АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стан інформаційного забезпечення профілактики митних правопорушень

Читайте также:
  1. IV. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  2. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  3. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  4. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  5. Арешт майна як захід забезпечення кримінального провадження.
  6. Вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову, повинна бути співмірною із розміром шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.
  7. Вжити необхідних заходів для забезпечення безпеки особи згідно із законодавством.
  8. Взаємодія митних органів з правоохоронними та іншими державними органами
  9. Види забезпечення виконання зобов’язань
  10. Визначення ефективності впровадження вітроенергетичної установки для потреб енергозабезпечення об’єкта
  11. Визначення ефективності впровадження фотовольтаїчна система для потреб енергозабезпечення об’єкта
  12. Використання здобутків правової інформатики щодо забезпечення правотворчої діяльності

Кримінальне підприємництво витісняє чесний бізнес, і незаконне переміщуючи товари через митні кордону, привласнює значну частину національної спадщини.

Багато вчених відносять митні правопорушення до одної з основних внутрішніх економічних загроз.С.Б. Чернов вважає, що приховані від оподатковування кошти, є з джерел, що живлять організовану злочинство й тероризм.

Слід зазначити, що попри досить оптимістичні показники виявлення і їх припинення митних правопорушень митної службою Росії, й значну роботу, проведену різними гілками центральної влади всіх рівнях, стан справ за гарантуванню безпеки держави в зовнішньоекономічної сфері неспроможна б викликати побоювання з причини істотного відмінності реального рівня злочинності від зареєстрованого. На думку ряду експертів Федеральною митною служби РФ, Міністерства внутрішніх справ РФ і дослідників - кримінологів митні злочину (як і податкові) мають підвищенулатентностью - виявлене їх кількість не перевищує 5% (!)від реально скоєних.

Найчастіше справи щодо порушення митних правив і кримінальні справи за фактами контрабанди і ухиляння від сплати митних платежів є складними імногоепизодними, розслідування тривають довго чекати і який завжди успішно, часто вже не вдасться залучити до відповідальності організаторів злочинів.

Враховуючи сказане, постулат у тому, що правопорушення легше запобігти, ніж виявити припинити, як можна актуальним для правопорушень в митної сфері. Проблема попередження правопорушень в митної сфері зачіпає всіх сторін життя країни: економічну, політичну, соціальну та Духовну, та її рішення (чи, точніше рух по дорозі її вирішення) безумовно позначиться по всьому російському суспільстві.

Рішення актуальних питань попередження правопорушень, як-от створення стійкою інформаційно-аналітичної системи митних органів Росії з забезпечення управління поширенням профілактичної інформації, наповнення її найбільшим змістом підвищення ефективності цієї праці та рішення тактичних і стратегічних завдань держави у сфері митних правовідносин, актуальний і затребуване.

Слід погодиться з думкоюС.В.Максимова, що «Обставини у суспільства змінюються швидко і правова основа боротьби з злочинністю (зокрема і профілактика) може швидко стати неефективною, попри трудомісткі прагнення її концептуальної розробці. Готовність до маневру лише на рівні концепції, й що втілюватимуть її правових актів, відмови від претензії в ролі незмінною офіційної моделі профілактики злочинів – обов'язкова вимога затяжного перехідного періоду». Однією з цих моделей, у межах створення попередження правопорушень в митної сфері, міг стати модель інформаційного забезпечення профілактики правопорушень.

Правову основу діяльності митних органів із запобігання правопорушень в митної сфері становлять:

-ст.403 Митного Кодексу РФ, у частині якої закріплена функція боротьби з контрабандою, й іншими злочинами і адміністративними правопорушеннями у сфері митного справи;

-ст.5.14 Постанови Уряди РФ від 21 серпня 2004 р. № 429 "Про Федеральною митною службі", у якій закріплені повноваження митних органів за проведення оперативно-розшукової діяльності, здійснюваної відповідно до Законом РФ «Про оперативно-розшукової діяльності» та інші нормативно- правовими і законодавчими актами.

Тільки останньому зазначеному Законі (ст.2) є пряма вказівку законодавця ж на таку завдання оперативно-розшукової діяльності (ОРД) як попередження злочинів. Слід зазначити, що проект федерального закону «Про основи державної фінансової системи запобігання злочинам» зняли з розгляду Державної Думою без обговорення у 2003 року.

