АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОФОРМЛЕННЯ САЙТІВ УКРАЇНСЬКИХ ВИДАВНИЦТВ ЯК СПОСІБ ПРОМОЦІЇ ВИДАВНИЧОЇ ПРОДУКЦІЇ

Читайте также:
  1. G – темп зростання нац. доходу; S –частка заощаджень в НД; C- капіталоємність продукції
  2. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  3. V Оформлення звіту з переддипломної практики
  4. VІ Вимоги до складання та оформлення документації про проходження ВИРОБНИЧОЇ практики
  5. Аналіз асортименту і структури продукції
  6. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  7. Аналіз якості виробленої продукції
  8. Аналітичний спосіб оцінки конкурентоспроможності підприємства.
  9. В якому році відбулося юридичне оформлення документознавства як наукової спеціальності?
  10. Вимоги до оформлення дипломної роботи
  11. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ
  12. Вимоги до оформлення звіту про практику

Актуальність дослідження: комп’ютеризація всіх ланок видавничої справи призводить до створення сайтів видавництв з метою продажу їхньої продукції більш зручним способом. Сайти видавництв рекламують продукцію об’ємно, у повному обсязі, з використанням музичного та шумового супроводів, пропонують споживачеві так звані “пробні варіанти” – фрагменти для читання, дають можливість оцінити зовнішній вигляд тощо. Передбачається, що сайти зможуть пропонувати інформацію в 3D або інших форматах. Бачимо, що наявність сайту видавництва стає однією з обов’язкових складових промоції продукції, її просування на ринку, а відтак – успішного функціонування підприємства. Звідси проблема аналізу оформлення сайтів є актуальною. Незважаючи на важливість питання, на сьогодні воно не стало предметом вивчення українських науковців.

Мета статті – проаналізувати тематику оформлення сайтів видавництв у дискурсі промоції видавничої продукції, на прикладі функціональних сайтів українських видавництв визначити найбільш дієві способи промоції видавничої продукції.

Методика оцінки сайту. Оцінка сайту виробляється за інформаційними, естетичними й технічними критеріями [1]. Тож мова йде не про комерційну вартість, а про унікальні характеристики мережевого ресурсу – його творчу, інформаційну й художню цінність. Для об’єктивної оцінки сайту розглянемо маловідомий інструмент оцінювання – комплексну методику аналізу якості, при якій оцінка здійснюється за критеріями інформаційної, художньої й технічної цінності.

Зауважимо, що оцінка сайту за якістю його технічного оснащення стоятиме на другому місці, оскільки пріоритет і відвідувачами, і пошуковими системами віддається інформаційному змісту ресурсу (точніше об’єму і якості контенту), що є логічним. Виділити ланку промоції в технічному плані аналізу якості або подання інформації неможливо, бо такий план не має текстової частини. Для оцінки буде братися графічна система показу сайту, здатна привертати або не привертати увагу відвідувачів. З технічного боку це може бути способом промоції.

На сьогодні ж оцінка сайту на створюваному (чи функціональному) ресурсі проводиться за критеріями, що враховують лише ефективність і грамотність його наповнення ключовими елементами (словами і фразами), тобто аналіз відбувається з технічної сторони (метою аналізу є внутрішня оптимізація проекту). Таким чином, оцінка здійснюється утилітарно, досліджуючи питання винятково з технічного боку (не веб-архітектури, як це слід робити за логікою речей, а за технологіями веб-дизайну). “Інформативності та грамотності тематичного змісту, а тим більше іншим, іноді другорядним, але дуже важливим оцінним чинникам (наприклад, ілюстративному наповненню або коректності коду тощо) ніхто не приділяє уваги” [2]. Слід звертати увагу не тільки на зорові якості графіки оформлення сайту, а й на структуру внутрішнього навантаження – текст і супровідні елементи.

Значення технологій веб-дизайну для аналізу й оцінки якості сайту дослідниками недооцінюється, причому ситуація є парадоксальною: “з одного боку, жоден мережевий вузол не функціонуватиме без правильно та грамотно зробленого програмного фундаменту (або ж його функції будуть порушені через мізерне – неправильне застосування гіпертекстової розмітки HTML); з іншого – ресурси Інтернету можуть використовуватися миттєво, якщо автор вибере одну з безлічі систем управління контентом (так званих CMS), які більш-менш успішно замінюють працю компонувальника й верстальника” [3]. Є вибір: або дизайнерське оформлення, або дизайн-шаблони. Розміщення реклами також обирається. Можна віддати перевагу тому виду оформлення, в який додається реклама, що позитивно оцінюється розробниками або власниками/співвласниками сайту.

