АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СПЕЦИФІКА ТЕКСТУ В ЖУРНАЛІСТИЦІ

Читайте также:
  1. Введення та редагування тексту
  2. Виклад тексту документів
  3. Вимоги до тексту документа
  4. Вимоги до тексту документа
  5. ДИСКРЕТНІСТЬ ЖУРНАЛІСТСЬКОГО ТЕКСТУ
  6. Додавання текстури
  7. Етнонаціональні процеси в Україні та їх специфіка
  8. Загальна специфіка нового культурного етапу
  9. Загальні вимоги до наукового тексту
  10. Заместитель главного инженера по охране труда, промышленной безопасности и экологии (далее по тексту - заместитель главного инженера по охране труда).
  11. Ілюстрації. Кількість ілюстрацій повинна бути достатньою для пояснення тексту, що викладається.
  12. Категорія буття: її смисл і специфіка. Матеріальна єдність світу та її світоглядний зміст

Кожного разу, коли ми хочемо розказати що-небудь, то вирішуємо відразу кілька пов'язаних між собою завдань. Звичайно, на практиці ми рідко замислюємося над тим, що саме потрібно зробити, щоб наші співбесідники зрозуміли нашу думку, щоб вона прозвучала найкращим чином, досягла тієї мети, яку ми перед собою ставимо. Все це відбувається інтуїтивно, наша свідомість сама робить за нас вибір засобів і вдягає навіть найтуманнішу думку в слова та речення, а, зрештою, в осмислений текст.

Проте завдання сильно ускладнюється, якщо наш текст виходить за рамки побутового спілкування і набуває значення елемента соціальної взаємодії. Коли завдання тексту стає складнішим, соціальнішим, ніж спілкування з друзями і близькими - ми вимушені серйозно подумати, перш ніж сказати щось або щось написати. Тому набагато складніше промовити найпростіше вітальне слово на корпоративній або шкільній вечірці, справді танталови муки відчуваємо при написанні заяви до офіційних органів. При цьому ми розуміємо, що наша аудиторія буде дуже обмеженою - група учнів або колег, якийсь керівник і, мабуть, група експертів. Легко собі уявити, які складнощі відчуває журналіст, який виносить свій твір на багатотисячну аудиторію і висловлює не просте утилітарне прохання або нескладне відношення до оточуючих, а оперує реальними ситуаціями - багатоаспектними, часто спірними і завжди соціально значущими.

В цих випадках ми маємо справу з різними типами текстів, відмінності яких криються не стільки в їх спрямованості чи призначенні, скільки в цілому комплексі властивих їх внутрішніх характеристик.

Отже, розглянемо гіпотетичний випадок, який може стати приводом для створення текстів безлічі типів, що дозволить нам виявити їх типологічні особливості і побачити, в чому полягає різниця між ними.

18.2.1. Текст побутового спілкування. Кожному з нас добре зрозуміла ситуація, коли у якогось N. народжується довгождана дитина. Щасливий батько, коли приходить до пологового будинку відвідати свою щасливу дружину, обмежений спілкуванням з нею правилами медичної установи і вимушений писати записку, яку медперсонал передасть адресату.

Спробуємо написати таку записку, виступаючи в ролі N. Записка вийде у вас з першого разу і виглядатиме приблизно так: Мила моя, я дуже щасливий, що у нас народилася дитина. Я дуже люблю Вас! Ваш N. Цей текст, що має тільки одного адресата, досить точно виражає все, що хотів повідомити автор, достатньо емоційний і, поза сумнівом, досягне поставленої мети - доставить радість молодій мамі, повідомивши, що її і дитину люблять. Абсолютно іншим буде ефект, якщо цей лист потрапить в руки іншої жінки, яка відчує швидше роздратування або бажання скоріше передати записку за вірною адресою. Подібний ефект буває всякий раз, коли ваше послання носить унікальний характер. Краще за всіх це розуміють ті, хто помилково відправляв SMS не тій людині або одержував SMS від незнайомця.

Саме унікальність автора, адресата і самої інформації є характеристиками подібного типу текстів, що побутують у сфері міжособового спілкування або ділового листування. Цінність тексту для одного унікального адресата яскраво сигналізує про його відношення до типу текстів міжособистісної комунікації.

18.2.2. Текст ділового спілкування. Інший текст N. писатиме дещо пізніше і абсолютно з іншою метою. Припустимо, що він вже має першу дитину і хоче отримати матеріальну допомогу у зв'язку з народженням другого. При цьому слід врахувати і ту обставину що на двох дітей розмір допомоги нараховується по-иному, відмінності є для повних і неповних сімей і т.д. Зміна мети автоматично міняє не тільки адресата і зміст тексту, але і його структуру, лексику і т. д., тобто примушує N. писати абсолютно іншим чином. Якщо ви спробуєте стати на місце N., ви буде відчувати цілий ряд ускладнень, які легко вирішаться, якщо:

- ви знаєте, куди потрібно звернутися;

- ви розумієте мету звертання і те, що має відбутися в результаті позитивної відповіді;

- знаєте відповідну обставинам форму звертання, тобто структуру даного тексту.

В результаті вашої праці вийде текст, приблизно такого змісту.

 

Начальнику відділу

соціального захисту населення

Іваненко П.В.

