АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стан і перспективи розвитку економіки України у контексті економічної глобалізації

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. Агальна характеристика конституційного права України.
  4. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  5. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  6. Адміністрації України М.Я.Азаров
  7. Адміністрація Президента України
  8. Акти Верховної Ради України
  9. Акти Президента України
  10. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  11. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  12. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва

Становлення незалежної та самостійної національної економіки України відбувається в складних умовах, що пов'язані з ендогенними та екзогенними трансформаційними процесами. В межах національної еко­номіки відбувається:

1) перебудова всієї тканини економічних відносин на засаді зміни домінуючих форм власності;

2) форму­вання національної законодавчої бази та становлення державності.

Між­народні трансформаційні процеси пов'язані з переходом світової еконо­міки від сукупності національних економік та взаємозв'язків між ними до новітнього стану єдиного планетарного економічного простору — гло­бальної економіки.

Місце національної економіки в глобальних економічних процесах визначається широким спектром становищ між полюсами від подальшої периферізації економіки і підпорядкування її геополітичної стратегії захі­дним країнам до прориву в технологічний і економічний авангард міжна­родної економіки. Це передбачає формування національних пріоритетів розвитку, що можливе за такими варіантами:

1) змиритися зі сво­єю нездатністю створити конкурентоспроможну економіку;

2) знай­ти чинники структурного та технологічного оновлення економіки, спро­можної конкурувати на нових ринках, завойовувати і захищати позиції на окремих їх сегментах.

Перший шлях передбачає ефективну експлуатацію наявних при­родних ресурсів індустріальними технологіями, еволюційний розвиток цих технологій та відтворення трудових ресурсів, здатних копіювати чужі знання і таким чином адаптуватися до середніх стандартів сучасного сві­ту. На цьому шляху мають місце багато прикладів «процвітання» мало­ефективних економік, що забезпечувалось проривами в експорті за допо­могою ТНК. Більше того, сформувався своєрідний ринок «національних пропозицій» умов транснаціональної діяльності, де товаром стають не тільки дешева робоча сила, податкові пільги, заходи протекціоністської політики, а й масштаби концесій державної власності. Це сприяє штуч­ному впровадженню елементів суперсучасних технологічних систем у до-індустріальні та індустріальні економіки, сучасного західного менеджме­нту — у відносини культур, чиї цивілізаційні цінності принципово від­мінні від прагматизму.

Другий шлях пов'язаний з концентрацією ресурсів на обраних пріо­ритетах, забезпеченням факторної конкурентоспроможності та транс­формацією початкових факторних переваг в інвестиційні та науково-технологічні, тобто у динамічні переваги.

Вплив глобальних ринкових сил на економіку країни в умовах її ста­новлення позначився:

1) на розвитку базових галузей економіки, які безпосередньо беруть участь у міжнародних економічних процесах;

2) на функціонуванні суміжних та обслуговуючих галузей економіки;

3) на національному товарному ринку у зв'язку з імпортом товарів інших країн;

4) на ринку цінних паперів у зв'язку з наявністю значної частки акцій підприємств України в іноземного інвестора.

Таким чином, дія глобальних ринкових сил настільки значуща, що можливості власного регулювання національної економіки дещо звужуються.

Прискорена лібералізація зовнішньоекономічних зв'язків в умовах шокової лібералізації цін призвела до неконтрольованої відкритості украї­нської економіки, обумовила посилення структурних деформацій на ко­ристь виробників проміжної продукції – сировини, напівфабрикатів – та спад у галузях з високою часткою доданої вартості, що виробляють кінце­ву, особливо високотехнологічну продукцію. Надзвичайна відкритість економіки країни, що набута за останні 10—12 років, не компенсує ефекту внутрішньогосподарських диспропорцій, а навпаки поглиблює їх.

Для забезпечення міжнародної конкурентоспроможності Україна має необхідні ресурсно-технологічні передумови – запаси корисних копа­лин, сільськогосподарські угіддя, кваліфіковану робочу силу, науково-технічну базу, вигідне геополітичне становище. Крім того, в країні скла­лися унікальні виробничі комплекси в таких галузях промисловості, як ме­талургійна, машинобудівна, хімічна. Ці комплекси поєднують на незначній відстані енергетичні, рудні та інші ресурси, забезпечені розвинутою виро­бничою, соціальною та рекреаційною інфраструктурою, мережею науково-дослідних та проектно-конструкторських організацій, навчальних закла­дів. Це може стати важливою передумовою формування виробничих регі­ональних кластерів (енерго-металургійно-хімічних) світового значення. Базою розвитку загальноєвропейського туристично-господарського ком­плексу може стати унікальний рекреаційний комплекс, що поєднує Азово-Чорноморський, Карпатський та Поліський підкомплекси. Лісова і Степова зони країни за своїми агро-кліматичними та земельними ресурсами можуть забезпечувати продовольством населення багатьох країн. Роль України як транзитної держави стосується нафто- та газопроводів, продуктопроводів, ліній електромереж, морського та річкового транспорту, транзитних заліз­ничних шляхів та автомобільних коридорів між Європою та Азією.

