АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дід Сисой, який став героєм дня

Читайте также:
  1. Аналіз матеріалів
  2. ВИНИКНЕННЯ Й РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА
  3. Внесок у літературну критику Г. Цеглинського
  4. Глава 1. Судові промови
  5. Дипломатична місія Чжан Цзяна та відкриття Великого Шовкового Шляху
  6. ДніпропетровськА державнА фінансовА АКАДЕМІЯ 12 страница
  7. ДніпропетровськА державнА фінансовА АКАДЕМІЯ 18 страница
  8. Естетичне як універсальна категорія естетики
  9. Етична думка в Україні.
  10. ЗАСОБИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ І ФОРМУВАННЯ ГРОМАДСЬКОЇ ДУМКИ
  11. История третья. «У нас героем становится любой».
  12. Інкультурація, соціалізація та культурна ідентифікація людини.

Цей дивний старий з села Ніколка Абдулінського району і не знає, який фурор здійснив він на недавньому, першому обласному конкурсі телевізійних і радіопрограм. За три дні тут було проглянуто декілька десятків робіт, але всі глядачі і члени жюрі говорили в основному про телевізійний фільм «Сисой-джерело» виробництва телерадіокомпанії «Абдуліно». І навіть не про фільм, а про самого його героя, який не тільки малює, пише вірші, конструює барометри, розчищає джерела, оберігає озера, розводить рибу, садить дерева і чагарники, роздає саджанці односельцям, але є прекрасним співбесідником, своєрідним філософом, а його голос, його сміх, його вигляд просто незабутні. Знайти такого героя для журналіста, тим більше молодого, — подарунок божий. Шкода, що телеверсія виявилася не у всьому гідною оригіналу.

«Оренбургская неделя». 10.12.98.

 

В англійському посібнику з тележурналістики є хороша метафора — вимкнете глядача з матеріалу, і він виключить вас. Постарайтеся наблизити будь-яку проблему до реальності, показати, як вона торкається кожного окремо, і це не тільки додасть їй інтерес і соціальність, але і примусить реагувати на ваш матеріал реальними діями.

23.3.8. Зберігайте ритм. Будь-який текст має власний ритм. Будь-яке зображення, яке ми бачимо на екрані, має власний ритм. Все, що ми чуємо, — голос зозулі або шум двигуна — має власний ритм. Людина не може існувати без відчуття ритму, це закладено в його природу і невіддільно від природного функціонування організму. Цикли зміни пори року, дня і ночі — ритмічні, вони повторюються нескінченно, день від дня, секунда в секунду. Ритм — це те, що людина завжди відчуває підсвідомо і що багато в чому управляє його поведінкою.

Масова комунікація задає власний ритм, не менше жорсткий і незмінний, ніж зміна пори року, життєві і біологічні цикли. Шерлок Холмс починав ранок з газети «Таймс», ми включаємо вранці телевізор або слухаємо радіо. Кожен день підпорядкований чіткій зміні мовних блоків: новини — реклама — концерт — кінофільм — знову новини — і знову кінофільм.

Ø Ритм керує сприйняттям. Класичний кінематограф виділив безліч ритмічних правил монтажу, які примушують нас здригатися або поглинають своєю монотонністю. Ми відчуваємо неспішний ритм нескінченних періодів Тарковського і скажену зміну кадрів Тарантіно, ми впадаємо в резонанс з кліповим ритмом новин, ми відчуваємо, як поспішає наша свідомість за скаженим ритмом життя.

Ритм управляє сприйняттям в тій же мірі, як і значення, що міститься в тексті. Він задається довжиною слів і речень, зміною акцентів, наголосами, послідовністю композиційних елементів. Саме ритм, на думку більшості західних посібників з журналістики, сприяє або перешкоджає правильному сприйняттю новин.

