АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проблеми взаємодії правничий та інформатики

Читайте также:
  1. Аналіз існуючих теоретико-практичних розробок створення інформаційних систем для вирішення обраної проблеми.
  2. Аналіз проблеми дитячої двомовності.
  3. ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК ІНФОРМАТИКИ ТА ПРАВА В ІНФОРМАЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ
  4. Використання здобутків правової інформатики щодо забезпечення правотворчої діяльності
  5. Вступ. Основні взаємодії суспільства і природи. Предмет і завдання екології.
  6. Глобальні екологічні проблеми: озонова діра, парниковий ефект, кислотні дощі
  7. Глобальні проблеми сучасності. їх сутність та шляхи розв'язання.
  8. Дайте оцінку взаємодії генетичних факторів і факторів середовища в реалізації «вроджених форм поведінки».Наведіть приклади.
  9. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  10. Екологічні проблеми річкових ресурсів Херсонщини
  11. Екологічні проблеми розвитку металургійного виробництва у світі, сучасні зрушення у його розміщенні.
  12. Економічні проблеми в період підготовки та здійснення реформи в 1861 р.

У процесі розвитку інформаційних технологій та його проникнення різні ділянки діяльності, зокрема юридичної створюються об'єктивні передумови на формування правової інформатики. Причому взаємодія правничий та комп'ютерних технологій так можна трактувати у двох аспектах:

1) право як інструмент, регулюючий комп'ютерні технології;

2) комп'ютерні технології як інструмент, дозволяє вирішувати ряд завдань у сфері права.

Таке взаємодія породжує ряд проблем, й цих проблем виникають, природно, як у сфері комп'ютерних технологій, (наприклад, потреба створення спеціальних продуктів, необхідні вирішення завдань автоматизаціїправотворчества, аналіз права як об'єкта інформатизації тощо.; особливо виділимо питання системному дослідженні самого права як об'єкта інформатизації, аналізі правових норм з погляду їх системності, повноти регулювання громадських відносин, внутрішньої несуперечливості, співвідношення імперативних ідиспозитивних розпоряджень тощо.), і у сфері права (наприклад, регулювання процесів створення, поширення та ефективного використання програмних продуктів, баз даних, мереж тощо.).

Правові основи робіт з правової інформатизації Росії реалізуються відповідно до «Концепцією правової інформатизації Росії», де визначено такі основних напрямів: інформатизаціяправотворческой діяльності; інформатизаціяправореализационной діяльності; правове забезпечення процесів інформатизації [1].

Державна політика інформатизації правової сфери передбачає створення й розвиток комп'ютерних центрів - і мереж правової інформації. До завдань цих центрів входить збір, накопичення, систематизація, збереження і видача інформації з запитам споживачів. Для ефективного функціонування центрів правової інформації необхідна якісна розвиток засобів забезпечення автоматизованих інформаційних систем та його технологій (програмних, технічних, лінгвістичних, правових, організаційних), формування та ведення інформаційно-правових банків та баз даних, впровадження сучасних телекомунікацій, організація багаторівневої захисту. Причому у ролі правових інформаційних утворень можуть виступати правова система суспільства загалом, і навіть механізмправотворчества, механізм правовим регулюванням, механізм правозастосування, механізм забезпечення доступу споживачів до правової інформації, інформаційно-правові і автоматизовані системи й т.п.

До найважливіших правових проблем [4] належить коректне (чіткіше і послідовне, що враховує накопичений досі досвід) визначення нових типів протиправних діянь - злочинів у сфері комп'ютерної інформації (не санкціонованого доступу до інформації, поширення комп'ютерних вірусів тощо.) і навіть важливіше, оскільки підстави цього визначення вже закладено - у розділі 28 КК «Злочини у сфері комп'ютерної інформації» - необхідно створити систему, що б здатна вести ефективну боротьби з тими правопорушеннями. З іншого боку, необхідно створення спеціальних правових механізмів, які забезпечують захист комп'ютерних програм, тож баз даних.

Інша проблема - визначення статусу Інтернету й його правове регулювання.

Право отримання і розповсюдження інформації належить до основним правам, гарантованим Конституцією Росії. Правова інформація є ключовим ланкою, які забезпечують злагоджене функціонування державного механізму. Знання й дотримання норм, встановлених державою і регулюючих різні аспекти правовідносин, стає необхідною умовою створення правової держави. Водночасправотворческая активність у Росії вирізняється високим динамізмом і має великий розмах.

Важливою правової проблемою також питання регулювання використання систем електронного документообігу (цю проблему перебуває з кінця публічного й приватного права), питання збереження і захисту офіційних текстів нормативних актів, що у електронній формі, і навіть електронних цінних паперів (акцій, облігацій тощо.).

Розвиток комп'ютерних технологій дозволяє у багатьох областях замінити паперовий документообігбезбумажним (електронним). Але електронний документообіг породжує низку запитань, починаючи з головного - будь-який чи обмін даними в електронному вигляді вважатимуться електронним документообігом (приміром, передача комп'ютерних файлів, містять цивільно-правової договір, на дискеті - це електронний документообіг?)

Так само важливих проблем, що у сфері комп'ютерних технологій, пов'язані з появою нового виду внутрішньої і до зовнішньої торгівлі - електронну комерцію. З'явилася ціла сукупність пов'язаних із нею понять: електронна угода, електронна підпис, електронні платежі тощо., які досі у праві коректно не закріплені.

З'явилася і проблему розробки критеріїв щодо форми електронних операцій та необхідних вимог процедури їх укладання. Юридичною і ділових кіл необхідно розробити й ухвалити такі правил і практику, які визнавати у нових комп'ютерних технологіях наслідки, що досягаються чи бажані у паперовій формі.

Нечітко врегульоване у законодавстві питання юридичної силі угод, ув'язнених у електронній формі (наприклад, як говорилося паперовий документ - електронний документ).

Крім позначених, є ще одне питання електронних угод: у російських підзаконних актах зберігаються нині і прямі вимоги, які веліли використання традиційних паперових документів, доцільність яких пояснюється лише, що паперовий документ то, можливо прочитаний і неозброєним оком, а повідомлення, передані з допомогою електронної зв'язку, – лише після роздруківки на папері чи відтворення на екрані комп'ютера.

Як і міжнародному, ці міркування, і навіть неузгодженість та страшної суперечності в нормативні акти є реальні правові перешкоди розвитку сучасних засобів передачі у сфері правничої регулювання комерційної діяльності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)