АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Режим харчування і методи обробки продуктів харчування рослинного і тваринного походження і води для виведення з організму радіонуклідів

Читайте также:
  1. I. ГИМНАСТИКА, ЕЕ ЗАДАЧИ И МЕТОДИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ
  2. I. Методические основы
  3. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ДЛЯ ВЫПОЛНЕНИЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ РАБОТЫ
  4. II. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА ДИСЦИПЛИНЫ
  5. III. УЧЕБНО – МЕТОДИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ ПО КУРСУ «ИСТОРИЯ ЗАРУБЕЖНОЙ ЛИТЕРАТУРЫ К. XIX – НАЧ. XX В.»
  6. IV ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ.
  7. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  8. VI.УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  9. VIII. Методика экспресс-диагностики педагогической направленности учителя (Ю.А. Кореляков, 1997)
  10. А. Рішення на застосування одного з перших трьох режимів радіаційного захисту
  11. Автонастройка режима
  12. Авторитарные режимы

 

Накопичення радіонуклідів в продуктах харчування рослинного і тваринного походження, воді, їх забруднення мають певні закономірності, враховуючи які можна зменшити міру зараженості продуктів, а так само сприяти виведенню з організму радіонуклідів, що вже потрапили туди.

У домашніх умовах слід пам'ятати, що при виникненні загрози радіоактивного зараження продуктів харчування і води слід негайно вжити заходи до їх захисту: продукти упакувати герметично в целофанові кульки, скляні банки закрити кришками, воду залити в герметичні ємності. Слід зробити також запас технічної води, оскільки невідомо чи проникає радіоактивне зараження до вододжерела і мереж водопостачання. Для цих цілей можна використати увесь наявний вільний посуд, ванну і т.д.

Для того, щоб правильно орієнтуватися в можливості використання продуктів, що піддалися зараженню, необхідно знати, як вбираються радіонукліди в різні речовини органічного і неорганічного походження.

Розглянемо процес забруднення рослинності.

У перші години і дні радіоактивному забрудненню піддається, передусім, наземна частина рослини, плоди, ягоди, кріп, петрушка, лук, тобто рослини, які схильні до найбільш інтенсивного зростання. Якщо погода ухаючи, немає дощів, але наземна частина рослини: бульби картоплі, буряк в цей час заражаються менше. При вживанні, знімаючи товсту шкірку, ми видаляємо значну кількість радіонуклідів.

У подальшому відбувається радіоактивне зараження підземної частини рослини. Цей процес значно прискорюється за наявності дощів і поливі. Радіоактивний пил проникає у верхні шари ґрунту і заражає бульби.

Крім того, зараження відбувається внаслідок природної циркуляції речовин від листя до кореня.

Надалі більшою мірою буде заражена коренева система рослини, його підземна частина, наземна при ретельному митті (мається на увазі наступний після радіоактивного зараження посів) буде заражена менше, ніж підземна.

Саме цими властивостями рослин і визначаються рекомендації, які дають вчені відносно способів обробки продуктів рослинного походження: бульби вимочувати, доводити першу воду при відварюванні до кипіння, потім зливати і варити в другій воді. З капусти знімати не менше трьох листів. Не рекомендується смажити підозрілі на зміст овочі, оскільки якщо у разі варіння частина радіонуклідів переходить у воду, то при смажінні - в жири, тим самим ми навіть сприяємо вступу і засвоєнню в організмі великої кількості радіонуклідів.

Ці способи знижують радіоактивне забруднення продуктів в 2 - 10 і більше разів.

Картопля. Перед використанням в їжу або на відгодівлю твариною картоплю ретельно відмити від ґрунту.

Його миють в проточній воді або два - три рази міняють. Очищають, зрізуючи шкірку. Після цих операцій вона може бути використана безпосередньо в їжу і для подальшої технологічної переробки (на крохмаль і так далі).

Коренеплоди. Перш ніж використати в їжу або переробляти коренеплоди (буряк, моркву, редьку і так далі), їх необхідно очистити від частинок ґрунту і зрізувати голівки коренеплодів. Наступна обробка продуктів (варення, соління і т.д.) ще більше зменшить їх радіоактивне забруднення.

Огірки, редиска і інші овочі. Перед використанням огірків, капусти, лука, петрушки, салату і інших овочів необхідно ретельно промити їх від частинок ґрунту. Подальші операції по підготовці овочів для безпосереднього їх використання в їжу проводять традиційним способом.

