АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок виконання роботи. Кількість видобутого газу V1 на першу дату визначається, як сумарний видобуток газу по свердловинах за перші три квартали (вихідні дані)

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. C. порядок расчета коэффициента чувствительности «b»
  3. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  4. II. Порядок заполнения Запроса
  5. II. Порядок заполнения Заявления
  6. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  7. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  8. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  9. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  10. II. Порядок проведения оценки качества звучания.
  11. II. ПОРЯДОК СУДНЫЙ
  12. II. Структура Переліку і порядок його застосування

 

Кількість видобутого газу V1 на першу дату визначається, як сумарний видобуток газу по свердловинах за перші три квартали (вихідні дані), а на другу дату - V2, як сумарний видобуток за всі півтора року розробки починаючи з початку розробки.

Пластовий тиск Р1 на першу дату визначається, як середня арифметична величина по свердловинах на кінець третього кварталу, а Р2 на другу дату - як середня арифметична величина на кінець першого півріччя другого року розробки (вихідні дані).

Середні величини пластових тисків Р1 і Р2 визначаються через середні манометричні тиски на кінець відповідного кварталу за формулою:

(9.4)

де Рм – манометричний тиск, заміряний на гирлах свердловин, (при тимчасовому її закритті) МПа;

е – основа натуральних лагорифмів, яка дорівнює 2,71;

Н – глибина залягання продуктивного пласта, м;

ρ г – густина газу по повітрю.

Взагалі, можуть бути досліджені і будь-які інші дати.

Методи визначення кінцевого пластового тиску Рк і поправок на відхилення вуглеводневих газів від закону Бойля-Маріотта для ідеальних газів викладені при описі підрахунку запасів вільного газу об'ємним методом.

Для підрахунку запасів газу за методом падіння пластового тиску вручну і за допомогою ЕОМ може бути використана графічна залежність між кількістю відібраних запасів газу і падінням пластового тиску (рис 6.1). При газовому режимі ця залежність має вигляд прямої (обернено пропорційна залежність). Маючи дані про видобуток газу спочатку розробки до певної дати (V1, V2…Vn) і величини середніх пластових тисків на ці дати розробки (з врахуванням стисненості газу) Р1а1, Р2а2.... Pnan можна побудувати частину цієї прямої, подальша екстраполяція якої до лінії кінцевого тиску (Ркак) покаже величину залишкових видобувних запасів (Vз.вид) газу.

 


 

Рисунок 9.1 - Залежність між кількістю відібраних запасів вільного газу і падінням пластового тиску в покладі

Для виконання цієї частини роботи студенти визначають вихідні дані для побудови графічної залежності вручну і на ЕОМ та заносять їх в таблицю 9.1.

 

Таблиця 9.1

№ кв. Видобуток газу з початку розробки, м3 Середній пластовий тиск на кінець кв., МПа Коефіцієнт стисненості газу
І ІІ ІІІ ІV V VI      

 

 

Виконана лабораторна робота повинна бути представлена у вигляді пояснювальної записки. В записці необхідно детально дати обґрунтування визначення підрахункових параметрів, що входять у формулу підрахунку запасів вільного газу методом падіння тиску, дати обґрунтування можливості підрахунку запасів вільного газу цим методом, привести результати підрахунку запасів вільного газу за формулою і за допомогою графічної залежності, зробити порівняння отриманих результатів підрахунку.

 

Контрольні запитання

 

1 В чому суть підрахунку запасів вільного газу методом падіння тиску?

2 За яких умов може бути застосований для підрахунку запасів вільного газу метод падіння тиску?

3 Які підрахункові параметри входять до формули підрахунку запасів вільного газу методом падіння тиску?

4 Як враховується кількість газу, яка видобута за рахунок напору краєвих вод при підрахунку запасів вільного газу методом падіння тиску?

5 В чому полягає суть підрахунку запасів вільного газу методом падіння тиску графічним способом?

6 Як розраховуються такі підрахункові параметри (Pк, ), що увійшли до формули підрахунку запасів вільного газу методом падіння пластового тиску?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)