АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОСНОВНІ НАУКОВО-ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПОЛІТИЧНОГО ПРОГНОЗУВАННЯ

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. Актори політичного процесу
  4. Альтернативні концепції політичного устрою
  5. Аналіз математичних методів прогнозування валютних курсів
  6. Бази даних. Основні відомості
  7. Визначники та їх основні властивості.
  8. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  9. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування
  10. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії
  11. Виникнення та сутність синергетичного методу дослідження політичного процесу.
  12. Вступ. Основні взаємодії суспільства і природи. Предмет і завдання екології.

Теорія політичного прогнозування базується на фундамен­тальних наукових дослідженнях. Наприкінці XX ст. виник і ді­став визнання новий концептуальний напрям соціального пізнання у забезпеченні передумов виживання суспільства. Ідеться про теорію синергетики (автори — бельгійський учений російського походження, лауреат Нобелівської премії І. Пригожин, а також I. Стенгерс, Г. Ніколіс, Н. Ханке та інші). Наз­вемо тут деякі із синергетичних ідей, що змушують переосми­слити традиційні уявлення про соціально-політичні процеси.

По-перше, суспільство — це відкритий, динамічний, само-керований організм із асиметричними структурами, через що зв'язки між ними можуть бути нестабільними, а функції кож­ної з них — нерегулярними.

По-друге, розвитку суспільства властиві нелінійність, певна стрибкоподібність, що, однак, не заперечує його стабільності; усталеність виростає з неусталеності як її результат; неустале­ність соціального середовища активує роль в ньому окремої людини.

По-третє, у зв'язку з неможливістю нав'язати суспільству шляхи його подальшого розвитку керування ним набуває форми самокерованості, здатності підтримувати відповідні па­раметри у бажаному діапазоні.

Що із синергетичних ідей можна використати для прогнозу­вання політики? Передусім сам підхід до політики як послідов­ної зміни стабільних станів, стадій усталеності та неусталеності, випадковості, навіть певною мірою хаосу.

Політика, за Маннгеймом, є сфера життя суспільства, усере­дині котрої відбувається раціоналізація "життєвих інстинктів", сил, котрі творять історію, піднесення цих "інстинктів" до все-загального інтересу, задоволення якого сприяє загальному бла­гу, сфера, де воля нації, роздрібнена в економіці та у соціальній сфері на приватні інтереси, конституюється у всезагальну. Розу­міння способу такої раціоналізації як способу подолання "непо­розумінь", що виникають між силами, котрі борються, обумовлене положенням тієї чи іншої сили в усталеному спле­тінні "творчих моментів" історичного процесу, у наявній формі його творення.

Синергетичний підхід до політики визначає й тактику, яка має бути гнучкою, відповідати не тільки конкретним умовам, але й їх швидким змінам, передбачати різні альтернативи і відповідні методи.

Складний характер політичного розвитку актуалізує необ­хідність прогнозних розробок з метою вияву перспективних політичних проблем і оптимальних шляхів їх розв'язання в ін­тересах оптимізації процесів управління і планування політи­чної діяльності.

Прогнози в галузі політики носять, як відомо, специфічний характер. Розрізняють внутрішньополітичне і зовнішньополі­тичне прогнозування.

Внутрішньополітичне прогнозування — це спеціальні дослід­ження, метою яких є виявлення перспективних тенденцій, шляхів, строків, етапів політичного розвитку суспільства, вдо­сконалення політичної системи, політичних відносин.

Розрізняють два аспекти внутрішньополітичного прогнозу­вання. Перший аспект пов'язаний з прогнозними оцінками конкретних політичних явищ. Цей аспект має прикладний ха­рактер і на практиці здійснюється в процесі політичної діяль­ності. Суб'єктом прогнозу при цьому виступає, як правило, держава чи політична партія у формі відповідних органів. Другий аспект прогнозу охоплює діяльність політичних інсти­тутів суспільства і політичні процеси, що відбуваються в ньо­му. Прогнозистом тут виступає певний науковий колектив, який спеціалізується на вивченні політичної системи країни.

Можна назвати такі об'єкти політичного прогнозування:

— розвиток політичної системи, її структури, активності, взаємозв'язку елементів;

— розвиток, спеціалізація і розширення політико-управлін-ських функцій у суспільстві, зростання колективних засад у прийнятті політичних рішень;

— політичний і правовий статус особистості, її відповідаль­ність перед суспільством, механізм вдосконалення соціально­го контролю і дисципліни;

— форми і методи діяльності політичних партій і організа­цій;

— розвиток держави, зміна її форм, функцій, напрямів ді­яльності;

— зміна соціальної структури суспільства, політичної свідо­мості і політичних настанов, орієнтацій різних груп населення;

— функціонування і розвиток громадської думки. Внутрішньополітичне прогнозування виконує такі функції:

— виявлення тенденцій розвитку суспільства, визначення і зміцнення найбільш оптимальних форм політичної організа­ції й управління суспільством;

— виявлення віджилих, застарілих форм суспільного розви­тку, сприяння формуванню концепції соціально-політичного розвитку суспільства.