Фрукти і ягоди. Усі фрукти і ягоди, які виросли на садових ділянках, перед використанням в їжу, перед переробкою ретельно миють. Технологія приготування варення, соків, компотів, джемів не відрізняється від звичайної технології.

Масляні культури. Загальноприйняті способи переробки масляних культур для отримання олії забезпечують значне зниження вмісту в них радіоактивних речовин.

Зернові і зернобобові культури. Кукурудза і інші зернобобові культури після обробки можуть використовуватися в їжу і на відгодівлю худоби без обмежень на усій території України по зоні відселення від ЧАЕС.

Горох, квасоля і інші зернобобові культури використовуються без обмежень в районах радіоактивного забруднення при дозі 25 Кюрі/ км2. Велика густина вирощування цих культур не рекомендується.

Подальша переробка овочів і фруктів (соління, маринад і так далі) зменшує зміст радіоактивних елементів в продуктах. При цьому соління, маринади вживати не рекомендується.

Дотримання прийомів обробки забезпечує можливість безпечного і використання овочів, фруктів, масляних, зернових і зернобобових культур, а також продуктів їх переробки практично в усіх районах проживання по зоні відселення. Відходи від переробки продукції рослинництва, отриманих в цій зоні, йдуть на корм сільськогосподарським тваринам без обмежень.

Розглянемо тепер дію радіонуклідів на живі організми. Як відомо, різні радіонукліди «віддають» перевагу різним тканинам живого організму. Але при різних ситуаціях найбільше вони вражають внутрішні органи і кров. Звідси витікає, що небезпечні для людини будуть м'ясні бульйони з кістки, м'ясо великої рогатої худоби, серце, печінка і так далі, а прийнятніше свинина, птах.

Сильному забрудненню піддається молоко. Це легко з’ясовано. Згадайте, що при отруєнні, наприклад, ртуттю в число профілактичних заходів входить і питво молока, яке виводить з організму отруйні речовини. Грудні діти, отримуючи повноцінне харчування, легше справляються з хворобами. Властивості молока до кінця ще не досліджені, вони воістину унікальні. Але в даному випадку ми маємо справу, ось з яким явищем: молоко «рятує» передусім, свого «хазяїна», тобто виводить з організму тварини радіонукліди, які знаходяться в його організмі.

Звідси рекомендації: ні в якому разі не вживайте незбираного молока, а тільки продукти його переробки - сир, кефір, олія і інші. При звурджуванні молока велика частина радіонуклідів залишається в сироватці, перетоплена олія значною мірою очищається від радіоактивних забруднень.

Для зниження концентрації радіоактивних речовин молоко можна переробити на молочні продукти, тим самим, виключаючи попадання в організм людини значної кількості радіоактивних речовин.

У домашніх умовах це робиться двома шляхами:

- знежирення сироватки і сиру;

- виготовлення жирного сиру і сироватки, які в їжу вживати не можна.

При переробці сметани і вершків на вершкове масло основна частина радіоактивних речовин йде в плахту. Якщо вершкове масло розтопити, то від радіоактивних речовин можна позбавитися практично повністю.

Таким чином, молоко і ряд молочних продуктів, які мають рівень радіоактивного зараження знищувати немає необхідності. Залежно від міри зараження можна виготовити з них продукти, далі використовуються для харчових і кормових цілей.

До продуктів, що містять велику кількість кальцію, відносяться яйця, які сприяють виведенню стронцію з організму.

Угорський лікар Кромпхер з групою медиків і біологів в результаті десятирічних досліджень встановив, що яєчна шкаралупа - прекрасний засіб радіонуклідів, що перешкоджають накопиченню в кістковому мозку ядер стронцію 90, що виводить. Вживані медичні препарати - хлористий кальцій, гіпс, мів - погано засвоюються організмом. Яєчна ж шкаралупа - ідеальне джерело кальцію, який легко засвоюється організмом. Шкаралупу вживають від 2 до 6 грам в день. Яйця заздалегідь миють теплою водою з милом, добре обполіскуються. У більшості випадків шкаралупа не вимагає спеціальної стерилізації. Для маленьких дітей необхідно на 5 хвилин помістити в киплячу воду. Шкаралупа від яєць, зварених в круту, трохи менше активна, та зате повністю готова до використання, пройшовши стерилізацію в процесі варіння.

Розтирати в порошок краще в ступці: помічено, що при використанні кавомолки, препарат виходить менш активний. Прийом з уранішньою їжею - сиром або кашею. Крім того, в шкаралупі міститься 27 мікроелементів, вона перешкоджає таким захворюванням як викривлення хребта, крихкість кісток, схильність застуді. Введення в їжу подрібненої шкаралупи курячих яєць показало її високу терапевтичну активність і відсутність яких-небудь побічних дій.

