АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Історичні етапи

Читайте также:
  1. Виборчий процес: сутність, засади, етапи суб’єкти.
  2. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії
  3. Вирішення карибської кризи та й історичні уроки, настанови.
  4. ЕТАПИ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  5. Етапи вироблення прогнозу і критерії його ефективності
  6. Етапи ДНК-діагностики з використанням полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР)
  7. Етапи загальної крюм капіталізму
  8. Етапи історичного розвитку партій
  9. Етапи конкретного соціологічного дослідження
  10. Етапи оцінки конкурентоспроможності продукції.
  11. Етапи підготовки дипломної роботи
  12. ЕТАПИ ПОЛІТИЧНОЇ СОЦІАЛІЗАЦІЇ

Історично давно люди використовували різноманітні природні матеріали для виготовлення прикрас. На початку це було яскраво забарвлені «насіння» рослин, квіти та їх бутони, морські та річкові мушлі, різноманітні морські камені незвичної форми, також – коштовні і напівкоштовні каміння, і нарешті, металеві і скляні бусини. Самі старовині намистини (бусини), вік яких перевищують 40.000 років, були знайдені американським археологами при розкопках у Кенії (Африка).Стародавня Русь рахується царством скляних бус та браслетів, скроневих кілець: доля їх серед найдених при розкопках перевищує дві третини. Потім ідуть буси янтарні (бурштин), із сердоліку, кришталю, аметисту, а також із кістки, глини, бронзи, срібла і золота.Починаючи з ХІ ст.. на Русі одним з найулюбленіших матеріалів для ремесла бісероплетіння були морські та річкові перлини. Їх використовували для оздоблення ікон, жіночого та чоловічого одягу, тіар для священиків.Перлина була головним матеріалом для майстринь, які працювали в царських «світлицях», де шився одяг для членів царської родини, вироблялися подарунки для церкви і монастирів.Пізніше з цією ж метою почали використовувати бісер. Спочатку ним лише підкреслювали контур малюнка перлових і золотошвейних робіт. Найбільша кількість кольорів бісера була створена в Західній Європі в ХІХ ст. Особливо уславилися майстерні по виготовленню бісера та скляруса в Богемії (сучасна Чехія). При реставрації речей з бісеру і зараз часто використовують бісер з скляних майстерень Чехії через досить широкий спектр товарного бісеру.Вироби з бісеру прикрасили закладки для книг, гаманці, сумочки, картини, підсвічники, письмове приладдя – все це робилося з індивідуальними смаком. Досить модними були бісерні панно, на яких зображали міські і сільські пейзажі. Дуже часто в таких виробах вишивальниці копіювали роботи видатних художників. Відомі унікальні речі твори декоративно-ужиткового мистецтва в техніці бісероплетіння - наприклад, скатертини.Намистини по різному поєднують з основою - шитвом, плетінням, ткацтвом, аплікацією (коли готовий невеликий твір нашивають на тканину іншого характеру. Виробами з бісеру прикрашали також меблі (камінні екрани, стільці, столики). В Російській імперії бісероплетіння мало значне поширення в добу сентименталізму, ампіру, еклектики. Вироби тої доби тяжіють до емблем, гірлянд, зображень квітів і рослинних орнаментів, метеликів, іноді з додаткам написів і посвят.Існувала низка підручників та альбомів зразків для майстринь бісероплетіння. Ці альбоми зразків та стародавні вироби з бісеру увійшли до складу багатьох музеїв Європи як характерна риса доби кінця 18 - середини 19 століть.

 

Технологіі та техніки бісероплетіння.

Технологія виготовлення виробів з бісеру (стеклярусу) - це спосіб створення виробів з бісеру (стеклярусу).

Основні технології:

Нізаніе - технологія бісероплетіння, при якій бісеріни набирають лише на один (робочий) кінець нитки і тільки за допомогою цього кінця нитки ведуть подальшу роботу; другий кінець нитки залишається вільним і в роботі не бере участь. У техніці бісерного нізанія можуть виконуватися різні види виробів з бісеру: широкі і вузькі, щільні й ажурні (кулони, ланцюжки, намиста, кольє, коміри і т.п.).

Розрізняють такі види нізанія: поздовжнє, поперечне, кутове, кругове.

Поздовжнє низание - низание вироби з бісеру здійснюється у всю його довжину. Вибирається потрібна довжина виробу і виконується на цю довжину, а потім, виріб наплетается в ширину. На цьому принципі, наприклад, побудована, техніка плетіння «огалала».