Ніколаєва Н.К.

що проживає за адресою

місто, вулиця, буд., кв.

ЗАЯВА

Прошу Вас призначити мені матеріальну допомогу у зв’язку з народження другої дитини Ніколаєва С.Н., що народився 12.05.07 р. Раніше мені нараховувалася допомога на дитину Ніколаєву Т.Н., 1999 року народження у розмірі -- гривень в місяць. До заяви прикладаю свідоцтво про шлюб з Ніколаєвой В.П., свідоцтва про народження Ніколаєва С.Н. та Ніколаєвої Т.Н., довідку про доходи за 2006 р.

16.05.07 підпис

 

Цей текст абсолютно жахливий для сприйняття, але повністю відповідає всім нормам ситуації звертання будь-яку інстанцію з проханням, оскільки має всі необхідні для цього атрибути і цілком зрозуміло висловлює суть нескладного прохання яке, очевидно, на його підставі буде задоволене. Відмінності тексту № 1 і тексту № 2 принципові - це різні, дуже несхожі між собою твори, їх об'єднує тільки спосіб їх створіння, мова, графічне зображення слів. Схожі вони ще і тим, що кожен з них має автора, адресата і мету (хоча і різну в обох випадках).

Але якщо текст № 1 було писати легко, з текстом № 2 довелося помучитися, розставляючи в правильній послідовності канцелярські фрази. Попутно довелося пригадати кілька деталей структури, характерної для ділового листа – писати чи не писати займенник «ви» з великої літери, іменувати урядовця «паном», «товаришем» або ніяк не іменувати. В першому випадку текст було створено інтуїтивно, без певної структури.

18.2.3. Текст ЗМІ. Текст третього типа буде опублікований в газеті у зв'язку з тим, що дитина щасливого N. виявився мільйонним жителем міста (першим в новому році, найкрупнішою дитиною десятиріччя і т. д., і т. п.). Зрозуміло, писати цей текст стане не сам N., а журналіст, якого направить газета або телекомпанія освітлювати таку знаменну не тільки для N., але і для всього міста, області або країни подію. Зрозуміло, що ні перший і ні другий тексти для цього не підійдуть, не підійдуть у принципі, ні за яких обставин. Журналіст стане писати інакше, для іншої аудиторії, ставлячи перед собою абсолютно іншу мету. Спробувавши написати для газети, ми негайно зрозуміємо, що це набагато складніше ніж заяву та особисту записку, оскільки перед нами зразу ж постає цілий ряд проблем, яких раніше просто не було.

Перша проблема - це аудиторія. Розуміння того, що текст прочитають або почують тисячі різних людей, примушує замислитися про відповідальність, яку ми на себе беремо, розказуючи їм про подію. Майже зразу ж виникне питання про те, з якої фрази почати, тому що починати зі слів «Дорога аудиторія» або «Поважаний читачє» недоречно і невірно. Напевно, ми поставимо собі питання - а кому це потрібно - знати про народження нового N., чи важливо це для тисяч різних людей, чи зацікавить їх це повідомлення, а якщо зацікавить, то що саме в цій події буде найважливішим. Помучавшись таким чином, грунтуючись на власних відповідях на подібні запитання, вийде щось подібне:

 

8 березня в Кемеровській області народилося 133 дитини. 76 хлопчиків і 57 дівчаток народилися в Міжнародний жіночий день 8 березня в Кузбасі. Про це кореспондента ІА REGNUM 9 березня повідомили в прес-службі адміністрації Кемеровської області. В Новокузнецьку цього дня народилося найбільше число новонароджених - 34, в Кемерово - 25 і Прокопьевське - 21 дитина. По розпорядженню губернатора області Амана Тулєєва всім мамам новонароджених вручають матеріальну допомогу у розмірі 10 тисяч рублів і подарунковий комплект для дитини. Минулого року 8 березня в Кузбасі з'явилося на світ 98 малюків.

9.03.2006 15:33 KNews.RU

Або, можливо, так:

 

Говорять, що народження дитини чоловічої статі в Новому році - дуже добрий знак. Ельза Афтахова народила сина через 15 хвилин після початку 2006 року. Пологи пройшли практично «під бій курантів» і стрільбу петард. Батько малюка побачив свою дитину вперше по телевізору, оскільки репортаж про першого з семи новонароджених, що народилися в новорічну ніч, показали по місцевому телеканалу.

Давайте проаналізуємо ці нескладні тексти, братів-близнюків яких ви неодноразово зустрічали в газетах з абсолютно різних приводів. Найголовніша їх відмінність від інших написаних нами текстів, полягає в прагненні розказати не просто про подію (народженні дитини в нашому випадку), а про його соціальне значення для всіх читачів. Ядро події подібно магніту притягає до себе соціально значущі обставини, які і складають «тіло», основу нашого тексту. При цьому таких обставин може бути надзвичайно багато, проте текст не може вмістити їх всі. Виступаючи в ролі журналіста, ми спробували визначити та взяти тільки ті з них, які, на наш погляд, є найзначущишими, важливими в даних умовах. Щоб цей вибір був найвірнішим, ми врахували, хто саме читатиме цей текст, і, відповівши на це питання, сформували уявлення про аудиторію.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)