Перед країною постає складне завдання скористатися наявними пе­ревагами та відшукати шляхи отримання вигоди від глобалізації, перетво­рити глобальну ринкову силу у продуктивну силу національної економіки, виходячи з комплексного сполучення глобалізації з регіональною самодо­статністю та забезпеченням національних інтересів. Головний інтерес України — посісти таке місце у світовому поділі праці, міжнародній торгі­влі та фінансах, яке б відповідало її природним, трудовим та інтелектуаль­ним ресурсам, сприяло реалізації потенціалу великої європейської держа­ви. Попередити небажаний розвиток подій можливо лише за рахунок ви­ходу на нову парадигму взаємодії внутрішніх та зовнішніх чинників, адап­тації до процесів міждержавної інтеграції. Отже, країні слід обрати нову модель розвитку, перейти від екзогенно-залежного до ендогенно-орієнтованого розвитку.

Якщо екзогенно залежна модель розвитку національної економіки характеризується високим рівнем експортно-імпортної залежності від ін­ших країн світу та пригніченим внутрішнім ринком, то ендогенно орі­єнтована модель розвитку будується на партнерських зовнішньоекономі­чних відносинах та стратегії випереджаючого розвитку, тобто орієнтована на захист національних інтересів в умовах глобалізації.

Важливою особливістю сучасного науково-технічного прогресу є його об'єктивно зумовлена інтернаціональна природа, що дає більшості країн змогу бути в його руслі, мати свої, часом унікальні ніші. Для Укра­їни це, зокрема, авіакосмічна техніка і матеріалознавство, що інтегровані у міжнародний поділ праці. Таким чином, мета підтримки базових ін­ституцій з постійним накопиченням постіндустріальних цінностей є ціл­ком реальною.

До умов формування розвинутих факторів національної конкурентоспроможності слід віднести наступні:

- відтворення на новій основі ліній галузевих комплексів «наука – освіта – виробництво – збут – споживання», орієнтованих на виготовлення виробів та технологій, модернізацію існуючих;

- обмеження зовнішніх кредитів як джерела майбутніх нераціональних видатків;

- розвиток внутрішнього ринку як бази формування та апробації спільних конкурентних переваг України.

Для орієнтації економіки України на інноваційний шлях розвитку необхідними виявляються заходи сприяння: оновленню системи організа­ції наукових досліджень та засвоєння їх досягнень; інноваційному підпри­ємництву, становленню венчурного бізнесу; створенню технополісів і технопарків; комерціалізації результатів НДДКР на внутрішньому і зовніш­ньому ринках; співпраці з метою запозичення світового досвіду з організа­ції функціональних та регіональних систем інноваційного розвитку.

Для зміцнення міжнародних позицій країни слід враховувати на­ступні виміри інтеграції у світове господарство:

- глобальний, пов'язаний зі світовими глобальними відносинами та світовими регулятивними інститутами;

- регіональний, що передбачає інтеграцію країни у регіональні ринки та відповідні інститути (ЄС, СНД тощо) шляхом реалізації стратегії багатополюсності (на відміну від однополюсності, на якій в окремих випа­дках наголошується);

- локальний (або мікрорівень), що передбачає двосторонні відносини з країнами та транснаціоналізацію економіки, тобто формування та поширення діяльності ТНК у наступних напрямках: ресурсно-технологічний (металорудні, агропромислові); техніко-технологічний (приладобудування, аерокосмічна техніка, літакобудування, суднобудування), транс-портно-інфраструктурний (нафта, газ, електроенергетика).

З урахуванням, з одного боку, найважливіших міжгосподарських тенденцій, з другого – потенціалу української економіки, стратегічними пріоритетами її розвитку в умовах глобалізації мають стати наступні:

- системна інтеграція у світове господарство із забезпеченням реаль­ної міжнародної конкурентоспроможності;

- ефективна міжнародна спеціалізація, скоординована з внутрішньою структурною модернізацією і орієнтована на доступні прогресуючі сегменти світового ринку;

- міжнародна диверсифікація, спрямована на ліквідацію надмірної залежності від окремих зарубіжних ринків;

- становлення власних транснаціональних економічних структур з глобальним менеджментом;

- безпосередня участь у формуванні світової інфраструктури через взаємодію зі світовими інститутами;

- інтеграційна взаємодія з ЄС, СНД, центрально- та східноєвропей­ськими угрупованнями країн;

- забезпечення необхідного рівня економічної безпеки з діючими ме­ханізмами захисту від несприятливих змін міжнародної кон'юнктури та фінансових криз.

Ефективно реалізувати визначені пріоритети можливо заходами адекватної економічної політики з продуктивним використанням власних, насамперед, інтелектуальних ресурсів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)