АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Як готуватися до практичного заняття

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. V. Зміст теми заняття.
  4. V. Зміст теми попереднього заняття.
  5. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  6. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  7. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  8. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  9. Алгоритм практичного навику
  10. Алгоритм практичного навику
  11. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  12. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю

Організація навчального процесу з методики навчання української мови

Найважливішим завданням освіти в Україні на сучасному етапі є залу­чення молоді до національної культури на основі рідної мови. Перегляд загальнокультурних й соціолінгвістичних підходів до вивчення української мови, яка має статус державної в суверенній Україні, зумовлює посилення уваги до фахової підготовки майбутніх учителів.

Загальновідомою є думка, що основи професійної майстерності май­бутнього вчителя формуються під час вивчення всіх дисциплін у вищому закладі освіти. Проте провідна роль у системі підготовки вчителя початкової школи належить методикам навчання, особливо методиці викладання мови і літератури.

Кожний студент має оволодіти цілим арсеналом методів і прийомів успішного навчання рідної мови та читання молодших школярів, уміннями й навичками їх творчо застосовувати.

З огляду на це в процесі практичного вивчення методики рідної мови ви маєте збагнути, у чому специфіка роботи над мовою в школі.

У систему вашої методичної підготовки входять лекції з методики викладання мови та читання, практичні й лабораторні заняття, спецкурси, спецсемінари, курсові й дипломні роботи, педагогічна практика та ін.

Окрім загальних питань методики викладання української мови та літератури в початковій школі (методика української мови як наука і як навчальна дисципліна; завдання, зміст, принципи, методи, прийоми навчання мови; типо­логія уроків), а також методики вивчення основних розділів курсу української мови (фонетики й орфоепії, лексикології, фразеології, будови слова і слово­твору, граматики, орфографії, пунктуації, розвитку зв’язного мовлення, сти­лістики, вивчення загальних відомостей про мову, удосконалення мовних умінь і навичок та культури мовлення учнів), у лекційному курсі ви ознайомитеся з найважливішими проблемами методичної науки (форми мовленнєвої діяльності, індивідуалізація і диференціація навчання мови, проблемне та інтегроване навчання, комп’юте­ризоване навчання мови, різноманітні типи уроків та форми проведення занять: уроки з розвитку зв’язного мовлення, нестандартні уроки, факультативні заняття тощо).

Належну увагу буде приділено аналізу чинних програм, підручників, психологічних основ і загальнодидактичних принципів навчання мови та читання.

 

Як готуватися до практичного заняття

Кожне практичне заняття спрямоване на формування професійних умінь і навичок, якими повинен володіти вчитель початкової освіти. У підготовці до цих занять скористайтеся такими порадами:

ознайомтеся з планом заняття, усвідомлюючи суть кожного питання;

ü перечитайте текст лекції(ій);

ü опрацюйте відповідний розділ підручника;

ü доберіть рекомендовану літературу й опрацюйте її, конспектуючи окремі джерела чи роблячи короткі записи;

ü виконайте завдання, передбачені планом практичного заняття;

ü підготуйте відповіді на контрольні питання.

Формами проведення практичних занять передбачено: пере­вірку якості знань теоретичного матеріалу (усне опитування, письмове тестування, контрольні зрізи); рольові ігри; спостере­ження та аналіз занять й окремих фрагментів; конференції; дис­кусії; виправлення та класифікація помилок у письмових робо­тах студентів; розроблення планів-конспектів занять різних ти­пів; добір наочності, дидактичного матеріалу; моделювання на­вчальної ситуації в аудиторії; захист залікових занять. Окрім того, на практичних заняттях відбувається обговорення наукових статей з теми, ознайомлення з навчальною практикою окремих вчителів, педагогічних колективів, досвід яких висвітлюється на сторінках фахових журналів.

На деяких практичних заняттях застосовуються імітаційні методи (розі­грування ролей учителя й учнів, імітація окремих фрагментів уроку, застосу­вання методів і прийомів навчання тощо).

Підготовці до таких занять передує детальна консультація викладача.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)