АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Елементарні уявлення про сутність систем заземлення IT і TN у відповідності з ПУЕ

Читайте также:
  1. A) к любой экономической системе
  2. A) прогрессивная система налогообложения.
  3. C) Систематическими
  4. CASE-технология создания информационных систем
  5. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  6. ERP и CRM система OpenERP
  7. HMI/SCADA – создание графического интерфейса в SCADА-системе Trace Mode 6 (часть 1).
  8. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  9. I. Основні риси політичної системи України
  10. I. ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЯ (ТЕРМИНЫ) ЭКОЛОГИИ. ЕЕ СИСТЕМНОСТЬ
  11. I. Суспільство як соціальна система.
  12. I. Сутність і види соціальних змін.

 

Нехай вторинні обмотки силового трансформатора з’єднані за схемою “зірка”. Вказані обмотки в процесі нормальної роботи знаходяться під напругою, тому в загальному випадку кожна з них має назву струмоведуча частинапровідник або провідна частина, які знаходяться під напругою в процесі їх нормальної роботи. Частинним випадком струмоведучої частини є провідник.

Зазначимо, що на відміну від терміну “ струмоведуча частина ” термін “ струмопровідна частина ” має дещо інший смисл тому, що визначає об’єкти, які в нормальному (неаварійному) стані не перебувають під напругою і не проводять струм, проте не відносяться до електротехнічних об’єктів, які безпосередньо призначені для передачі електричної енергії. Прикладами можуть бути такі об’єкти, як корпус електродвигуна, стрижневий заземлювач типу електрод, рейки залізниць і під’їзних шляхів, вологий ґрунт тощо.

На рис. 3 показані лінійні провідники L1, L2, L3 трифазної мережі, які реально являють собою провідники, електрично зв’язані з фазними обмотками трансформатора (буква L від англ. Linе – лінія). Точка з’єднання фазних обмоток трансформатора являє собою загальну точку між двома симетричними елементами кола, протилежні кінці яких приєднані до різних лінійних провідників цього ж кола, і має назву “ середня точка ” джерела живлення. Якщо до середньої точки приєднати провідник 1, то він очевидно буде як провідник середньої точки (М - провідник)провідник в електроустановках напругою до 1 кВ, електрично з’єднаний зі середньою точкою джерела живлення, який використовується для розподілу електричної енергії. Зазначимо, що буква М ( від англ. medium – середній) означає безпосередній зв'язок відкритих провідних частин електроустановки з середньою точкою джерела живлення.

При симетричному навантаженні джерела живлення (силового трансформатора) вказана середня точка є нейтральною точкою, тобто точкою, напруга якої відносно всіх зовнішніх виводів обмотки одинакові за абсолютним значенням. У свою чергу, заземлена нейтральна точка (за допомогою захисного заземлювального провідника 1) має назву нульової точки, зважаючи на те, що на неї подається нульовий потенціал землі.

Провідники L1, L2, L3, N є струмоведучими частинами. Очевидно, лінійний або фазний провідник Li (i = 1, 2, 3) – провідник, який в нормальному режимі роботи електроустановки знаходиться під напругою і використовується для передачі і розподілу електричної енергії, проте не є провідником середньої точки або нейтральним провідником (рис. 3, а). М-провідник в даній схемі виконує функцію заземлювального провідника – провідника, який з’єднує заземлювальний пристрій Rр з середньою точкою електроустановки (обладнання, системи). Очевидно, що заземлювальний провідник виконує робочу функцію, тобто має призначення забезпечення функціонування електроустановки.

Нейтральний провідник (N -провідник) або старий термін “ нульовий робочий провідник ” – провідник в електроустановках напругою до 1 кВ, електрично з’єднаний з нейтральною точкою джерела живлення. Нейтральний провідник відноситься до струмоведучої частини. Зазначимо, що буква N ( від англ. Neutral – нейтраль) означає безпосередній зв'язок відкритих провідних частин електроустановки з точкою заземлення джерела живлення.

 

У відповідності з ГОСТ 30331.2 вводяться такі визначення та умовні позначення:

– провідник середньої точки (М - провідник) і нейтральний провідник (N -провідник) – провідники, призначені для розподілу електричної енергії при будь-якому режимі функціонування (роботи) електричної мережі;

захисний провідник – провідник, призначений для забезпечення електробезпеки, тобто для захисту від ураження електричним струмом (вказаний термін є синонімом відповідного терміну “ нульовий захисний провідник ”, який використовувався у попередніх редакціях ПУЕ і не відповідає стандартам Міжнародної електротехнічної комісії);

захисний заземлювальний провідник – заземлювальний провідник, призначений для захисного заземлення;

РЕ-провідник (від англ. earth– земля, protectiveearthing – захисне заземлення) – захисний провідник в електроустановках напругою до 1 кВ, призначений для захисту від ураження електричним струмом;

РЕN-провідник – провідник в електроустановках напругою до 1 кВ, який об’єднує у собі функції захисного (РЕ-) і нейтрального (N-) провідників (РЕN-провідник не відноситься до струмоведучої частини).