Ø Не частіть. Не прагніть надмірного скорочення. Іноді текст, скорочений до мінімуму, подібний лижнику, що летить з гори, і примушує здригатися від несподіванки. Скорочені до мінімуму речення збільшують ритм, що приводить до поспішності, ігноруванню деталей. «Він не погодився на пропозицію уряду» звучить майже так само, як і «Він погодився на пропозицію уряду», але має протилежне значення. Дуже прискорений ритм стирає такі деталі, як негативні частки, паузи інтонацій та інші смислові елементи. Нормальна, звичайна мова має власний ритм, який заснований на середній тривалості речень і середній довжині слів. Тримайтеся цих правил, не прагніть сказати більше в одиницю часу, чим це можливо. 25—30 слів в реченні, 5—7 букв в слові, пауза на комі і дещо більша пауза на крапці. Нормально сприймається текст, який звучить в звичному людині ритмі. Один лист формату А4, надрукований на комп'ютері або друкарській машинці (близько 1600 знаків, включаючи пробіли, 250—260 слів, 15—25 речень), звучить дві з половиною хвилини, якщо читати його не поспішаючи, нормально для сприйняття. Це звичайний ритм, прийнятий на телебаченні і радіо. Звичайно, його можна промовити швидше або повільніше, збільшити число речень, скоротивши їх, або, навпаки, збільшити. Підсвідомість сприймаючого відразу визначить це спотворення і видасть маркер незвичності, винятковості. Свідомість, намагаючись залишитися в рамках нормального сприйняття, або відсіче частину значень і сенсів, або переведе текст в розряд нетипових, примусить ставитися до нього особливо.

Ø Хай текст звучить правильно. Ті ж посібники наводять універсальне правило, яке на телебаченні і радіо грає більшу роль, ніж граматика або пунктуація: якщо текст звучить правильно, то він, найімовірніше, правильно написаний.

Ø Випадкові рими. Інший аспект проблеми нормального ритму тексту пов'язаний з незапланованими римами, які створюють відчуття химерності і штучності і дуже погано сприймаються не тільки на слух, але і при читанні.

— «Осуществление этой идеи связано теперь с рядом существенных социальных потерь»

Ø Алітерація. І нарешті, не можна забувати про алітерацію, яка, майстерно маскуючись під нормальний текст, створює досить суттєві емоційні і смислові спотворення. Алітерація — чергування звуків, що повторюються, — один з дієвих поетичних прийомів, який використовується в літературі і поезії для експресивного виразу образу на рівні фонем, може стати справжньою проблемою в тексті телевізійної або радіопрограми і ускладнюватии читання газетного тексту.

 

БеЛыми копытами

Лед коЛотя,

Тени по Литейному

ДаЛьше Летят

 

Тут у М. Асеєва чергування звуку «л» в м'якому і твердому звучанні доповнює текст, немов привносячи в нього легкий цокіт копит по засніженому Петербургу. В тексті, де алітерація не запланована, вона стає негативним чинником, що заважає сприйняттю.

 

«ЖаЛобы жиЛьцов на темпы жиЛищно-коммунаЛьной реформы, отягощенные насущными пробЛемами ЖКХ, существенно повЛияЛи на взаимоотношения между городскими и областными властями».

 

Такий текст не просто погано передає значення, він «шипить», «дзижчить», стає в якийсь момент невимовним, від нього хочеться позбутися, припинити болісну боротьбу з алітерованими приголосними.

Ø Інтонація. Інші проблеми створює раптовий збій ритму на підвищенні або пониженні інтонації, що не характерно для природного вимовлення речень. Іноді це пов'язано з раптово виникаючою алітерацією, іноді визначається іншими причинами, наприклад появою дуже довгого або дуже короткого слова. У будь-якому випадку, це псує характер тексту, робить його важким для читання і розуміння. Не забувайте прочитати текст вголос кожного разу, коли вважаєте, що він завершений. Читання вголос позбавить вас від безлічі фонетичних і інтонацій помилок, дозволить виправити його так, щоб додати йому легкість, блиск і плавне звучання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)