АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Республіка як форма правління та її різновиди

Читайте также:
  1. E-240 Формальдегид – Formaldehyde – консервант.
  2. HTML - Урок 3. Форматирование текста
  3. II. Учебно-информационная модель
  4. III. Внутренняя форма слова. Мотивация номинации.
  5. IV. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  6. MS Word 2007. Форматирование шрифта и абзаца
  7. Аварийная карточка системы информации об опасности.
  8. Автоматизированные системы обработки информации и управления в сервисе.Клачек.
  9. Аграрна криза та аграрна реформа
  10. Акустические каналы утечки конфиденциальной информации
  11. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  12. Аналіз соціологічної інформації.

Республіка – це форма правління, при якій всі вищі органи державної влади або обираються, або формуються загально національними представницькими установами а громадяни володіють значними правами та свободами. Глава держави обирається на певний строк, повинен відповідати певним вимогам (вік, країна народження, громадянство), його влада похідна від представницького органу чи виборців.

В рамках респ.форми правління розрізняють: 1) президентську, 2) парламентську і 3) змішану республіки.

1) Президентська: США, Азербайджан, Палау, Камерун, Бенін, Кот-д’Івуар

2) Парламентська: Вануату, Греція, Естонія, Ефіопія, Ірланддія, Італія, Молдова, Німеччина, Словенія.

3) Змішані: Франція, Білорусія,Україна, Туреччина, Монголія, Росія, Чехія

 

17. Конституційно-правові ознаки президентської республіки. Історично республіканська форма правління в зарубіжних країнах виникла насамперед у вигляді президентської республіки.Уперше ця форма правління була встановлена в США відповідно до Конституції 1787 р. У подальшому північноамериканська форма правління була зразком для багатьох країн, але найбільшого поширення вона дістала у державах Латинської Америки (Бразилії, Венесуелі, Гаїті, Гватемалі, Гондурасі, Домініканській Республіці, Колумбії, Мексиці, Парагваї, Еквадорі та ін.). У конституційно-правовій літературі президентську республіку визначають як республіканську форму правління, при якій на чолі держави знаходиться президент, обраний загальним прямим або непрямим голосуванням і який поєднує повноваження голови держави і глави уряду (США, Аргентина, Бразилія, Мексика). Ознаки:

· президент є одночасно главою держави і главою виконавчої влади;

· позапарламентський спосіб формування уряду;

· жорсткий поділ державної влади;

· відсутність інституту контрасигнатури;

· уряду як колегіального органу може й не бути, міністри призначають і звільняються президентом, несучи відповідальність перед ним.

Приклади: США, Азербайджан, Палау, Камерун, Бенін, Кот-д’Івуар

 

18. Конституційно-правові ознаки парламентської республіки.

За такої форми правління на чолі держави стоїть виборна посадова особа. Уряд формується і діє за умови, що він має підтримку, тобто довіру нижньої палати парламенту (або обох його палат). Уперше подібна форма правління з'явилася у Франції у 70-ті роки XIX ст.

Парламентську республіку визначають як таку форму правління, при якій на чолі держави знаходиться виборна посадова особа, але уряд формується і діє лише при тій умові, що він користується довірою (підтримкою) нижньої палати парламенту (або навіть обох палат) (Німеччина, Італія, Португалія). Ознаки:

· Проголошення принципу політичного верховенства парламенту;

· Наявність посади прем’єр-міністра та уряду як самостійного колегіального органу, наділеного широкими владними повноваженнями;

· Відсутність у глави держави значущої влади, як правило виконує представницькі функції та наділений формальними повноваженнями.

· Діє інститут контрасигнатури;

· Принцип політичної відповідальності уряду перед парламентом.

· Парламент формує уряд і сам обирає президента, або ж це відбувається за його активної участі.

Приклади: Вануату, Греція, Естонія, Ефіопія, Ірланддія, Італія, Молдова, Німеччина, Словенія.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)