Свої особливості має і зовнішньополітичне прогнозування (прогнози в галузі міжнародних відносин і зовнішньої полі­тики).

Міжнародні відносини як сфера людського спілкування складаються з економічних, політичних, правових, диплома­тичних, соціально-психологічних, культурних, науково-технічних, військових та інших зв'язків і взаємовідносин між дер­жавами, народами, соціальними групами, партіями, організа­ціями і навіть окремими особистостями, що діють на міжнародній арені.

Основним суб'єктом міжнародних відносин в сучасному сві­ті є держава, яка завдяки цим відносинам реалізує свою зов­нішньополітичну функцію.

Сучасна епоха характеризується якісно новим зростанням ролі міжнародних відносин в житті людства. А це, в свою чер­гу, викликає підвищену увагу з боку і вчених-спеціалістів, і широкої світової громадськості. Сьогодні невпинно збільшу­ється число наукових дисциплін в галузі теорії міжнародних відносин. Важливою сферою прогнозування стали питання зовнішньої політики окремих держав.

На основі загальнотеоретичної методології оцінюється за­гальна ситуація в світі, регіоні, країні, вивчаються тенденції, напрями розвитку і фактори, що визначають розвиток, роб­ляться спроби оцінити нові можливі фактори розвитку тощо. На цій основі виникає можливість створювати більш-менш детальні багатоваріантні прогнози.

Враховуючи максимальну (порівняно з іншими об'єктами соціального прогнозування) невизначеність багатьох складни­ків у міжнародних справах, важливо підкреслити, що у прог­нозуванні міжнародних відносин і зовнішньополітичних явищ необхідна підвищена увага до факторів, що зумовлюють зов­нішньополітичну стратегію (умови матеріального життя сус­пільства — природне середовище і демографічний фактор, спосіб виробництва і особливо виробничі відносини, розста­новка політичних сил у країні тощо). На базі дослідження цих факторів і особливо міжнародних зовнішньополітичних дій прогнозування має виявити загальні тенденції розвитку з по­будовою шкали ймовірності найбільш можливих чи бажаних відхилень від них. На цій базі можна виділити найбільш віро­гідні, найменш вірогідні й оптимальні варіанти перспективно­го розвитку. Залежно від специфіки завдань прогнози міжнародних відносин можуть включати в себе: знаходження довгострокових загальних тенденцій зовнішньополітичної ді­яльності окремих держав, груп держав; створення довгостро­кових прогнозів (побудови загальної, недеталізованої картини можливого розвитку міжнародних відносин приблизно на де­сятиріччя вперед); створення середньострокових прогнозів (побудова більш деталізованої ймовірної картини розвитку мі­жнародних подій з визначенням різних варіантів і орієнтов-

них підрахунків за низкою шкал на рік чи декілька років на­перед); розроблення короткострокових прогнозів (більш де­тальний розгляд порівняно багатьох варіантів розвитку подій, визначення максимально ймовірних і оптимальних зовніш­ньополітичних рішень на найближчі дні, тижні, місяці в ме­жах поточного року).

Соціально-політичне прогнозування базується на аналізі ін­формаційного масиву — сукупності даних, які приведені до певної системи наукових фактів і характеризують об'єкт про­гнозування. До складу інформаційного масиву входять найрі­зноманітніші джерела: періодична преса, політичні огляди і звіти, статистичні дані, звіти про зарубіжні відрядження спе­ціалістів, дані анкетних опитувань експертів, радіопрограм, політичні заяви, ноти урядів, особисті характеристики політи­чних лідерів, оцінки їх світоглядно-політичних переконань, монографії, дисертації тощо.

Політик, який прагне досягти успіху, у політичному прогнозу­ванні повинен враховувати такі чинники, як рівень достовірно­сті інформації, на якій воно ґрунтується; співвідношення політичних сил в суспільстві; економічні показники в контексті поставленої мети; престиж і організованість політичних сил (їх прихильників і супротивників), що його підтримують; настрої у суспільстві (динаміку громадської думки) тощо. Він повинен передбачати можливі наслідки своїх політичних дій: прогнозу­вання політичної перемоги повинно включати і завбачення змін у суспільстві — не тільки виграшу для себе, а й те, як це вплине на інтереси інших учасників політичного процесу і якою буде їх адекватна реакція. Прогнозування наслідків стосується і можли­вої поразки: щоб поразка в окремих питаннях не стала приво­дом втрати довір'я "своїх" прихильників і активізації політичних супротивників.

Сучасна західна політологія широко застосовує біхевіори-стичний метод аналізу політичних процесів, сутність якого пов'язана з визначенням поведінки окремих груп або інди­відів у політиці.

Спостереження за поведінкою людини в політиці дає змогу одержувати емпіричну інформацію за допомогою безпосеред­нього вивчення її поведінки, використовуючи при цьому ан­кетування, інтерв'ю, аналіз документів та ін. Додаткову інформацію отримують також за допомогою статистичних ме­тодів дослідження політичних процесів.