На схемах рис. 3 показаний заземлювач джерела живлення, позначений як Rр (стара назва “робоче заземлення”) і повторне заземлення Rп. Зазначимо, що повторне заземлення за ГОСТ 30331.2 є опором заземлювального пристрою відкритої провідної частини електроустановки.

В новій редакції ПУЕ в розділі 1.7 “Заземлення та захисні заходи від ураження електричним струмом” під терміном “ система ” розуміється зв’язані між собою джерело живлення (генератор електростанції або силовий трансформатор), повітряна або кабельна ЛЕП, приймачі електроенергії (електрообладнання, електродвигуни, електричні джерела світла, електротермічне обладнання тощо), а також елементи заземлення. Декомпозиція раціональних способів заземлення в різних мережах визначає певний тип заземлення системи.

Системи заземлення визначається певним типом. Тип заземлення системипоказник, що характеризує пристрій нейтрального провідника ( N -провідника) або провідника середньої точки (М - провідника) і з’єднання з землею струмоведучих частин джерела живлення (генератора, силового трансформатора) і відкритих провідних частин в електроустановках напругою до 1 кВ. Головною метою застосування систем заземлення є електробезпека.

Відповідно з ГОСТ 30331.2 розглянемо два типи заземлення системи в трифазних електроустановках змінного струму напругою до 1 кВ (див. рис. 4).

1. Система TN (стара назва: “ занулення ”) – система, в якій мережа живлення має глухе заземлення однієї точки струмоведучих частин джерела живлення, а електроприймачі та відкриті провідні частини електроустановки приєднуються до цієї точки за допомогою відповідно N - або М - і захисного РЕ – провідників. Зазначимо, що буква T ( від лат. terra – земля) означає безпосередній зв'язок відкритих провідних частин електроустановки з землею незалежно від характеру заземлення джерела живлення на землю. У трифазній мережі точкою заземлення джерела живлення, яка має схему з’єднання обмоток “зірка”, є нейтраль джерела живлення. Якщо нейтраль недоступна (у трифазній мережі, яка має схему з’єднання обмоток “трикутник”), то заземлюють фазний провідник. В трипровідних мережах однофазного струму і постійного струму точкою заземлення є середня точка, а в двохпровідних мережах – один із виводів джерела однофазного струму або один із полюсів джерела постійного струму.

Зазначимо, що термін “ нейтральний провідник ” в системі TN являється синонімом відповідного терміну “ нульовий робочий провідник ”, який застосовувався в попередніх редакціях ПУЕ, а термін “ захисний провідник ” – синонім терміну “ нульовий захисний провідник ”.

1.1. Система TN-S – різновид системи TN, в якій N - або М - і РЕ – провідники розподілені по всій мережі. Обмотки джерела живлення електрично з’єднані зіркою або трикутником. Зазначимо, що буква S ( від англ. separate – розділяти) означає, що функції N- і РЕ провідників виконують окремі провідники. На рис. 4, а показано схему вказаної системи, де 1 – це заземлювач джерела живлення; 2 – відкриті провідні частини; 4 – захисний заземлювальний провідник.

1.2. Система TN-C – різновид системи TN, в якій N - або М - і РЕ – провідники з’єднані в одному РЕN – провіднику по всій мережі (рис. 4, б, зліва). Обмотки джерела живлення електрично з’єднані зіркою.

Зазначимо, що буква С ( від англ. combine – об’єднувати) означає, що функції N - і РЕ- провідників виконує один РЕN – провідник, який не відноситься до струмоведучої частини.

1.3. Система TN- C- S – різновид системи TN, в якій N - або М - і РЕ – провідники з’єднані в одному провіднику в якійсь частині мережі, починаючи від джерела живлення (рис. 4, б, справа). Іншими словами, починаючи з деякої точки РЕN – провідник розділяється на РЕ і N- провідники, які мають відповідні функції. Обмотки джерела живлення електрично з’єднані зіркою.

