АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Соціальні теорії особистості – 15 б

Читайте также:
  1. II. Соціальні відносини як форма прояву соціальних взаємодій.
  2. XII.4. Теорії гетерогенного каталізу
  3. Австрійська школа (теорії “граничної корисності”)
  4. Англо-американська школа (теорії “часткової рівноваги”)
  5. Б) соціальні відпустки.
  6. В чому полягають особливості концепції особистості Ч.Кулі – 15 б.
  7. Вартісні теорії оцінки природно-ресурсного потенціалу
  8. Визначити соціальні функції сім’ї – 15 б.
  9. Визначте поняття і структуру особистості в соціології
  10. Визначте поняття «соціалізація особистості – 15 б.
  11. Визначте соціальні функції сім’ї – 15 б.
  12. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.

- Ч. Кулі концепція дзеркального «Я» – 7 б.

У соціології існує декілька концепцій особистості, до них можна віднести: теорію дзеркального «Я», рольову теорію, окремі форми біхевіоризму в соціології, теорію референтної групи, установки та ін.

Концепція дзеркального «Я» є однією з перших соціологічних і соціально-психологічних концепцій особистості, яка виходить не з внутрішніх характеристик людини, а з визнання вирішальної ролі взаємодії індивідів. Таким чином, особистість трактується як об'єктивне якість, що набувається людиною в процесі соціального життя. Людина має стільки соціальних «Я», скільки існує осіб і груп, думкою яких він озабочен.Автор теорії «дзеркального Я», або як ще її називають «Теорії суспільного дзеркала» Ч. Кулі вважав головною ознакою істинно соціальної істоти здатність виділити себе з групи і усвідомити своє «Я». Обов'язковою умовою цього є спілкування з іншими людьми і засвоєння їх думки про себе. Не існує почуття «Я» без відповідного йому почуття «Ми» і «Вони». Інші люди - це ті дзеркала, в яких формується образ «Я» людини, особистість являє собою сукупність психічних реакцій людини на думку про нього оточуючих. Відповідно до теорії «дзеркального Я», відображення «Я» складається з трьох елементів.

* Визначення того, як нас бачать інші, уявлення про те, яким я здаюся іншій людині.

* Уявлення про те, як вони оцінюють наш зовнішній вигляд, який розуміється досить широко, охоплюючи нашу поведінку і діяльність, тобто уявлення про те, «як цей інший оцінює мій образ».

* Реакція на ці подаються оцінки у вигляді роздуми, подиву чи сорому, гордості, чи приниження. Все це складається в «почуття особистої визначеності» людини - «дзеркальне«Я».

Слід врахувати, що відбите «Я» часто не збігається з суб'єктивним «Я». Суб'єктивне «Я» - це зазвичай комплекс позитивних уявлень про себе, часто протиставлюваний невигідним оцінками оточення.

- Становлення Особисті в суспільстві - 8 б.

Соціалізація - це процес засвоєння індивідом протягом життя соціальних норм і культурних цінностей того суспільства, до якого він належить, це процес інтеграції індивіда в різні типи соціальних спільнот (група, соціальний інститут, соціальна організація) за допомогою засвоєння їм елементів культури, соціальних норм і цінностей, на основі яких формуються соціально значущі риси особистості. Розгорнуту соціологічну теорію, що описує інтеграцію індивіда в соціальну систему за допомогою інтернаціоналізації загальноприйнятих норм представив Парсонс. На соціалізацію впливають класові відмінності, релігійні, расові, культурні (традиції). Взагалі на формування особистості можуть вплинути різні за своєю природою сили: фізичні особливості (красивий, потворний, відчуття своєї ущербності накладають відбиток на світовідчуття людини), навколишнє соціальне середовище (багатий особняк або нетрі), індивідуальний досвід (смерть близьких може викликати надовго почуття тривоги, невпевненості), культура (вплив батьків, вчителів та ін.). Формується особистість знаходиться на перетині безлічі впливів і факторів.

У соціології виділяють ряд етапів (стадій) соціалізації: * первинна, яка проходить головним чином у рамках сім'ї; * вторинна - це процес засвоєння соціальних цінностей і норм внесемейного виховання (в рамках школи, технікуму, інституту, груп однолітків та ін.); * третя стадія, на думку Л. Кислера, триває все життя.

Під ресоциализацией в соціології розуміється оволодіння новими цінностями і ролями для заміни раніше недостатньо засвоєних або невідповідних нової ситуації, новим обставинам (від занять з іноземної мови на основі свого інститутського багажу до професійної перепідготовки). Поряд з поняттям «ресоціалізація» в науковій літературі зустрічається і «десоціалізацію». Цей термін означає процес розвитку особистості в ранньому або зрілому віці, пов'язаний з поведінкою, що відхиляється, з її участю в групах, провідних антисоціальний спосіб життя (злочинці, п'яниці, наркомани та ін.).

