зв'язок, ці дві характеристики системи різні: система, яка ніколи не поновлюватиметься в разі настання помилкових ситуацій, може бути надійною, не будучи робастою; система з високим рівнем робастості, яка може відновлюватися й продов­жувати роботу в багатьох помилкових ситуаціях, може бути водночас віднесена до ненадійних, оскільки вона може бути нездатною заздалегідь, до пошкодження виконати необхідні службові процедури.

Керованість СППР означає, що користувач може контролю­вати дії системи, втручаючись у хід розв'язування задачі.


4.1.2. Способи взаємодії особи, що приймає рішення, з СППР

Як уже зазначалося, в ідеалі користувачі мають бути ін­формаційно і комп'ютерно грамотними, тобто розуміти сутність використовуваної інформації і вміти працювати безпосередньо за комп'ютером. Проте комп'ютерна грамотність творця рішень не є обов'язковою умовою успішного використання СППР. Річ у тім, що багато керівників різного рівня не відчувають потреби працю­вати за комп'ютером, а надають перевагу спілкуванню з людьми. Тому системи підтримки прийняття рішень проектуються з ураху­ванням цього чинника. Опишемо спектр режимів взаємодії корис­тувачів із СППР, маючи на увазі, що практично можуть викорис­товуватися не лише наведені в табл. 4.1 режими, але й різні змішані режими, тобто скомбіновані з п'яти основних.

Таблиця 4.1

СПОСОБИ ВЗАЄМОДІЇ ОПР ІЗ СППР

 

Назва режиму взаємодії Описання режиму
  Удосконалений тер­мінальний ОПР є безпосереднім користувачем системи, від­чуває комфортність і впевненість у роботі з база­ми даних, СКБД і системами моделювання. Може самостійно будувати моделі і невеликі СППР
  Термінальний ОПР працює безпосередньо з системою в інтер­активному (on-line) режимі, формує запити до системи, отримує й інтерпретує відповіді, які використовує в процесі прийняття рішень і/або для пошуку додаткової інформації
  Режим клерка ОПР частіше працює з системою в режимі не­прямого (off-line) доступу, конструює запити, які потім обробляються системою. Очікуючи відповіді, ОПР може виконувати іншу роботу
4. Режим посередника ОПР використовує систему через посередників (аналітиків, консультантів), які, одержавши за­пити керівника, формалізують їх, аналізують проблему за допомогою системи, фільтрують та інтерпретують видані СППР результати
  Автоматизований режим («на підпис») ОПР отримує стандартні, повторювані пові­домлення, які автоматично (без спеціального запиту) генеруються системою. ОПР викорис­товує ці повідомлення разом з інформацією, що надходить з інших джерел

4.1.3. Еволюція СППР

Аналізуючи еволюцію систем підтримки прийняття рішень, можна вирізнити три покоління СППР: перше покоління розроблялося в період 1970—1980 років, друге — з початку 1980 до середини 90-х років, третє — із середини 90-х років і донині (розроблення нових типів триває).

Перше покоління СППР, як уже зазначалося, майже повністю повторювало функції звичайних управлінських систем щодо на­дання комп'ютеризованої допомоги у прийнятті рішень. Основні компоненти СППР мали такі ознаки:

керування даними — великі обсяги інформації, внутрішні і зовнішні банки даних, оброблення й оцінювання даних;

керування обчисленнями (моделювання) — моделі, роз­роблені фахівцями в галузі інформатики для спеціальних проблем;

користувацький інтерфейс (мова спілкування) — мови програмування, створені для великих ЕОМ, які використовуються виключно програмістами.

СППР другого покоління вже мали принципово нові ознаки:

керування даними — необхідна і достатня кількість інфор­мації про факти згідно зі сприйняттям ОПР, що охоплює прихо­вані допущення, інтереси та якісні оцінки;

керування обчисленнями і моделюванням — гнучкі мо­делі, які відтворюють спосіб мислення ОПР у процесі прийняття рішень;

користувацький інтерфейс — програмні засоби, «друж­ні» користувачеві, звичайна мова, безпосередня робота кінцевого користувача.