Через суб’єктивність художня цінність проекту завжди була відносним чинником, через що комплексний аналіз веб-проекту серйозно сприйматися не повинен. Тут немає протиріччя: справа в тому, що графічне оформлення сайту може оцінюватися по-різному навіть двома професіоналами. Тому для здійснення об’єктивної оцінки сайту коректніше використовувати “непорушні критерії методики аналізу якості: його інформативність, якість тематичного змісту (контенту), структуру, навігацію, компонування, ілюстрації тощо – все те, що, зрештою, для конкретного проекту й визначається комплексним терміном “інформаційна й художня цінність” [4, с. 56–57]. Аналіз якості сайту достеменно покаже його здатність до промоції.

Графічне оформлення веб-сайту – основа його дизайну. По-перше, воно повинне вкладатися в загальну колірну схему; по-друге, потрібно продумати загальну концепцію графічного оформлення. Усі графічні елементи можна розділити на два великі класи: мальовані й фотореалістичні. Рекомендують не змішувати ці типи в оформленні. Якщо на сайті використовуються фотографії як ілюстрації, то перед використанням їх слід обробити – здійснити тонову й колірну корекцію, кадрування, вибрати стандартний розмір фотографій тощо. Відтак використовувати це оформлення на всіх сторінках сайту. Завжди потрібно писати пояснення до них, що сприйматиметься як підпис до фотографії, позбавить користувача від очікування, якщо його не цікавить сторінка. Дієвість промоції буде досягнута тільки за дотримання стандартних норм, які сприяють збільшенню кількості відвідувачів сайту й запиту пропонованої продукції, покращуючи тим рейтинг і збільшуючи фінансову базу розробників і власників/співвласників такого сайту.

Основною тенденцією в сучасних технологіях розробки сайтів є те, що “оформлення, дизайн, представлення інформації повністю відмежовується від самої інформації. Тобто роз’єднати ці частини (загальне оформлення від інформації) повністю не зовсім виходить, але прагнуть саме до цього. Розподіл оформлення і інформації на різних рівнях дозволяє ефективно використовувати для візуального оформлення сайтів готові шаблони” [5]. Працюючи над виготовленням шаблонів, дизайнери намагаються створити їх так, щоб воно “підходило” до різних за тематикою сайтів.

“Дизайн-шаблони” часто називають “темами” (від англ. theme), “темплейтами” (від англ. template). Такий шаблон представлений які набір файлів різних форматів. Серед цих файлів: описи стилів оформлення текстів, графічні елементи і шаблони розташування інформаційних блоків” [5]. При виборі дизайн-шаблону, у першу чергу, слід мати на увазі його сумісність із сайтом, що розробляється. Звісно, дизайн-шаблони – базова основа, яка може доопрацьовуватися розробником сайту розташуванням параметрів, фотографій, використанням шрифтів, накреслень тощо, закріпленням на своєму сайті банерів, встановленням форуму й лічильника, розташуванням яскравої реклами. Цим розробник підвищує ефективність роботи сайту та привертає увагу відвідувачів, що має промоційний характер.

Найкраще рішення – замовлення оформлення сайту в дизайнера. У цьому випадку, швидше за все, результатом буде оригінальний зовнішній вигляд, що забезпечить і привабливість, і впізнаваність сторінок. Проте не завжди є можливість звернутися до дизайнера за унікальною роботою через нестачу коштів, часу тощо, тому використовують “дизайн-шаблони”, які допомагають швидко і без труднощів зробити тематичний сайт.

Так, шаблонне й нешаблонне оформлення та промоцію видавничої продукції розглянемо на прикладі сайтів видавництв України.