Аналіз статистичних матеріалів відкриває перед прогнозистом нові можливості. Дослідник, який володіє відповідною технікою

аналізу, "добуває" з отриманої ним інформації необхідні відо­мості, прослідковує закономірності, відкриває тенденції.

Перевага цього методу прогнозування полягає в тому, що він дозволяє абстрагуватись від обмежень часу і простору.

Інформацію про об'єктивні й суб'єктивні аспекти політичного життя суспільства не можна дістати тільки методами прямої статистики; тут потрібні конкретно-соціологічні, політологічні, соціально-психологічні та інші дослідження. Важливим у прог­нозуванні є врахування того соціального, економічного, органі­заційного, науково-технічного фону, на якому розвивається об'єкт прогнозування. Саме цей фон як сукупність умов (зов­нішніх факторів) обмежує розвиток об'єкта прогнозу і в май­бутньому активно взаємодіє з ним.

Наслідком прогнозування перспектив розвитку суспільно-політичних явищ, процесів є пошукові, нормативні та інші прогнози.

Пошуковий прогноз — це прогноз, який, виходячи з тенден­цій розвитку і сучасного стану об'єкта прогнозування, визна­чає майбутній стан цього об'єкта на заданий проміжок часу, при заданих початкових умовах. Такий прогноз відповідає на запитання, в якому напрямі відбувається розвиток, який най-вірогідніший стан об'єкта прогнозування у визначений період майбутнього. Характерним прикладом прогнозів такого типу можуть бути прогнози чисельності народонаселення планети, розвитку комунікацій на період до 2000 p., виконані під егі­дою ООН.

Нормативний прогноз — це досягнення наперед заданих зав­дань і цілей суспільства. Метою такого прогнозу є виявлення оптимальних шляхів вирішення поставлених проблем, визна­чення можливих організаційно-технічних заходів, орієнтовної вартості програм тощо. Нормативне прогнозування можливе тільки при прогнозуванні соціально-економічних, політичних процесів, оскільки процеси, що їх вивчають природничі нау­ки, не піддаються соціальному управлінню. На відміну від по­шукового прогнозу, нормативний прогноз будується у зворотному напрямі, тобто від наперед заданого стану об'єкта прогнозування до вивчення сучасних тенденцій та їх можли­вих змін, що забезпечують досягнення цього стану. Норма­тивне прогнозування є, таким чином, попереднім етапом і необхідною передумовою науково обґрунтованого плануван­ня, прогнозування і проектування.

Прогнози розробляються з допомогою певних методів прог­нозування, які являють собою сукупність способів і процедур

відбору й аналізу емпіричної інформації з метою складання прогнозу.

Методологія політичного прогнозування використовує два види закономірностей — закономірності функціонування по­літичних систем і закономірності їх розвитку. Перші характе­ризують самі процеси життєдіяльності політичних інститутів суспільства, а другі визначають напрями змін різних явищ і форм політичної організації суспільства.

Прогнозування в галузі внутрішньої політики спирається, насамперед, на виявлення і комплексний аналіз соціально-економічних факторів, які безпосередньо чи опосередковано впливають на політику, систему конкретного суспільства. За результатами аналізу цих "базових" перемінних повинен бути сформульований висновок про тенденції розвитку внутріш­ньої політики в даний історичний період. Аналіз тенденцій є підґрунтям для формування прогностичних висновків і по­в'язаних з ними наукових рекомендацій для підвищення ефективності управління.

У політичному прогнозуванні використовується весь арсе­нал методів розроблення прогнозів. Зокрема, значний ефект тут дають системний підхід, кібернетичне, математичне та імі­таційне моделювання, науковий інструментарій теорії ігор, систематичні опитування експертів та інші методи. Австрій­ський футуролог Еріх Янч нараховує понад 200 наукових ме­тодів, спеціальних методик, логічних і технічних засобів пізнання майбутнього. Однак у практиці використовується не більше ніж 15-20 методів прогнозування. Усі вони досить умовно можуть бути поділені на 5 груп:

1. Екстраполяція.

2. Експертні оцінки.

3. Моделювання.

4. Історична аналогія.

5. Сценарії майбутнього.

Кожний із цих методів прогнозування майбутнього має свої переваги і недоліки.

Метод екстраполяції

Метод екстраполяції тенденцій базу­ється на припущенні про безперерв­ність розвитку більшості процесів ре-

ального політичного життя. Якщо для якоїсь системи — техніч­ної, біологічної, соціальної — у минулому був характерним роз­виток (зростання чи спад) з певною постійною швидкістю або з певним прискоренням, то є підстави вважати, що швидкість

чи прискорення залишаються незмінними і на певний промі­жок часу в майбутньому. Таким чином, можна графічно чи аналітично продовжити криві зростання (спаду) і обчислити кількісні характеристики майбутнього стану об'єкта прогнозу­вання. Проте треба бути дуже обережним у виборі часових ін­тервалів для прогнозування. Необгрунтоване продовження на майбутнє тенденцій минулого часто призводить до абсурду.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)