АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторні заняття у школі та у вузах

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. V. Зміст теми заняття.
  4. V. Зміст теми попереднього заняття.
  5. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  6. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  7. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  8. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  9. А зараз наші першокласники розкажуть нам, як вони жили цей рік і чому навчилися в школі.
  10. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  11. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю
  12. Бібліографічний список до практичного заняття

 

Відгоміни пропаганди Дальтон-плану почали з’являтися у 50-60-х рр. ХХ ст. у вигляді плану Трампа, розробленого професором Ллойдом Трампом. Суть плану полягав у стимулюванні індивідуального навчання за допомогою поєднання індивідуальної роботи, роботи з групами учнів по 10-15 осіб та лекційних занять для великих груп учнів від 100 до 1500 осіб з використанням сучасних ТЗН. Навчальний час розподілявся у такій пропорції: 40% - заняття у великих аудиторіях, 20 % - семінарські заняття у малих групах; 40 % - індивідуальна робота.

План Трампа отримав широке визнання в США завдяки активній рекламі. Але за цим планом працює в наш час невелика кількість експериментальних шкіл. Масові ж школи використовують у своїй роботі лише окремі елементи цього плану: навчання бригадою вчителів, заняття у великій аудиторії, організація самостійної роботи учнів у кабінеті.

Які ж можливості плану Трампа використано в сучасній українській школі?

Лекції, семінари та самостійна робота студентів у сучасному вигляді.

 

На Заході в розвиток плану Трампа доповнюють «неградуйовані класи»: учень з одного предмету може навчатися за програмою п’ятого класу, а з другого предмету бути в третьому класі. Є проекти й експерименти створення «відкритих шкіл»: навчання здійснюється в навчальних центрах з бібліотеками, майстернями, що сприяє руйнуванню самого інституту «школа».

 

Серед різних форм навчання у США слід звернути увагу на проекти (індивідуальна чи групова форма, коли учні збирають інформацію, аналізують її організовують виставки), контракти ( угода між учнем і педагогом, що містить основні напрями самостійної роботи і передбачаєпоглиблення знань з обраної дисципліни), навчальні центри за інтересами, наукові дослідження та ін.

Отже, історія дидактики знає чимало досить цікавих і оригінальних форм організації навчання, які покликані замінити класно-урочну. Однак, попри всі її недоліки, вона поки що залишається найбільш поширеною.

 

Як ви думаєте, чому?

 

Нині здійснюються спроби, спрямовані на удосконалення класно-урочної та інших систем організації навчання, здійснюються пошуки форм навчання в напрямку індивідуалізації, технізації навчання.

 


Урок – основна форма організації навчання. Типологія уроків.

Основною організаційною формою навчання в сучасній школі є урок.

Урокце цілісний, логічно завершений, обмежений у часі, основний елемент навчального процесу, спрямований на розв’язання визначених завдань.

Для уроку найбільш характерними є такі ознаки: дидактична мета, регламентований обсяг навчального матеріалу, постійний склад учнів, керівництво з боку вчителя із урахуванням їх індивідуальних можливостей, послідовність різних видів діяльності вчителя й учнів, оволодіння учнями системою знань, умінь і навичок, регламентований час, певне місце за розкладом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)