2. Наведіть и розкрійте канали соціальної мобільності - 15 б.

- Сутність соціальної мобільності - 8 б.

Складовою частиною теорії соціальної стратифікації є поняття соціальної мобільності, введене в соціологію П. Сорокіним. Нині цей термін використовується для характеристики «відкритості» і «закритості» соціальних груп і цілих спільнот. Самі ці поняття були вперше використані К. Поппером для опису культурно-історичних і політичних систем.В якості закритого суспільства зазвичай фігурує кастовий лад в Індії. Кастова система настільки стійка, що, хоча зараз вже відкриті певні можливості для індивідуальної мобільності, в цілому система зберігається, правда в дещо зміненому вигляді. Закрите суспільство - це стародавня Спарта, царська Росія, нацистська Німеччина, Радянський Союз. Відкриті ведуть свій початок від Афінського поліса до нинішніх західних демократій.

- Види и канали соціальної мобільності - 7 б.

У теорії соціальної мобільності розрізняють интергенерационная (між поколіннями) і интрагенерационная (усередині поколінь) мобільність. До першої зазвичай відносять зміну соціального стану від батька до сина, рідше від матері до дочки, до другого - «індивідуальну» кар'єру або нісхожденіе.По напрямками переміщень розрізняється вертикальна (сходження - сходження) і горизонтальна соціальна мобільність.

Вертикальна мобільність пов'язана зі зміною соціального статусу. Для сходження використовуються так звані соціальні «ліфти» або «ескалатори». Механізмами (ліфтами або ескалаторами) підвищення статусу можуть бути:

- Економічна активність;

- Шлюбне партнерство;

- Підвищення освітнього рівня;

- Політична діяльність та ін.

Такими каналами можуть бути також церква і армія. До горизонтальної мобільності відносять зміни в географічному просторі і перехід із групи в групу без зміни соціального статусу, а також щоденні переміщення населення з місця проживання до місця роботи, покупок і развлеченій.Существуют процеси міграції або зміни положення в географічному просторі, пов'язані з переходом в інші спільності. У соціології розрізняють індивідуальну мобільність і групову або масову. Індивідуальна мобільність - це зміни становища індивіда в системі соціального стратіфікаціі.Групповая мобільність - це зміни положення соціальної групи в системі соціальної стратифікації. Індивідуальна мобільність в останні роки розробляється в зарубіжній соціології в руслі досліджень так званої «біографічної мобільності». Ці дослідження все частіше виділяють в особливу дисципліну «соціології життєвого шляху», роблячи акцент на індивідуальні особистісні начала.Массовая мобільність виникає в періоди гострих соціальних катаклізмів, докорінної зміни соціально-політичної структури.В цей час може бути масове, колективне як сходження, так і сходження. Прикладом може служити положення в Росії після 1919, коли клас дворян, втративши свої привілеї, змушений був або емігрувати, або «піти в підпілля». І навпаки, робітничо-селянське походження відкривало дорогу до нового статусу.В зарубіжної соціології рівень соціальної мобільності часто розглядається як один з основних критеріїв віднесення того чи іншого суспільства до «традиційного», «модернізованому», «індустріального», «постіндустріального» і т. д. Вільне переміщення людей стає нормою цивілізованого способу життя.

3. ТЕСТИ:

1. Первинна група – це:

група людей, пов’язаних безпосередньо, структурована за соціальними ролями;

2. Соціальна стратифікація – це:

сукупність вертикально розташованих одна над одною суспільних верств;

3. Положення працівника у вертикальній структурі трудового колективу визначається:


статусом;


4. Яку сім’ю називають нуклеарною:

до якої входять тільки батьки і їхні діти;

5. Полігамна форма шлюбу означає:

союз між декількома шлюбними партнерами;

6. Рекреаційна функція сім`ї складається з:

організації сімейного відпочинку;

7. Референтна група - це:

реальна або умовна соціальна спільність, цілі, думки і цінності якої більшою чи меншою мірою поділяє індивід;

8. Як називають зміну соціального статусу людини:


соціальна мобільність;


9. Ресоціалізація - це:

процес переоцінювання норм та повторної адаптації, який супроводжує перехід людини з одного середовища до іншого.

10. Дзеркальне «Я» Ч.Кулі формується:

шляхом прийняття на себе значущих й узагальнених інших;

11. Структурні рівні в особистості - Id, Ego, Superego виділяв:


З. Фрейд;


12. Індивідуальність – це:

система унікальних інтелектуальних та психічних якостей;

13. Дзеркальне «Я»:

підхід, що вбачає в структурі особистості її бачення про уявлення інших про себе.

14. До формальних санкцій відносяться:


а. довічне ув’язнення;


15. Аномія – це:

суспільна ситуація на зламі систем цінностей, яку можна характеризувати як беззаконня;

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № _ __ 16 __


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)