АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості проведення дослідження підлітків

Читайте также:
  1. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ ТА КЕРІВНИЦТВО НАВЧАЛЬНОЮ ТА ВИРОБНИЧОЮ ПРАКТИКОЮ
  2. Аграрні кризи та їхні особливості
  3. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ
  4. Б) особливості акторского складу та їх поділ
  5. Бізнес-лексика та її особливості
  6. БІОХІМІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ КРОВІ
  7. Біохімічні особливості
  8. Вивчення і особливості розвитку молодшого шкільного віку.
  9. Виготовлення копій протоколів про проведення негласних слідчих (розшукових) дій та додатків до них не допускається.
  10. Виготовлення, утворення несправжніх (імітаційних) засобів для проведення конкретних негласних слідчих дій оформлюється відповідним протоколом.
  11. Видові особливості молочної залози в свійських тварин
  12. Видові особливості м’якушів у свійських тварин

Центральним фактором психічного розвитку у підлітковому віці є становлення нового рівня самосвідомості, що призводить до різних коливань у ставленні до себе і до нестійкої самооцінки. Характерні емоційна нестабільність, нестриманість, коливання настрою, пов’язані із появою почуття дорослості, впертість і прояви негативізму. Такі зміни емоційно-вольової сфери збільшують ризик появи девіантної поведінки і афективних порушень.

У дітей з відхиленням дизгармонії зустрічаються частіше і яскравіше Відбувається взаємодія специфічних порушень та загальних змін психіки, які характерні для даного віку, і підсилюється вплив неблагоприємних соціальних факторів на психічний розвиток.

Все це може призвести до стійкої дезадаптації.

Основними завданнями псд є:

1. Кваліфікація особливостей психіки, виявлення збережених і порушених функцій, ієрархії порушень для визначення характеру відхилень у розвитку/типу дизонтогенезу. Для діагностики підлітків це завдання не є головним, оскільки такого типу діагностична робота має проводитись раніше, в 11-12 років дитина вже як правило має диференційний діагноз, і, як правило, вже знаходиться у відповідному спец закладі. Але в підлітковому віці може бути потреба у діагностуванні пізнавальних процесів у тому випадку, коли попередня діагностика бела не точною або не правильною, в результаті чого дитина опинилася в закладі не відповідного профілю. На необхідність уточнення діагнозу може вказувати невідповідність успіхів (навчальних) дитини середньому рівню досягнень дано категорії дітей. Може бути як гірше, так і краще. Інші причини – виражена соціальна дезадаптації і неможливість пристосуватись до шкільного колективу.

2. Класифікація стану психіки підлітка для виявлення причини, частини складності у навчанні (неуспішність у окремих предметах), а також порушень поведінки і соціальної адаптації в цілому. Труднощі в навчанні можуть бути обумовлені індивідуальними особливостями психіки, які дозволяють засвоювати ти чи інші предмети (не рідко виражені порушення просторового орієнтування, моторики, недостатньої мотивації…). Виявлення конкретної причини труднощів у навчанні дає можливість зайти індивідуальний підхід до дитини, враховувати всі її можливості і провести вчасно корекційну роботу. Дуже важливо своєчасно виявити причини порушень поведінки, які можуть мати як біологічний, так і соціальний характер, при чому не рідко вплив соціальних факторів підсилює біологічні.

3. Діагностична структура психічної діяльності метою професійної орієнтації. Дасть можливість допомогти підлітку оцінити свої можливості і обрати адекватний професійний шлях. Діагностична робота має свою специфіку: в першу чергу, необхідно виявити характер професійних інтересів і ступінь їх сформованості. У дітей з порушеннями розвитку такі інтереси часто або слабо виражені, або неадекватні їх здібностям. Висновки за результатом обстеження повинні будуватись з урахуванням прогнозу в розвитку тих чи інших функцій і здібностей, яі у свою чергу залежать не тільки від структури порушення пізнавальної діяльності, алей й від збережених елементів психіки, а також від системи установок цінностей.

Псд підлітків спирається на ті ж принципи, що й обстеження дітей молодшого шкільного віку, асе сама процедура обстеження і підбір потрібних діагностичних методик мають ряд особливостей. Для ефективної діагностичної роботи в першу чергу потрібно встановити контакт з дитиною, обов1язково враховувати тенденцію до самостійності й почуття «Я», що активно формулюється, крім того,можуть бути виражені афективні спалахи і негативізм, тому до підлітків при діагностиці ні в якому разі не застосовувати форсований (???) підхід. Опиратися треба на повагу.

При різних типах порушень також треба враховувати специфічні особливості дітей при встановлені контакту.

Методики для підлітків: підбирається з урахуванням інтелектуальних і мовленнєвих особливостей дитини. Для діагностики пізнавальних процесів використовують класичні, експериментально-психологічні методики (предметна ілюстрація, зайві предмети, прості аналогії).

Оскільки в цілому контролюється інтелектуальний і мовленнєвий розвиток підлітка, стає можливим використовувати досить складні методики, які орієнтовані на виявлення особистісних особливостей і міжособистісних відносин (опитувальники і проектувальні тести). Але їх треба обов’язково адаптувати до можливостей дитини, щоб вона могла чітко зрозуміти зміст суджень.

Опитувальник Кеттелла, плями Роршарха, САТ, незакінчені речення Сакса і Леві, тест Розенцвейга, малюнок сім’ї, тест Люшера, профорієнтаційні опитувальники.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)