Недостатня, на думку автора, законодавче забезпечення профілактики правопорушень не сприяє активізації роботи державні органи виконавчої влади з попередження злочинів і, не знаходить відгуку суспільстві, як актуальна країни проблема.

У широкому значенні інформаційне забезпечення попередження правопорушень в митної сфері можна як інформаційний процес - тривале соціальне явище, що стосується інформаційної сфері суспільства (рушійна сила - інформація для спонукання не припускатися правопорушень), що охоплює соціально-психологічну сферу (зміна поведінки, його мотивацій, як у свідомому, і на несвідомому рівні стосовно діяльності спрямованої виконання законів),воздействующей масову і індивідуальне свідоме і несвідоме й у значною мірою трансформуючий його (впливаючи масову свідомість намагаємося змінити поведінка конкретних індивідів). Безумовно, у разі інформаційний процес нічого очікувати іманентними, а повинен розвиватися внаслідок прямого управління суб'єкта інформаційну діяльність - митних органів.

Визначивши процес інформаційного попередження правопорушень як керовану із боку виконавчого органу виконавчої влади (митних органів) діяльність, можна весь інформаційний процес уявити, яксубъектно-объектние відносини, спрямованіинформационно-псиxологическим впливом від митних органів до об'єктів зовнішньоекономічної діяльності, зі каналами зворотної інформаційної зв'язку.

>Рис. 1 Інформаційне вплив

Становить інтерес модель запропонованої інформаційної системи з її елементами стосовно існуючому стану інформаційного забезпечення профілактики митних правопорушень.

Безпосереднім організатором і виконавцем заходів щодо створення інформаційного продукту є прес-служби митних органів прокуратури та їх правоохоронних підрозділів, отримують необхідні цілевказівки від керівництва митних органів. Слід зазначити, що таку значну інформаційну складову за впливом на учасників зовнішньоекономічної діяльності несуть співробітники митних органів при міжособистісному взаємодії із нею, ці самі співробітники отримують максимум інформації та від зворотний зв'язок під час здійснення митного оформлення і функцію контролю. Мабуть, слід зарахувати в модель інформаційної профілактики митних правопорушень й суспільство лише на рівні масової свідомості загалом, що надає інформаційне тиск на потенційних правопорушників, здійснюють своєї діяльності на зовнішньоекономічному ринку.

Тепер на канали управляючого на потенційних правопорушників. Однією з них, безумовно, виступають засоби інформації та масової комунікації (ЗМІ й МК), що або з мінімальними спотвореннями (ЗМІ опосередковано належать митним органам, офіційні сайти митної служби, інформаційні стенди) і з часткою суб'єктивізму (звані незалежні ЗМІ й МК) передають інформацію, підготовлену прес-службами. Другим каналом управляючого інформаційного впливу, як зазначалось, є міжособистісні комунікації співробітників митних органів з представниками учасниківВ3Д. Наступним каналом інформаційного впливу слід назвати думка суспільства, що впливає на керований об'єкт безпосередньо через масову свідомість, міжособистісні комунікації і ЗМІ й МК.

Зворотний зв'язок управляючого впливу на час виражена незначно і зводиться переважно добессистемному аналізу добірок публікацій ЗМІ на прес-службах і вислуховуванню безпосереднього думки учасників ЗЕД співробітниками митниць під час здійснення митного оформлення і функцію контролю. Аналітична робота не ставиться перед прес-службами як завдання і системно не проводиться. Не здійснюють інформаційно- аналітичну роботу з аналізу ЗМІ й МК ті інші підрозділи митних органів з іншого цілевказівки (збірники прес-релізів до аналітичної роботі віднести складно).

Питання змістовного наповнення інформації, спрямованої на запобігання правопорушень, розглядатимуться нижче. Для подальшого аналізу існуючого стану інформаційного забезпечення профілактики правопорушень і формування шляхів підвищення ефективності діяльності митних органів уявімо розширену схему інформаційної моделі з урахуванням вищевикладеного.З наведеної схеми видно, що коли частина існуючих каналів поширення інформації не потрапляє під централізований контроль поширення, зворотний зв'язок слабко виражені,многоступенчати і, спотворені. Як уже відзначалося вище, весь розглянутий інформаційний потік не піддається системної інформаційно-аналітичної опрацюванні.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)