АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Охорона праці при роботі на ПК

Читайте также:
  1. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  2. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  3. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  4. III. Основні правила та обов’язки працівників
  5. VI. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА ЗДОРОВ'Я
  6. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ
  7. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  8. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  9. Активна фізична протидія виконанню працівникові правоохоронного органу своїх повноважень.
  10. Аналіз витрат на оплату праці.
  11. Аналіз оплати праці
  12. Аналіз продуктивності праці

3.1. Загальні питання охорони праці

До самостійної роботи допускаються особи не менше 16 років, які пройшли спеціальне навчання, інструктаж з охорони праці та правил з електробезпеки. В подальшому вони повинні проходити один раз у півріччя інструктаж на робочому місці.

Особи, які обслуговують комплект обладнання повинні бути проінструктовані в повному обсязі, включаючи всі виробничі процеси та обладнання, з якими вони будуть взаємодіяти.

Особи, які працюють на ПК з метою попередження у них професійних захворювань повинні проходити попередні та періодичні медичні огляди при влаштуванні на роботу, раз у два роки. [9]

Під час роботи на ПК мають місце небезпечні та шкідливі фактори, що істотно знижують продуктивність праці людини. Відповідно до ДСТ 12.0.003-88 до фізично небезпечних і шкідливих факторів можна віднести:

- вплив шкідливих випромінювань від монітора;

- вплив електромагнітних випромінювань (наявність комп'ютерів);

- неправильна освітленість;

- не нормований рівень шуму;

- не комфортні метеорологічні умови;

- висока напруга;

- вплив озону (наявність ксерокса);

і інші фактори.

Технічні і периферійні засоби ПК повинні відповідати вимогам безпеки при їхній експлуатації, монтажу, ремонту й обслуговуванню окремих комплексів і систем у цілому. Пристрої керування ПК, пристрої вводу-виводу і підготовки даних у процесі експлуатації повинні бути пожежобезпечними і відповідати вимогам безпеки протягом усього терміну служби.

Органи керування технічними засобами ПК, пристрою вводу-виводу, засобу діагностики і контролю роботи повинні включати нагромадження статичної електрики в небезпечних кількостях.

Для запобігання утворення і захисту від статичної електрики в приміщеннях необхідно використовувати нейтралізатори й зволожнювачі повітря, а підлоги повинні мати антистатичне покриття. Припустимий рівень напруженості електричного поля в приміщеннях не повинний перевищувати 20 Н/Кл.

Для зручної і нормальної роботи програміста кожен ПК повинен мати місцеве освітлення, при цьому повинна виключатися можливість зіткнення зі струмоведучими частинами електроустаткування.

Всі, хто працюють з обчислювальною технікою повинні знати і виконувати вимоги інструкції з охорони праці.

Невиконання вимог цих інструкцій розглядається як порушення виробничої дисципліни та правил внутрішнього трудового розпорядку. Користувачі, винні у порушенні вимог інструкції з охорони праці, притягуються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Робоче місце оснащується робочим столом, стільцем з можливістю регулювання відповідних його параметрів, підставкою для ніг. Основним обладнанням, що застосовується на робочому місці є апаратне забезпечення (дисплей, клавіатура, системний блок та інші). [9]

Робота характеризується високим напруженням зорового аналізатора, значними навантаженнями, які припадають лише на кисті рук на фоні малої загальної рухової активності, нервово-емоційним напруженням. Під час роботи можуть впливати наступні небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

ФІЗИЧНІ:

· підвищений рівень шуму на робочому місці (від вентиляторів блоку живлення процесорів);

· підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання, якого може статися через тіло людини;

· підвищений рівень електромагнітного випромінювання;

· пряма та відбита від екранів блисткість;

· несприятливий розподіл яскравості в полі зору;

· недостатня освітленість на робочому місці;

ХІМІЧНІ:

· підвищений вміст в повітрі робочої зони пилу, озону, оксидів азоту;

ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНІ:

· нервово-психічні перевантаження, перенапруження зорового аналізатора, розумове перенапруження, монотонність праці, емоційні перевантаження.

Для захисту від електромагнітних, електростатичних та інших полів можуть застосовуватися спеціальні технічні засоби, що мають відповідний сертифікат щодо їх захисних властивостей.

Для нейтралізації зарядів статичної електрики в приміщеннях рекомендується підвищувати вологість повітря (в опалювальний сезон) за допомогою зволожувачів. Не рекомендується носити одяг із синтетичних матеріалів.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

· самочинно змінювати орієнтацію робочого місця відносно вікон та світильників, що може призвести до появи прямої та відбитої блискості;

· відключати захисні пристрої, проводити зміни у конструкції організації робочого місця, його апаратного забезпечення;

· самостійно здійснювати ремонт апаратури чи її технічне - налагодження; такі види робіт виконують тільки спеціалісти з технічного обслуговування комп'ютерів;

· класти будь-які предмети, напої, канапки на апаратуру настільної системи;

· зберігати на робочому місці папір, дискети, інші носії інформації, запасні блоки, деталі тощо, якщо вони не використовуються при виконанні поточної роботи. [7]

Зручна робоча поза забезпечується регулюванням висоти стільця та підставкою для ніг. Раціональною робочою позою може вважатися таке положення тіла, при якому ступні працівника розташовані горизонтально на підлозі або на підставці для ніг, стегна зорієнтовані у горизонтальній площині, верхні частини рук — вертикальні, кут ліктьового суглоба коливається у межах 70-90°, зап'ястки зігнуті під кутом не більше ніж 20°, нахил голови — у межах 15-20°.

Розташувати дисплей на робочому місці необхідно так, щоб поверхня екрана знаходилась у центрі поля зору не ближче ніж 600 мм від очей користувача. Рекомендується розміщувати елементи робочого місця таким чином, щоб дотримувалась приблизно однакова відстань від очей до екрана, клавіатури.

3.2. Вимоги техніки безпеки перед виконанням роботи:

· увімкнути систему кондиціонування повітря в приміщенні;

· перевірити надійність встановлення апаратури на робочому столі. Дисплей має стояти не на краю стола;

· оглянути загальний стан апаратури, перевірити справність електропроводки, з'єднувальних шнурів, штепсельних вилок; розеток заземлення (чи занулення);

· щоденно перед початком роботи при вимкненій обчислювальній апаратурі прибирати ледь змоченою мильним розчином бавовняною ганчіркою порох з поверхонь апаратури. Екран дисплея та захисний екран (при наявності) протирати ваткою, змоченою у спирті. Не дозволяється використовувати рідинні або аерозольні засоби для очищення поверхонь апаратних засобів настільної системи;

· відрегулювати освітленість робочого місця;

· відрегулювати та зафіксувати висоту сидіння стільця, зручний для оператора нахил його спинки, висоту підлокітників;

· приєднати до системного блока необхідну апаратуру. Усі кабелі, що з'єднують системний блок (процесор) з іншими пристроями, слід вставляти та виймати тільки при вимкненому комп'ютері;

· ввімкнути апаратуру комп'ютера вимикачами на корпусах у послідовності: стабілізатор напруги, дисплей, системний блок, принтер (якщо передбачається друкування).

При виявленні будь-яких несправностей роботу не розпочинати, повідомити про це керівника. [9]


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)