Поперечне низание - найбільш поширений варіант плетіння бісерних виробів, при якому низание здійснюється в довжину при відносно постійною ширині. Іноді ширина може варіюватися протягом всієї довжини виробу. Готовий виріб при поперечному Нізаніе має звичайно вид сітки, що складається з окремих ромбів, кіл, квадратиків і пр.

Кутове низание - вид нізанія, який використовується для отримання виробів або його бісерних елементів у вигляді куточка. При такому способі нізанія зазвичай спочатку виконується одна половина вироби, а потім робота перевертається і виконується друга половина вироби в дзеркальному відображенні. Найчастіше цей спосіб нізанія використовується для створення кулонів і кольє. За цим принципом будується, наприклад, техніка щільного музичного уголкового плетіння.

Кругове низание - елементи виробу ніжутся по колу; в готовому ж вигляді елемент може мати вигляд кола, багатокутника, трикутника (в залежності від використовуваного способу плетіння). В процесі роботи над виробом з бісеру окремі елементи, виконані в техніці кругового нізанія, можна з'єднувати між собою, утворюючи різні за формою частини виробу: ромби, квіти, велике коло і т.п. На даному принципі будується, наприклад, техніка нізанія багатокутника круглими рядами.

 

Плетіння - технологія бісероплетіння, при якій в роботі використовуються одночасно два робочих кінця нитки (плетіння здійснюється двома і більше голками). На даній технології плетіння побудована, наприклад, техніка монастирського плетіння.

 

Бисерное ткацтво - технологія бісероплетіння, де для роботи над виробом потрібен спеціальний верстат, для натягу ниток-основ, навколо яких і ведеться плетіння бісерної голкою. Вироби, виконані в цій техніці, порівняно однотипні за формою і являють собою стрічки, що відрізняються по ширині, довжині, колірним рішення і використовуваному орнаменту.

 

Техніка бісероплетіння - варіант створення виробів з бісеру (стеклярусу), заснований на будь-якої технології бісероплетіння та використовує окремі прийоми плетіння (нізанія).

 

 

Ескізний проект

Техніко-технологічна документація браслету з бісеру

Загальні відомості про техніки й технологію бісерного плетіння
Види декоративно-ужиткового мистецтва. Відомості з історії виникнення бісеру. Бісерне рукоділля, його види й застосування. Матеріали та інструменти для роботи з бісером. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця. Ознайомлення з технологією виготовлення виробів з бісеру. Техніки виконання (паралельне, дугове, петельне нанизування).

Виготовлення виробу

Спершу потрібно мати зразок або схему того чи іншого браслету.

Потім набирати певну кількість намистинок на жилку і населяти її до нитки.

З кожним рядом все інші й інші бісеринки.

При такому ж самому ряді все йде аналогічно попереднім.

Вартість виробу:________________________________________________________________________

Кількість потрачених речей і інструментів:__________________________________________

Висновки:

Традиційні художні ремесла і промисли - це своєрідна пам'ять народу яка зберігає його духовний досвід та єднає минуле із сьогоденням і майбуттям. Вони розвивались віками і можуть вдосконалюватися, завдяки знанням і вмінням багатьох поколінь майстрів, що передають їх молодим.
Педагогічна цінність пізнання декоративно-ужиткового мистецтва пояснюється такими важливими причинами: твори цього виду мистецтва дають змогу виховати в учнів відповідну культуру сприймання матеріального і духовного світу, сприяють формуванню естетичного ставлення до дійсності, допомагають глибше пізнати художні засоби інших видів мистецтва, сприяють розвитку творчих здібностей.
Працюючи над модулем «Технологія бісерного плетіння» діти мають можливість ознайомитися з основами загальної композиції, особливостями структури візерунку, форми, кольору, поняттями ритму і симетрії. Робота над проектом будь-якого виробу, особливо художнього, - це особлива галузь творчості зі своїми прийомами і методами. Створюючи проектний виріб, користуючись одними способами плетіння, діти зуміли надати неповторності власному виробу. Використовуючи досвід, вироблений власною практикою і поповнений новими засвоєними знаннями, діти проектували різними методами: фантазування, фокальних об’єктів, комбінування.
Проектування змушує думку дитини творчо працювати для вирішення навчальної проблеми. Цей процес вимагає від учнів оволодіння тим обсягом знань і вмінь, яких не вистачає для розв’язання проблеми. В основному поповнення їх досягається за рахунок самостійної роботи учнів.
задачі.
«Від ідеї - до втілення!» - ось девіз під яким працює дитина проектуючи свій виріб наполеглива праця, яка сприяє вихованню вольових якостей, відповідальності, цілеспрямованості.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)