АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні теоретичні положення. У земній корі нафта і газ зустрічаються у вигляді від окремих бульбашок газу чи краплин нафти до гігантських скупчень

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  10. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  11. II. Прикінцеві та перехідні положення
  12. III. Вправи з початкового положення стоячи.

У земній корі нафта і газ зустрічаються у вигляді від окремих бульбашок газу чи краплин нафти до гігантських скупчень, які охоплюють локальні ділянки земної кори, що належать окремим регіонам.

Місцеве (локальне) підвищення концентрації нафти, газу чи обох одночасно в природному резервуарі веде до утворення покладу. Покладом називають всяке окреме локальне скупчення нафти і газу в земній корі, яке контролюється пасткою. По-іншому, поклад - це пастка, частина порового простору якої заповнено нафтою або газом. В абсолютній більшості нафта і газ в поровому просторі покладів утворюють суцільну фазу і контролюється пасткою. Цим вони відрізняються від різного роду нафтогазопроявів, де нафта і газ утворюють незначні скупчення, займаючи окремі ділянки в загальноводонасиченому пустотному просторі. Тобто в цьому випадку не існує чіткого розділення газу, нафти та води за густиною згідно з законом гравітації та капілярних явищ. У покладах цей розподіл досить виразний (рис. 7.1). Нафтогазопрояви пов’язані не тільки з породами-колекторами, але також досить часто з породами-напівпокришками.

Поклади, як випливає з визначення, пов’язані з пастками. Пастка може бути повністю або частково заповненою нафтою чи газом, або обома разом. Величина самого покладу та його форма значною мірою зумовлена будовою пастки.

Всяке природне скупчення нафти і газу характеризується якісним складом, кількістю та геологічними умовами залягання. Якщо поклад нафти або газу досить великий та рентабельний для видобутку, то його називають промисловим покладом. З розвитком техніки і технології видобутку нафти і газу поклади, які тепер відносять до непромислових, можуть стати об’єктом видобутку в майбутньому.

Газ, нафта і вода в пастках розподіляються за густиною (рис. 7.1). Газ як найбільш легкий займає гіпсометрично найвищу частину пастки. Таке скупчення газу іменується газовою шапкою. Нижче газової шапки поровий простір заповнений нафтою, а ще нижче - водою. Поверхня, яка розділяє газ і нафту, називається газонафтовим контактом або розділом. Іноді називають її ще підошвою газової шапки. Поверхня, яка розділяє нафту і воду, називається водонафтовим або нафтоводяним контактом, рідше її називають підошвою нафтового покладу. Якщо спроектувати лінію перетину газонафтового контакту з підошвою пласта, то одержимо замкнутий контур, який називається внутрішнім контуром газової шапки, або контуром газової частини (див. рис. 7.1).

 

1 – внутрішній контур газоносності (газової шапки);

2 – зовнішній контур газоносності (газової шапки);

3 – внутрішній контур нафтоносності (контур водоносності); 4 – зовнішній контур нафтоносності; ГНК – газонафтовий контакт; ВНК – водонафтовий контакт;

h – висота газової шапки; Н – висота покладу; L – довжина покладу, b – ширина покладу.

Рисунок 7.1 – Загальна схема пластового склепінного нафтогазового покладу

 

В межах цього контуру знаходиться тільки газова фаза. Проекція лінії перетину газонафтового контакту з покрівлею пласта називається зовнішнім контуром газоносності, або контуром (зовнішнім) газової шапки. При горизонтальному розділі між нафтою і газом цей контур в плані буде повторювати ізогіпси пласта.

Проекція лінії перетину водонафтового контакту з підошвою пласта називається внутрішнім контуром нафтоносності або контуром водоносності, а з покрівлею пласта - зовнішнім контуром нафтоносності, або просто контуром нафтоносності. Контур нафтоносності при горизонтальному положенні водонафтового контакту повністю повторює конфігурацію ізогіпс покрівлі пласта. При нахиленому положенні розділу нафта-вода, контур нафтоносності буде перетинатись з ізогіпсами пласта.

У деяких випадках можуть бути відсутні внутрішні контури нафтогазоносності. Це трапляється тоді, коли пастки малоамплітудні або в пастку поступила недостатня кількість нафти чи газу для повного заповнення пласта на всю його потужність. У покладах нафти і газу, що утворились в масивних резервуарах, завжди відсутні внутрішні контури нафтоносності та газоносності.

Газонафтова частина покладу (рис.7.1) розташована між контуром газової шапки і внутрішнім контуром газоносності. За відсутності внутрішнього контуру газоносності, газонафтова частина охоплює всю площу в межах зовнішнього контуру газоносності. Нафта в ній є підошовною відносно газової шапки.

Нафтова частина покладу (рис.7.1) займає площу між зовнішнім контуром газоносності та внутрішнім контуром нафтоносності. За відсутності газової шапки вона займає всю площу в межах внутрішнього контуру нафтоносності.

Водонафтова частина покладу (рис.7.1) займає площу між зовнішнім і внутрішнім контуром нафтоносності. В її межах під нафтою залягає вода, яку іменують підошовною. Вода, що залягає за межами зовнішнього контуру нафтоносності, називається законтурною.

У випадку покладу нафти і газу в масивному резервуарі в межах контуру газової шапки знаходиться газонафтоводяна частина покладу. Між контуром газової шапки і контуром нафтоносності розташована нафтоводяна частина покладу. Частина або цілий поклад, в підошві якого є вода, часто називають водоплаваючим.

Слід зауважити, що в окремих покладах, які пов’язані з лінзами порід-колекторів, може бути відсутній контакт між нафтою і водою (або газом і водою), а границею покладу служить межа між породами-колекторами і породами-покришками.

Поклади також характеризують довжиною і шириною, які беруться в межах зовнішнього контуру нафтоносності або газоносності (рис. 7.1).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)