“А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”: дизайнерський проект, нешаблонне оформлення; оригінальні картинки на головній сторінці, які є анімаційними та звуковими (підводячи курсором до анімаційної картинки, бачимо рухомість, клікнувши на картинку, – чуємо звуковий ефект або слова) [6]. Дивлячись на такий сайт, зроблений зі смаком, який інтригує та розчулює, має інтерактивний характер розуміємо промоційність його духу. Реклама стає грою, картинкою, звуком, тобто дизайнерським оформленням. Промоція виражається також у інформації, розміщеної на сайті видавництва, – книгах, новинах, подіях, виставках [6], які є рубриками головної сторінки. Усі рубрики й супровідні графічні елементи звертають увагу відвідувачів і роблять промоушен сайту і видавництва та його продукції.

“Азимут-Украина”: стандартне шаблонне оформлення [7]. До стандартного оформлення на головну сторінку додано авторську картинку видавництва. Головні рубрики, котрі мають промоційний характер, – чтиво та книги [7]. У першій можна ознайомитися з вихідними відомостями книги, натискаючи на гіперпосилання. Отже, рекламний характер носить будь-яка інформація, надана розробниками або власниками. Окрім інформації щодо звертання до редакції, додаткових рекламних елементів немає. У рубриці “Книги” вміщено перелік видавничої продукції. Скачати ці книги не можна, лише дозволяється продивитися формат, обкладинку, мову, анотацію.

“Алерта”: стандартне шаблонне оформлення [8]. На січень 2011 р. цей сайт доступний (можна бачити фотографії, картинки тощо), але всі шрифти в робочій області поля “з’їхали”, тобто вони не розпізнані браузером і прочитати щось, окрім назви видавництва, не можна. Знаючи, що видавництво пропонує книги юридичного характеру, розуміємо, що тільки це наразі може стати рекламою (звертаючи увагу на поломку сайту).

“Аспект”: стандартне шаблонне оформлення [9]. Дизайн сайту простіший, ніж у видавництва “Алерта”. На головній сторінці вміщено перелік видань з розподілом на ті, що можна скачати, і ті, які замовляють за гроші. Власники/співвласники сайту пропонують на головній сторінці місце для розміщення реклами, яка не має відношення до видавничої діяльності. Просте графічне оформлення й використання дизайн-шаблону зменшує ефективність відвідування сайту й закачування інформації, що знижує промоційну спроможність видавництва.

“Розумна дитина”: нешаблонне, оригінальне дизайнерське оформлення (анімаційне сонечко, літак з написом (девізом) [10]. Сайт має безперечно промоційний характер, що проявляється в рубриках і оформленні. На головній сторінці розташовано новини, книжки, анонси, інтерв’ю. Шукаючи видавництва, котрі спеціалізуються на дитячій літературі, обов’язково треба звертати увагу на яскравість подачі всієї інформації й сумісність фотографій або картинок з віком дітей, на яких розрахована книга.

Деякі дизайн-шаблони не відповідають тематиці сайту (їхнє зовнішнє оформлення недосконале), відтак сайт не привертає увагу читачів. Власники/співвласники цих сайтів зацікавлені у споживачах. Проте приплив відвідувачів досягається завдяки розміщенню реклами інших суб’єктів господарчої діяльності на сайтах. Тобто реклама стає способом промоції не тільки видавничої продукції, через що видавництва програють у битвах за покупця, втрачають конкурентоспроможність.

Оформлення сайтів українських видавництв за допомогою дизайн-шаблонів не привертає увагу. Наприклад: “Навчальна книга – Богдан” [11], “Плеяди” [12], “Четверта хвиля” [13] тощо. Ці сайти не використовують музичний і шумовий супроводи, не мають рухомих анімаційних елементів, звукових файлів, якісно оформлених яскравих картинок і фотографій, реклами своєї продукції. Вихід один – розміщення реклами, яка не відноситься до видавничої справи взагалі.

Отже, найбільш вдала промоція видавничої продукції досягається при залученні дизайнерів для індивідуального оформлення сайтів українських видавництв. У такому випадку завдяки використанню інформації щодо продукції видавництва у повному обсязі, музичного й шумового супроводів, рухомих анімаційних елементів, звукових файлів, якісно оформлених яскравих картинок і фотографій, пропозиції споживачеві почитати "пробні варіанти" продукції тощо привертається увага більшої кількості потенційних покупців. Менш конкурентноспроможними є сайти видавництв, які в своєму оформленні використовують дизайн-шаблони. Виграшна позиція може досягатися завдяки доопрацюванню дизайн-шаблону (додаванню яскравих картинок, звукових елементів тощо) або розміщенню реклами інших суб’єктів господарчої діяльності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)