АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. Методичні вказівки для самостійного вивчення дисциплін “Економіка праці ” та “Економіка праці і соціально-трудові відносини” (для студентів спеціальностей

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. Агальні положення щодо переходу на казначейське обслуговування місцевих бюджетів
  3. Аналіз фінансового положення компанії
  4. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  5. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  6. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  7. Вихідні положення
  8. Глава 1. Загальні положення
  9. Глава 1. Основні положення
  10. Глава 27. Загальні положення щодо умов та порядку переміщення і пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України
  11. Глава 39. Загальні положення щодо митного оформлення
  12. Глава 41. Загальні положення щодо митних платежів

Красноармійськ 2008


УДК 331(075.8)

 

Методичні вказівки для самостійного вивчення дисциплін “Економіка праці ” та “Економіка праці і соціально-трудові відносини” (для студентів спеціальностей “Менеджмент організацій”, “Економіка підприємства”, “Економіка гірничого виробництва” всіх форм навчання) / Уклад. Н.А. Табачкова, Н.Ю.Ляшок, Ю.Ю.Моісєєва. – Красноармійськ, 2008. – 30 с.

 

 

Викладено тематичний зміст дисциплін та рекомендації щодо організації самостійної роботи студентів, наведено приклади розв’язання задач, завдання і вказівки щодо виконання індивідуальних контрольних робіт та перелік запитань до семестрового контролю, представлено критерії оцінки знань студентів. Методичні вказівки призначені для студентів спеціальностей “Менеджмент організацій”, “Економіка підприємства”, “Економіка гірничого виробництва” всіх форм навчання.

 

Відповідальний за випуск: С.М.Лисенко

 

Укладачі: Н.А. Табачкова

Н.Ю.Ляшок,

Ю.Ю.Моісєєва

 

 

Рецензент: О.О.Школяренко

 

 

ЗМІСТ

 

 

1. Загальні положення..........................................................................................................4  
2. Тематичний зміст дисциплін...........................................................................................5  
3. Організація самостійної роботи студентів.....................................................................7 4. Приклади розв’язання задач.............................................................................................8  
5. Вказівки до виконання індивідуальної контрольної роботи......................................20 6. Завдання для індивідуальної контрольної роботи........................................................21 7. Перелік запитань до семестрового контролю...............................................................28  
8. Критерії оцінки знань студентів.....................................................................................29  
Список рекомендованих джерел до вивчення дисциплін..........................................................................................................................30  

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Методичні вказівки призначені для самостійного вивчення дисциплін “Економіка праці” та “Економіка праці і соціально-трудові відносини (СТВ)” студентами, що навчаються за спеціальностями “Менеджмент організацій”, “Економіка підприємства”, “Економіка гірничого виробництва” всіх форм навчання, і охоплюють усі види робіт при вивченні курсу студентами. Методичні вказівки відображають основні методичні вимоги кафедри «Економіки і менеджменту».

Методичні вказівки для самостійного вивчення нормативних дисципліни “Економіка праці” та “Економіка праці і СТВ” підготовлено відповідно програм дисциплін “Економіка праці” та “Економіка праці і СТВ”, затверджених Міністерством освіти і науки України і передбачених освітньо-професійними програмами бакалавра з напрямів підготовки “Менеджмент організацій” та «Економіка та підприємництво».

Предметом дисциплін “Економіка праці” та “Економіка праці і СТВ” є праця як доцільна діяльність людей та відносини між людьми в процесі виробництва. В курсі “Економіка праці і СТВ” докладно вивчається система соціально-трудових відносин.

Соціально-трудові відносини в соціальній ринковій економіці різко підвищують ступінь складності теоретичних і практичних знань у сфері економіки праці через необхідність об’єктивного відображення в них інтересів суб’єктів соціального паортнерства. Основною метою методичних вказівок є надання допомоги студентам у самостійному вивченні дисциплін “Економіка праці” та «Економіка праці і СТВ», формування у майбутніх економістів системи спеціальних знань з економіки праці, умов, форм, методів і основного інструментарію з дослідження сфери соціально-трудових відносин.

На досягнення зазначеної мети направленні такі завдання вивчення курсу студентами:

– вивчення сутності й тенденцій трансформаційної економіки, форм, методів, суб’єктів і рівнів соціально-трудових відносин, принципів і середовища їх розвитку, практики здійснення і механізмів регулювання;

– набуття вмінь аналізувати й оцінювати процеси формування і функціонування ринку праці, використання економічного, виробничого і трудового потенціалів, відтворення трудових ресурсів України.

Вивчення дисциплін “Економіка праці” та «Економіка праці і СТВ» сприяє поглибленому розумінню характеру трансформаційної економіки, проблем суспільного розподілу праці, законів розвитку і регулювання національної економіки. Для наукової характеристики сфери праці, сучасних соціально-трудових відносин і розробки практичних рекомендацій щодо їх подальшого розвитку необхідна концептуальна оцінка процесу становлення і функціонування виробничого і, зокрема, трудового потенціалів, місця і ролі в ньому державного регулювання, відтворення, використання і розподілу трудових ресурсів.

Поточний контроль знань студентів денної форми навчання здійснюється на практичних заняттях і полягає в проведенні попереднього контролю знань, умінь і навичок студентів, постановку загальної проблеми викладачем та її обговорення за участю студентів, розв’язування завдань з їх обговоренням, розв’язування контрольних завдань, їх перевірку, оцінювання. Оцінки, отримані студентом за окремі практичні заняття, враховуються при виставленні підсумкової оцінки з даної навчальної дисципліни.

Контроль за самостійною роботою студентів денної форми навчання здійснюється у вигляді обговорень, опитувань, розв’язання задач, перевірки та оцінювання модульних контрольних робіт.

Підсумковий контроль проводиться з метою оцінки результатів навчання на певному освітньому (кваліфікаційному) рівні або на окремих його завершених етапах.

Підсумковий контроль знань студентів денної форми навчання включає модульну форму контролю після закінчення логічно завершеної частини лекційних та практичних занять і його результати враховуються при виставленні підсумкової оцінки. Результати модульного контролю є основою для семестрового контролю і для виставлення екзаменаційної оцінки.

Студенти, що навчаються за заочною формою, виконують відповідно до навчального плану індивідуальну контрольну роботу, завдання якої охоплюють теми курсів “Економіка праці” та “Економіка праці і СТВ ”, передбачені методичними вказівками.

Контроль за самостійною роботою студентів заочної форми навчання здійснюється у вигляді перевірки та захисту індивідуальних завдань (контрольної роботи) студентами-заочниками та перевірки та оцінювання екзаменаційних робіт.

Семестровий контроль знань студентів заочної форми навчання проводиться у формі семестрового екзамену в обсязі навчального матеріалу, визначеного методичними вказівками, і в терміни, встановлені навчальним планом.

 

2. Тематичний зміст дисциплін*

ТЕМА 1. ОБ'ЄКТ, предмет і завдання дисципліни

Проблематика курсу, його місце в системі економічної науки. Об'єкт і предмет дисципліни, її зміст і завдання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)