АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. Агальна характеристика конституційного права України.
  4. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  5. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  6. Адміністрації України М.Я.Азаров
  7. Адміністрація Президента України
  8. Акти Верховної Ради України
  9. Акти Президента України
  10. Аналіз алгоритмів
  11. Аналіз використання виробничих потужностей
  12. Аналіз використання виробничого обладнання

Регіони України, як і вся країна, стоїть перед вибором шляхів стійко­го розвитку, що вимагає врахування всіх особливостей геополітичного розташування, природно-ресурсного потенціалу, різноманітності ландшафтів, складної історії, етнокультурних особливостей. Проте, як пока­зав аналіз, у ретроспективному періоді розвиток народного господарства України здійснювався за традиційною схемою, без урахування її регіональних особливостей. Тому побудова стійкого суспільства неможлива без аналізу минулого і теперішнього розвитку. Це повною мірою стосується й України, що успадковувала систему господарювання і пов'язані з нею проблеми колишнього Радянського Союзу, частиною якого юна була впродовж тривалого часу. Здобувши незалежність, країна і її регіони отримали безліч проблем, в тому числі розрив виробничих зв'язків, значна кількість незакінчених технологічних процесів на тери­торії держави, великий дефіцит енергоресурсів, комплекс постчорнобильських кризових ситуацій.

Одним з основних показників, який характеризує рівень еко­номічного розвитку конкретної території є валовий регіональний про­дукт (ВРП). Аналізуючи величину виробництва валового регіонально­го продукту у розрахунку на душу населення в розрізі регіонів України за період 1995-2006 рр., спостерігаємо ріст даного по­казника майже в сім разів у порівнянні з 1995 роком та більш ніж у чотири рази - з 2000 роком. Динаміка росту виробництва ВРП у регіонах,, свідчить про суттєвий ріст зна­чення показника в м. Києві (в 14,9 раза), М.Севастополі (8,8), Донецькій (7,6), Закарпатській (7,4), Дніпропетровській (7) Івано-Франківській (6,8) областях. Дещо нижчий темп росту демонструють Житомирська (4,6 раза), Хмельницька (4,7), Сумська (4,8), Черкаська та Тер­нопільська (4,9) області.

При цьому варто зазначити, що збільшуються міжрегіональні диспро­порції у виробленні ВРП на душу населення: якщо в 1996 році різниця між крайніми значеннями в м. Києві (1937 грн.) та Закарпатській об­ласті (723 грн.) становила 2,7 раза, в 2001 році між м. Києвом (11944 грн.) та Чернівецькою областю (2015 грн.) досягла рівня в 5,9 раза, то вже в 2006 році між тими ж регіонами зі значеннями 35049 грн. та 56556 грн. відповідно різниця перевищувала 6,2 раза, шо свідчить про зростаючі диспропорції в економічному розвитку регіонів.

Аналізуючи динаміку індексів фізичного обсягу ВРП, мож­на помітити, що найвищі темпи росту цього показника спостерігалися у 2001 (на 13,6%) та 2004 (на 12,1%) роках. У 2006 році темп росту дещо знизився і становив лише 7,1 %, що свідчить про несприятливі тенденції, які можуть призвести до падіння темпів економічного розвитку і як наслідок - до зростання суспільної напруженості.Що стосується частки кожного з регіонів у виробництві ВРП країни, то безперечне лідерство утримує м. Київ з показником 17,5%), а також Донецька (13,3%), Дніпропетровська (9,6%), Харківська (5,9%), Одеська (4,6% області. Найменший внесок у ВРП країни здійснює м. Севастополь (0,7%), Чернігівська (0,9%), Тернопільська (1,2%), Закарпатська (1,5%), Волинська, Херсонська (по 1,4%) області (рис. 2.29).

Зростаючі диспропорції у регіональному розвитку спостерігаються як у виробництві промислової продукції, де середньогруповий показник обсягу виробництва промислової продукції на душу населення у п'ятірці регіонів з найбільшим рівнем розвитку промисловості (м. Київ, Донець­ка, Дніпропетровська, Запорізька, Полтавська області) в 2006 році пе­ревищував у 7,5 раза аналогічний середньогруповий показник для п'ятірки регіонів з найнижчим рівнем розвитку промисловості (Чернігівська, Тернопільська, Закарпатська, Херсонська, Кіровоградська області), так і в сільському господарстві, де перевищення виробництва продукції сільського господарства на душу населення в групі п'яти регіонів з найвищим рівнем виробництва сільськогосподарсь­кої продукції надушу населення (Кіровоградська, Черкаська, Київська,Вінницька, Херсонська) перевищує в 2,5 раза середньогруповий показ­ник п'ятірки слаборозвинутих сільськогосподарських регіонів (Дніпро­петровська, Закарпатська, Львівська, Луганська області та АР Крим). Така ситуація свідчить про нерівномірне виробництво промислових та сільськогосподарських товарів на території України, що певною мірою зумовлено наслідками планової економіки, коли в областях розвивали певний напрямок промисловості, незважаючи на реальні потреби насе­лення і регіону.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)