АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мікроклімат

Читайте также:
  1. Нормовані параметри мікроклімату для приміщень з ВДТ та ПЕОМ

 

Поговоримо про мікроклімат мого робочого місця. Параметри мікроклімату наступні:

1. Температура повітря

2. Відносна вологість

3. Швидкість руху повітря

Державні стандарти встановлюють оптимальні та допустимі параметри мікроклімату. Вони відрізняються тим, що перші забезпечують роботу системи терморегуляції без напруги, а другі – без шкоди для здоров’я людини.

Допустимі мікрокліматичні умови встановлені за критеріями допустимого і функціонального стану людини на період восьмигодинний робочої зміни. Вони не настільки комфортні, як оптимальні, однак не викликають пошкоджень або яких-небудь інших порушень станів здоров'я людини. Однак у ряді випадків такі умови можуть призвести до виникнення загальних або локальних відчуттів теплового дискомфорту, напрузі механізмів терморегуляції, погіршення самопочуття і зниження працездатності.

Треба зазначити, що в теплі та холодні пори року значення параметрів різні.

На практиці часто виникає така ситуація, що навіть неможливо встановити не тільки оптимальні, а й допустимі нормативні величини параметрів мікроклімату. У цьому випадку умови мікроклімату слід розглядати як шкідливі і небезпечні.

Якщо людина працює програмістом, то це легка категорія робіт і температура в приміщенні в холодний та теплий періоди року повинна бути 22-25 градусів цельсія. (табл. 3.1)

 

Таблиця 3.1 - Оптимальні величини мікроклімату у робочій зоні виробничих приміщень

Період Року Категорія Робіт Температура Повітря Відносна вологість Швидкість руху, м/сек.
Холодний період року Легка Iа 22 - 24 60 - 40 0,1
Легка Iб 21 - 23 60 - 40 0,1
Середньої важкості IIа 19 - 21 60 - 40 0,2
Середньої важкості IIб 17 - 19 60 - 40 0,2
Важка III 16 - 18 60 - 40 0,3
         
Теплий період року Легка Iа 23 - 25 60 - 40 0,1
Легка Iб 22 - 24 60 - 40 0,2
Середньої важкості IIа 21 - 23 60 - 40 0,3
Середньої важкості IIб 20 - 22 60 - 40 0,3
Важка III 18 - 20 60 - 40 0,4

 

Цей показник нижчий в холодну пору року в моєму приміщенні, що відображається на продуктивності праці та моєму здоров’ї.

 

3.3 Освітлення

 

Перейдемо до освітлення. Правильно спроектоване освітлювання покращує умови зорової роботи, понижує втому, покращує продуктивність праці.

Якщо не дотримуватися норм освітлювання, це може призвести до погіршення зору, ослабленості уваги, та до передчасної втоми. Розділяють природне, штучне, та змішане освітлення. Природне освітлення характеризується тим, що змінюється в широких межах в залежності від часу дня, пори року, характеру області, інших чинників. Штучне ж освітлення призначене для роботи в темний час доби, та днем, коли штучного освітлення за якихось причин недостатньо. Штучне освітлення розділяють на робоче, аварійне, евакуаційне.Норми освітлення в приміщеннях з встановленими комп’ютерами наступні:

1. При виконанні робіт високої точності загальна освітленість повинна складати 300лк, а комбінована – 750лк.

2. При виконанні робіт середньої точності загальна освітленість повинна складати 200лк, а комбінована – 300лк.

3. Яскравість екрану комп’ютера повинна бути такою ж як освітленість приміщення.

Більш конкретна інформація про норми яскравості наведена в таблиці 3.2.

 

таблиця 3.2 - Норми яскравості

Площа робочої поверхні, м2 Найбільша допустима яскравість, кд/м2
Менше 1. 10-4  
Від 1. 10-4 до 1. 10-3  
Понад 1. 10-3 до . 10-2  
Понад 1. 10-2 до 1. 10-1  
Більше 1. 10-1  

 

В моїй кімнаті знаходиться одне джерело штучного освітлювання, та один віконний проріз для природного освітлення, що виходить на північ. Віконний проріз обладнаний завісками, та зовнішними козирками, для регулювання освітленості. Люстра, що являється штучним освітлювачем, містить 5 лампочок потужністю 75Вт.

 

Шум

 

Шум погіршує умови праці викликаючи шкідливу дію на організм людини. Люди, що роблять в умовах тривалої шумової дії починають бути дратівливими, мають головні болі, запаморочення, зниження пам'яті, підвищену втому, пониження апетиту, болі у вухах і так далі. Такі порушення в роботі ряду органів і систем організму людини можуть викликати негативні зміни емоціонального стану людини. Під впливом шуму також знижується концентрація уваги.

Рівень шуму на робочому місці програміста не повинен перевищувати 50дБА. (табл. 3.3.) Що потрібно робити для зниження рівня шуму?

Для зниження рівня шуму стіни і стеля приміщень, де встановлені комп'ютери, можуть бути фанеровані звукопоглинальними матеріалами.

 

Таблиця 3.3 - Норми шуму у приміщенні

№ п/п Вид трудової діяльності, робоче місце Рівні звукового тиску в дБ в октавних смугах з середньогеометричними частотами, Гц
31,5                
                     
  Творча діяльність, керівна робота з підвищеними вимогами, наукова діяльність, програмування.                  

 

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)