АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проаналізуйте основні положення мондіалістських конц

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  4. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  5. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  6. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  7. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  8. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  9. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  10. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  11. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  12. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)

Концепція "мондіалізму" виникла задовго до остаточної перемоги Заходу у холодній війні.

Сенс мондіалізму зводиться до постулюванні неминучості повної планетарної інтеграції, переходу від множинності держав, народів, націй і культур до уніформному світу One World.

Витоки цієї ідеї можна розгледіти в деяких утопічних і хіліастіческіх рухах, висхідних до середньовіччя і, далі, до глибокої старовини. В її основі лежить уявлення, що в якийсь кульмінації онний момент історії відбудеться збирання всіх народів землі в єдиній Царстві, яке не буде знати суперечностей, трагедій, конфліктів і проблем, властивих звичайної земної історії. Крім чисто містичної версії мондіалістской утопії існували і її раціоналістичні версії, однією з яких можна вважати вчення про "Третьої Ері" позитивіста Огюста Конта або гуманістичну есхатологію Лессінга.

Мондіалізму виник на основі атлантизму (визнання посів Атлантики в кач-ве найважливішого центру світового панування). Ця концепція явл як би практичною частиною атлантизму. У 1954 р. виник Більдергеркскій клуб, який об'єднує політиків і вчених, фінансистів.

У 1973 на його основі виникла 3-х стороння комісія під головуванням-ством Рокфеллера. Відомі учасники: Бсежінскій, Кессінджер. Мета комісії - об'єднати під гігімоніей США 3 великі простори: Америку, Європу, Тихий океан (Японія).

Перша найбільш пацифіста і "примиренська" версія мондіалізму відома як "теорія конвергенції". Розроблена в 70-і роки в надрах CFR групою "лівих" аналітиків під керівництвом Збігнєва Бжезинського, ця теорія передбачала можливість подолавши ня ідеологічного та геополітичного дуалізму холодної війни через створення нового культурно-ідеолого ня типу цивілізації, який був би проміжним між соціалізмом і капіталізмом, між чистим атлантизму і чистим континенталізму.

Слідуючи за логікою американських мондіалістов, Горбачов почав структурне перетворення радянського простору в напрямку "демократизації" і "лібералізації ції". У першу чергу, це торкнулося країн Варшавського договору, а потім і республік СРСР. Почалося скорочення стратегічних озброєнь і ідеологіче ське зближення із Заходом. Але в даному випадку слід звернути увагу на той факт, що роки правління Горбачова припадають на період президентства в США крайніх республіканців Рейгана і Буша. Причому Рейган був єдиним за останні роки президен те, послідовно відмовляються брати участь у всіх мондіалістскіх організаціях. За переконаннями він був жорсткий, послідовний і безкомпромісний атлантист, ліберал-ринковики, не схильний до жодних компромісів з "лівими" ідеологіями навіть самого помірного демократичного чи соціал-демократичного спрямування. Отже, кроки Москви, спрямовані на конвергенцію і створення Світового Уряду із значною вагою в ньому представників Східного блоку, на протилежному полюсі мали найбільш несприятливих приємні ідеологічні перешкоди. Атлантист Рейган (пізніше Буш) просто використовували мондіалістскіе реформи Горбачова в суто утилітарних цілях. Добровільні поступки heartland'а не супроводжувалися відповідними поступками з боку Sea Power, і Захід не пішов ні на геополітичні, ні на ідеологіче ські компроміси з самоліквідується Євразією. НАТО не розпустилася, а його сили не залишили ні Європу, ні Азію. Ліберально-демократична ідеологія ще більше зміцнила свої позиції.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)