Дружні СППР дають їй змогу вести рівноправний зрозумілий діалог із ПЕОМ, використовуючи звичні мови спілкування. Сис­теми можуть «персоналізувати» користувача, підстроюватися під його стиль мислення, рівень знань і професійної підготовки, а та­кож засоби роботи.

Цілі та призначення СППР другого покоління можна визначи­ти так:

- допомога в розумінні розв'язуваної проблеми. Сюди нале­жать структуризація проблеми, генерування постановок задач, виявлення переваг, формування критеріїв;

- допомога в розв'язуванні задачі: генерування і вибір моде­лей та методів, збір і підготовка даних, виконання обчислень, оформлення і видача результатів;


- допомога щодо аналізу розв'язків, тобто проведення аналі­зу типу «Що..., коли...?» і т. ін., пояснення ходу розв'язування, пошук і видача аналогічних рішень у минулому та їх наслідків.

СГШР третього покоління мають ті самі ознаки, що і другого покоління, але з'явилися додаткові можливості за рахунок упро­вадження таких нових засобів інформаційних технологій та ме­тодів штучного інтелекту:

1) сховищ та вітрин даних, що дає змогу творцям рішень ана­лізувати величезні обсяги даних про поточні ділові транзакції з метою вибору раціонального рішення;

2) OLAP-систем, які дають можливість користувачам швидко і зручно маніпулювати великими базами даних для дослідження багатьох показників бізнесової діяльності в різних ракурсах;

3)дейтамайнінгу (Data mining) — методів інтелектуального аналізу даних для пошуку в базах і сховищах даних невідомих (прихованих) закономірностей і тенденцій;

4) консультуючих, основаних на знаннях, засобів підтримки прийняття рішень;

5) новітніх засобів телекомунікацій, які забезпечують ефекти­вні зв'язки користувачів між собою під час створення групових рішень (Groupware), віртуальних організацій і офісів тощо;

6) географічних баз даних та геоінформаційних систем, які забез­печують користувачам доступ, показ і аналіз даних, що мають гео­графічний (територіальний) зміст і значення, з використанням карт.

Слід відзначити, що до останнього часу системи підтримки прийняття рішень третього покоління інколи називали інакше, наприклад, «СППР на основі сховищ даних», «інтелектуальні СППР» тощо. Проте, як буде показано в шостому розділі, ці нові­тні інформаційні системи цілком уписуються в існуючі СППР як окремі типи чи групи. Крім того, не можна сказати, що нові по­коління СППР витісняють чи заміняють попередні. Нині викори­стовуються СППР усіх поколінь, можливо, у разі необхідності деякі застарілі системи модифікують.

4.1.4. Характеристика сучасних СППР

Сучасним комп'ютерним системам підтримки при­йняття рі-шень притаманні такі риси та властивості:

1. СППР надає керівникові допомогу в процесі прийняття рі­шень і забезпечує підтримку в усьому діапазоні контекстів струк-турованих, напівструктурованих і неструктурованих завдань. Розум людини та інформація, що генерується комп'ютером, станов­лять одне ціле для прийняття рішень.

2. СППР підтримує і посилює (але не замінює і не відміняє) мір­кування та оцінки керівника. Контроль лишається за людиною. Користувач «почуває себе комфортно», використовуючи систему, завдяки зручному інтерфейсу, і не боїться працювати з нею.

3. СППР підвищує, головно, ефективність прийнятих рішень (а не лише продуктивність ОПР). На відміну від адміністратив­них інформаційних систем, в яких акцент робиться на максима­льній продуктивності аналітичного процесу, у СППР значно ва­гомішою є ефективність процесу прийняття рішень та самих рішень.

4. СППР інтегрує моделі та аналітичні методи зі стандарт­ним доступом до даних і вибіркою даних. Для надання допомоги у прийнятті рішень активізуються одна чи кілька моделей (мате­матичних, статистичних, імітаційних, кількісних, якісних або комбінованих). Зміст баз та сховищ даних охоплює історію поточ­них і попередніх операцій (сильна сторона типової АІС), а також інформацію внутрішнього характеру та інформацію про середо­вище.