2. Система TT – система, одна точка струмопровідних частин джерела живлення якої заземлена, а відкриті провідні частини електроустановки приєднані до РЕ – провідника, з’єднаному з заземлювачем, електрично незалежним від заземлювача, до якого підключена точка струмопровідних частин джерела живлення (рис. 4, в). Обмотки джерела живлення електрично з’єднані зіркою або трикутником. Зазначимо, якщо буква T йде другою, то вона означає безпосередній зв'язок відкритих провідних частин електроустановки з землею незалежно від характеру зв’язку джерела живлення з землею.

3. Система IT (стара назва: “ захисне заземлення ”) – система, в якій мережа живлення ізольована від землі або

заземлена через прилади чи (і) пристрої, які мають великий опір, а відкриті провідні частини електроустановки приєднані до заземленого РЕ – провідника (рис. 4, г). Обмотки джерела живлення електрично з’єднані зіркою або трикутником. Зазначимо, що перша буква I ( від англ. isolated – ізольований) означає, що всі струмоведучі частини джерела живлення ізольовані від землі або одна точка заземлена через великий опір (наприклад, через опір приладів контролю ізоляції).

В розглянутих вище системах заземлення електроустановок змінного струму напругою до 1кВ прийняті умовні позначення, які зображені на рис. 5.

 

 

 

Розглянемо більш детально систему заземлення ІT. Живлення електроустановок напругою до 1 кВ з використанням системи заземлення ІT – це традиційна мережа з ізольованою нейтраллю джерела живлення. У вказаній мережі здійснюється захисне заземленнявиконання електричного з’єднання між певною точкою системи, установки або обладнання і локальною землею з метою забезпечення електробезпеки.

В електроустановках з використанням системи заземлення ІT захист від непрямого дотику при першому замиканні струмоведучої частини на землю належить здійснювати захисним заземленням в поєднанні з неперервним контролем ізоляції мережі з дією на сигнал або в випадку необхідності – на відключення. Перше замикання на землю слід усувати в найкоротший час. У випадку другого (подвійного) замикання на землю захист від непрямого дотикання слід здійснювати шляхом застосування автоматичного відключення живлення.

Захисна дія заземлення ґрунтується на зниженні напруги дотику Uд при переході напруги на неструмоведучі частини та досягається зменшенням потенціалу корпусу відносно землі за рахунок малого опору виносного заземлення Rз, як це показує вираз (15) записаний в формі:

 

Uд = Uк = Iз × Rз, (29)

 

де Iз – струм, що протікає через заземлювач при замиканні фази на корпус; Uк – напруга на корпусі електродвигуна (рис.6).

Для забезпечення безпеки необхідно виконувати заземлення з малим опором. Відповідно ПУЕ, опір заземлювального пристрою Rз, що використовується для захисного заземлення відкритих провідних частин в електроустановках з ізольованою нейтраллю, повинно відповідати умові:

 

Rз £ Uд.д. / Iз, (30)

 

де Iз – загальний струм замикання на землю, Uд.д. – допустима напруга дотику, значення якої в приміщеннях без підвищеної небезпеки приймається рівною 50 В змінного струму, а в приміщенні з підвищеною небезпекою, особливо небезпечних і в зовнішніх установках – 25 В або 12 В при наявності вимог відповідних розділів ПУЕ та інших нормативних документів. Виконання умови (25) може не перевірятися, якщо опір заземлювального пристрою Rз електроустановок змінного струму в електричних мережах з ізольованою нейтраллю не перевищує:

♦ Ом, якщо потужність джерела живлення (генератора або силового трансформатора) більше 100 кВ × А;

♦ 10 Ом, якщо потужність джерела живлення або сумарна потужність паралельно працюючих джерел живлення не більше 100 кВ × А.

На кожний заземлювальний пристрій, який знаходиться в експлуатації, повинен бути паспорт, який включає схему заземлення, технічні дані, а також дані про результати періодичної перевірки стану заземлення, можливі зміни, внесені в результаті ремонтів тощо. Технічна перевірка стану заземлювального пристрою полягає в огляді видимої частини на відсутність обривів, надійності з’єднань природних і штучних заземлювачів, а також вимірювання опору заземлювального пристрою.

Систему заземлення ІTрекомендується виконувати при підвищених вимогах до безпеки та безперебійного живлення електроприймачів, а саме для випадків, коли замикання на землю або на заземлені частини можуть бути джерелом підвищеної небезпеки для людей, тварин, майна та навколишнього середовища. Прикладами можуть бути електроустановки, що працюють в умовах підвищеної небезпеки ураження електричним струмом (торф’яні підприємства, вугільні шахти, відкриті розробки тощо), а також електроприймачі з симетричним навантаженням. Наприклад, живлення цеху токарних станків, в яких основою приводу служать трифазні асинхронні електродвигуни.