Цього не можна сказати про шкаралупу качиних яєць, вони для подібного застосування не придатні.

В той же час на територіях, сильно заражених радіоактивними речовинами, в шкаралупі може накопичуватися стронцій.

Перепелині яйця - ефективний засіб при лікуванні малих доз радіоактивного опромінення. У дітей із зони Чорнобильської катастрофи, що випробовували на собі «перепелине» лікування (у Вітебському санаторії «Луки») припинилося запаморочення, не стало болів в серці, покращав апетит, зникли погіршення здоров'я, втома, підвищився вміст гемоглобіну в крові. Причому одужання йшло швидше, чому тих, кого лікували пігулками і уколами. Цілющі властивості перепелиних яєць пояснюється тим, вважають дослідники, що в них багато вітамінів, амінокислот і інших речовин, що мають профілактичну радіозахисну дію.

Хліб. У числі чинників здатних знижувати засвоєння стронцію, входить споживання хліба з темних сортів борошна, що містить фітин, який здатний викликати цей радіоактивний елемент і перешкоджати всмоктування його в кишечник. Слід зазначити, що фітин одночасно зв'язує і кальцій, знижуючи його зміст в організмі.

М'ясо. Існують досить прості для використання в домашніх умовах способи пониження концентрації радіонуклідів в м'ясі і м'ясопродуктах. Зменшити радіоактивну зараженість м'яса можна, наприклад, шляхом його засалювання.

При цьому невеликий ефект досягається за умови, якщо розрізати його на шматки в потом засолити, часто міняє засіл до досягнення в м'ясі в м'ясі допустимої концентрації радіоактивних речовин(радіоцезій переходить в засіл і видаляється з продукту).

Можлива також обробка м'яса, яка містить радіоцезій, проточною водою або 0,85% розчином кухонної солі. Ефективність цього способу збільшується від збільшення часу контакту м'яса з рідиною, підвищенням міри його подрібнення (шматки 2,5 см) і інтенсивності перемішування. Але слід запам'ятати, що при обробці дуже подрібненого м'яса (м'ясна стружка) втрачається велика кількість (до 36 %) харчових і поживних речовин, при цьому бульйон в їжу не використовують.

Ефективність зменшення кількості радіоцезію від способу переробки м'яса в домашніх умовах наступна:

- варення зниження - в 3-6 разів;

- промивання в проточній воді впродовж 12 годин, або в 0,85% розчині кухонної солі - в 1,5 -3 рази;

- топлення - в 20 разів.

Хоча сало містить менше радіоактивних речовин, чим інші продукти тваринництва, але в деяких випадках його необхідно переробляти. Наприклад, для приготування солоного шпика методом мокрого засолу, в процесі якого радіонукліди виділяються з сала в розсіл.

Існує ряд рекомендацій, які дозволяють зменшити кількість радіонуклідів, вже наявних в організмі.

Деякі люди думають, що: чим менше вони споживатимуть в період радіоактивного зараження місцевості, тим менше зараження отримає. Проте, це справедливо лише з одного боку.

Річ у тому, що сприйнятливість до радіоактивного опромінення різних людей сильно відрізняється. Ослаблений хворобами або виснаженим недоїданням людина гостріше реагує на ту дозу, яка завдасть меншої шкоди фізично міцному організму.

Природними основними шляхами виведення радіонуклідів з організму є: потовиділення і фекалії. Тому повноцінна їжа, у поєднанні з відварами трав, що проносять, вживанням великої кількості овочів, соків, грубої клітковини, дають набагато більший позитивний ефект. Адже радіонукліди потрапляють в організм не лише харчовим, але і інгаляційним шляхами.

Граничні дози забрудненої поверхні:

- усередині дитячих приміщень, в мирний час 0,02 мРад/ рік;

- зовнішній одяг дітей, в мирний час 0,025 мРад/рік;

- територія дитячих садів в мирний час 0,04 мРад/рік;

- верхній одяг і взуття, засоби індивідуального захисту в мирний час 0,045 мРад/ рік, у військовий час 50 мРад/рік;

- автотракторна техніка, в мирний час 0,055 мРад/рік, у військовий час 200 мРад/рік.

