АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проаналізуйте сучасні конц. Французької школи геополітики

Читайте также:
  1. THE RUSSIAN ARABESQUES (арабески російської школи)
  2. Альтернативні школи нової хвилі
  3. Дидактика вальдорфської школи – фактор формування цілісної особистості
  4. Діагностика школи
  5. Завдання освіти, виховання і розвитку особистості студента вищої школи
  6. Завдання, функції педагогіки вищої школи
  7. ІІрофесійні вимоги до вчителя музики загальноосвітньої школи
  8. Історія розвитку дидактики вищої школи
  9. Історія становлення та сучасні дослідницькі перспективи соціології політики
  10. Керівництво навчально-виховною роботою школи
  11. Конфесійна ситуація в сучасній Україні
  12. Марка товару. Типи марок та їх значення в сучасній маркетинговій діяльності. Брендинг.

Післявоєнна геополітика Франції (Р. Арон, П. Галлуа, І. Лакост і журнал «Геродот», Ж. Готтман та ін.)

Серед фр геополітикою слід зазначити:

Жанн Готтман (1915-1994) учень де Манжона, професор Сарбони. У 52г. випустив книгу «Політика д-в і їх географія» - піддав критиці концепції Ратцель і Хаусхофера, а також Маккіндер і Спікмена. Геополітика в їхньому розумінні - наука про війну, а досвід гітлерівської нім - це втілення на практиці ідей Ратцель. Ділив світ на морські і континентальні держави, чому не сказав нічого нового - Мехен. Оскаржував класичну геополітику. Чи не погоджувався з тим, що «чим більше гос-во, тим воно сильніше». Країни Європи відносно не великі, але домінують в світі. Організація гос-ва і його географічне положення, під яким розумів відношення гос-ва до основних комунікаційних лініях і приурочений їм потоків: рух людей, армій, товарів, капіталів, ідей. Тому центральним поняттям геополітики, вважав він, має стати поняття комунікації. Запропонував поняття - іконографія. Іконографія в просторі - вираз уявлень про картину навколишнього світу, співтовариство певного самоорганізованої простору. Що сформувалися під впливом національної, соціальної, культурної, релігійної історії цього простору. Запропонована ним центральна проблема геополітики - проблема взаємодії між комунікацією і іконографією.

П'єр Галлуа (1911 -...) генерал франц ВВС, стверджував що в 20в. зійшло нанівець значення простору. Не є справедливим те що морські і континентальні гос-ва по різному сильні. З точки зору впливу ядерної зброї і масової поведінки людей. Безпосереднє втручання населення в політику. Висновок: об'єктом геополітики в нових умовах має бути не гос-во, нація, а всі чол-во в цілому.

Виділив 3 факти в еволюції геополітики:

1. з давніх-давен до першої промислової революції. Географічний фаталізм тобто д-ва чи нація буде розвиватися як зумовлено географічним середовищем.

2. З промислової революції до середини 20 ст., До науково-технічної революції. Здійснено хижацька експлуатація природи. Ісчезлазавісімость від географіч фактора, це призвело до появи багатьох глобальних проблем.

3. Кінець 20 ст. самі глобальні проблеми загострилися і все в масштабах планети. Для їх подолання потрібна узгодженість дій світової спільноти.

Висновок: потрібна загальнопланетарна геополітика мирного типу. Його визначення геополітики - вивчення відносин між владною політикою в міжнародному плані і тими географічними територіями в яких вона проводиться.

Раймонд Арон (1905 - 1983) Для ядерного століття переважна глобальна модель чол-го співтовариства без ідеологій і без кордонів, які втратили своє колишнє значення (мондіалізму).

Андре Зігфрід (1875 - 1959) запропонував вивчення електоральної геополітики. він став досліджувати політичні настрої французьких виборців стосовно до різних регіонах Франції. Поклав початок вивченню внутрішньої геополітики, а серйозно зайнявся цим журнал «Геродот», заснований у 1976. З 83 виходить з підзаголовком - журнал географії та геополітики. Засновник журналу і головна фігура Лакост. Його постулати: простір і межі давно перетворилися на пасивні, нейтральні інтереси гос-ва. Найважливіший чинник мощі - економіка => її потрібно вивчати в 1 чергу.

Геополітика - аналітичний метод, інструмент аналізу в конкретній ситуації. А геополітичні глобальні теорії це відносні історично обумовлені явища і служать для виправдування соперніческіх устремлінь, владних інстанцій, щодо визна-лених територій населяють їх людей.

Висновок: геополітика - метод, а все інше приходить і другорядне.

Головне нововведення Лакоста - механізм аналізу політичних конфліктів: Результат - історія - передісторія - причини. Цей метод називається - геополітичне подання. Подібно Галлуа досліджував сучасні інформаційні системи телекомунікацій.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)