5. СППР проста у використанні навіть для осіб, які не набули значного досвіду спілкування з ЕОМ. Системи є «дружніми» для користувачів, не потребують практично ніяких глибоких знань з обчислювальної техніки і забезпечують просте пересування сис­темою, діалогову документацію, умонтовані засоби навчання та інші атрибути програмних інтерфейсних систем.

6. СППР побудована за принципом інтерактивного розв'язу­вання завдань. Користувач має змогу підтримувати діалог із СППР у безперервному режимі, а не обмежуватися введенням окремих команд з наступним очікуванням результатів.

7. СППР зорієнтована на гнучкість та адаптивність для при­стосування до змін у середовищі чи в підходах до розв 'язування задач, які обирає користувач. Керівник має пристосуватися до змінюваних умов сам і відповідно підготувати систему. Еволюція та адаптація системи мають бути поєднані з її життєвим циклом.

8. СППР не мусить нав 'язувати користувачеві певного процесу прийняття рішень. Користувач повинен мати низку можливостей, Щоб обирати їх у формі та послідовності, які відповідають стилю його пізнавальної діяльності — стилю «уявлюваних моделей».

Ця традиційна характеристика систем підтримки прийняття рішень останнім часом доповнилася новими можливостями за рахунок «інтелектуалізації», зокрема:


1. СППР включає модуль знань, який описує деякі аспекти світогляду творців рішень, описує, як завершити різні завдання, зазначає, які висновки мають силу за різних обставин тощо.

2. СППР має здатність набувати й підтримувати дискриптивні знання (ведення записів, реєстрацію) і також інші види знань (зберігання процедур, правил тощо).

3. СППР має здатність подавати знання на даний випадок (ad an hoc) у різний спосіб, а також у стандартизованих звітах.

4. СППР здатна вибрати будь-яку бажану частину збережених знань для презентації або отримання нового знання засобами розпізнавання і/або розв'язування проблем.

4.1.5. Підсистеми програмного забезпечення СППР

Як уже зазначалося, в системах підтримки прийняття рішень виключне значення мають дані та інформація. У базу да­них вводяться дані про середовище фірми. База даних також міс­тить дані, що забезпечуються інформаційною системою менедж­менту. Вона використовується трьома підсистемами програмної підтримки.

Програмне забезпечення підготовки звітів (Report-writing software) формує як періодичні, так і спеціальні звіти. Періодичні звіти складаються відповідно до календарного плану. і, зазвичай, вони підготовляються програмним продуктом, який кодується в таких процедурних мовах як COBOL або PL/1. Спе­ціальні звіти готуються як відповіді на непередбачувані інфор­маційні потреби і набувають форму запитів користувачів до бази даних, які використовують мови запиту СКБД або мови четвер­того покоління.

Математичні моделі формують інформацію згідно з мо­деллю, яка містить один або більше компонентів фізичної систе­ми фірми або аспекти її операцій. Математичні моделі можуть бути описані будь-якою процедурною мовою програмування. Однак, спеціальні мови моделювання, наприклад фінансового моделювання, полегшують завдання і мають потенціал для кра­щого його виконання.

Групове забезпечення (Groupware) надає можливість ба­гатьом розв'язувачам проблеми працювати разом, як одна група, щоб отримати розв'язок. У цій специфічній ситуації використо­вується термін «ГСППР» — групова система підтримки прийнят-


тя рішень. Розв'язувані проблеми можуть являти собою комітет або команду проекту. Члени групи спілкуються один з одним як безпосередньо, так і за допомогою засобів групового забезпечення.

Програмне забезпечення звітування і математичні моделі завжди були необхідними інгредієнтами СППР. Оскільки концепція СППР була розширена до забезпечення підтримки двох або більше учасни­ків розроблення рішень разом, як команди або комітету, то ідея спе­ціально орієнтованого на групову підтримку програмного забезпе­чення (groupware) стала реальністю. Протягом минулого десятиріччя більшість зусиль щодо розвитку СППР була націлена на відпрацю­вання концепції групової системи підтримки прийняття рішень.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)