Гранично допустимі рівні змісту радіонуклідів в продуктах харчування:

- питна вода, питома активність цезію 5,0* 10 -10 Кюрі/л, стронцію 1,0 * 10-10 Кюрі/л.;

- молоко, молочні продукти, питома активність цезію 1.0* 10 -8 Кюрі/л, стронцію 1,0* 10 -9 Кюрі/л.

- м'ясо, птах, риба, яйця, питома активність цезію 2,0*10 -8 Кюрі/кг;

- картопля і овочі, питома активність цезію 1,6* 10 -8 Кюрі/кг, стронцію 1.0* 10 -9 Кюрі/кг;

- хліб, хлібопродукти, борошно, цукор, питома активність цезію 1,0* 10 -8 Кюрі/кг, стронцію 1,0* 10-9 Кюрі/кг;

- свіжі дикорослі ягоди і гриби, питома активність цезію 4,0* 10 -8 Кюрі/кг;

- продукти дитячого харчування, питома активність, цезію 5,0* 10 -9 Кюрі/л, стронцію 1,0* 10 -10 Кюрі/л.;

- лікарські рослини, питома активність, цезію 2,0* 10 -7 Кюрі/кг

Наприклад, в 1 кг свіжої картоплі міститься 2,9*10-7 Кюрі/кг активного цезію, а його питома активність складає 1,6* 10 -9 Кюрі/кг Така активність не зробить шкідливого впливу на організм людини.

Практично усі продукти на території України після чорнобильської трагедії були заражені на тривалий час. У 1990 році активність радіоактивних речовин перевищила доаварійний рівень (1985 рік) в хлібопродуктах в 6 разів, в рибі в 1.4 разу, в картоплі в 11 разів, в овочах в 12 разів.

На території зараженої радіоактивними речовинами на Україні нині мешкають близько 3,6 млн. чоловік, тому виключно актуальним є питання про виживання в умовах підвищеної радіації. Оскільки основну загрозу представляють радіонукліди, які потрапляють в організм людини з продуктами харчування, слід знати попереджувальні і профілактичні заходи, які сприяють виведенню з організму цих шкідливих речовин.

Сучасна концепція радіозахисного живлення базується на трьох принципах:

- органічні попадання радіонуклідів з їжею;

- гальмування всмоктування, накопичення і прискорення їх впливу;

- підвищення захисних сил організму.

Третій напрям передбачає пошук і створення радіозахисних поживних речовин і продуктів, які мають антиоксидантну імуностимулюючу активність, здатні підвищити активність організму до дії радіоактивного випромінювання (антимутагени і радіопротектори). На допомогу приходять природні «захисники». До цих речовин відносяться: листя чаю, виноград, чорна смородина, чорнослив, чорноплідна горобина, обліпиха, банани, лимони, фініки, грейпфрути; з овочів: шпинат брюссельська і кольорова капуста, боби, петрушка.

Для того, щоб радіонукліди не засвоювалися організмом, необхідно постійно вводити продукти, які мають пектини, зокрема яблука. Насіння соняшнику відноситься до групи радіозахисних засобів. Багаті на біорегулятори морські продукти, дуже корисний мед і свіжі фруктові соки.

Рекомендації американського вченого доктора Р. Гейла для збереження здоров'я за умови довгострокової дії малих доз на організм людини виглядають таким чином:

1. Хороше живлення.

2. Приймати:

- відвари насіння льону, кропиви, послаблюючих трав;

- щедре питво, прийнятніше соки з червоними речовинам (виноград, томат, гранат);

- чорноплідна горобина, гранат (сприяють кровотворенню), родзинки, 4-5 волоських горіхів щоденні.

- хрін, часник, овочі - особливо червоний буряк;

- сир, сметана, вершки, олія (особливо топлене);

- мармелад;

- зелений чай;

- борщ, обов'язково з червоним буряком;

- хлібний квас;

- крупи: гречана, вівсяна.

З медикаментозних засобів рекомендується:

- вітаміни Р, З, В, А - курсами не більше 2-х тижнів;

- аскорбінова кислота з глюкозою - курсами;

- активоване вугілля по 1-2 пігулки перед їдою;

- квадевит, серроцин (по одній пігулці три рази в день), кальцій (пігулками).

Не рекомендується відварювати яйця, оскільки в шкаралупі може бути радіоактивний стронцій. Краще омлет.

Слід уникати: чорної кави, кісткового жиру, холодцю, вишень і інших кісточкових.

Цей «профілактичний набір» засобів, для виведення з організму радіонуклідів простий і ефективний.

Питання 5. Причини і наслідки катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)