Для вимірювання опору струму розтікання заземлювачів застосовують схему амперметра – вольтметра, а також схему зі спеціальними вимірювачами заземлень. До вимірювачів заземлень відносяться прилади МС-08, М 1103, М 416, ЭКЗ-01, ЭКО-200, АНЧ-3, ИС-10, КТИ-10, MRU-100 (MRU-101) та ін. Найчастіше використовують омметр М416. Ці прилади занесені в державний реєстр засобів вимірювання України. Студентам рекомендується ознайомитися з методами вимірювання опору заземлювачів за літературою.

Розглянемо систему заземлення TN. Живлення електроустановок напругою до 1 кВ, як правило, слід виконувати з використанням системи заземлення TN (рис. 1.4, а, б). Вказана система по суті являє собою занулення електроустановок напругою до 1 кВ в електричних мережах з глухозаземленою нейтраллю. Термін “ занулення ” містився у ГОСТ ССБТ 12.1.009-76 “Электробезопасность. Термины и определения”, який відмінений. Нині термін “ занулення ” вилучений та замінений поняттям “ заземлювальна система з нульовим заземленим провідником ”. Проте в ужитку енергетиків та практиків поняття “занулення” ще залишилось. Відзначимо, що в електроустановках напругою до 1 кВ у електричних трифазних чотирипровідних мережах з глухозаземленою нейтраллю застосування занулення корпусів електроприймачів без їх заземлення не допускається. На рис. 6 заземлення системи позначено стовщеними лініями.

Система заземлення TN має такі схемні рішення:

· системаTN-S, в якій N- або М- і РЕ – провідники розподілені по всій мережі, а обмотки джерела живлення електрично з’єднані зіркою (рис. 6, а, ліворуч) або трикутником (рис. 4, а, праворуч);

· системаTN-C, в якій функції захисного (РЕ -) і нейтрального (N -) провідників виконує один РЕN– провідник, тобто N- і РЕ – провідники об’єднані в одному РЕN– провіднику по всій мережі (рис. 4, б, ліворуч);

· система TN-C-S, в якій функції захисного (РЕ -) і нейтрального (N -) провідників виконує один РЕN-провідник, а N - і РЕ - провідники з’єднані в одному провіднику в частині мережі починаючи від джерела живлення і N - провідник відгалужується від РЕN-провідника на певній відстані від джерела живлення для забезпечення робочих функцій електрообладнання (рис. 4, б, праворуч).

Схема системи заземлення TN (занулення) має захисний заземлювальний провідник 4 з’єднаний з заземлювачем 1 джерела живлення (рис. 4, а, б). Відповідно до відмінених стандартів це відповідає глухому заземленню джерела живлення, яке мало назву “робоче заземлення” і на рис. 7 позначено знаком Rр.

Робоче (функціональне) заземлення Rр в трифазній мережі до 1 кВ – це заземлення нейтралі силового трансформатора (СТ) або генератора, необхідне для забезпечення роботи електроустановки. Вказане заземлення служить для зниження напруги РЕ(РЕN)-провідника і з’єднаних з ним корпусів обладнання відносно землі при замиканні фази на землю.

Як вказано в ПУЕ, в повітряній лінії мережі з системою TN необхідно обладнати повторне заземлення РЕN-провідника (РЕ-провідника). Рекомендується виконувати повторне заземлення РЕN-провідника (РЕ-провідника) при вводі в електроустановки, які розміщені в будинках.

Як відомо, заземлення нейтралі джерела живлення або за старою термінологією “робоче заземлення” Rр (рис. 7) служить для зниження напруги нульового проводу N та з’єднаних з ним корпусів електрообладнання відносно землі при замиканні фази на землю. У випадку замикання фази на землю і при струмі замикання Із фазна напруга Uф розподіляється між заземленням нейтралі джерела живлення Rр і перехідним опором замикання на землю (контактом) Rк. Напруга нульового проводу і з’єднаних з N-провідником (“занулених”) корпусів електрообладнання відносно землі визначається залежністю

 

Uн = Із Rр = Uф Rр / (Rе + Rк). (31)

 

Так, як Rк >> Rр, то напруга відносно землі нульового проводу та приєднаних до нього корпусів обладнання виявляється невеликою. Все це справедливо за умови, коли обладнання знаходиться відносно недалеко (менше 200 м) від джерела живлення. У супротивному випадку, при замиканні фази на корпус певного обладнання, його напруга по відношенню до землі Uк та ділянка нульового проводу за місцем замикання Uн буде визначатися так:

 

Uк = Uн = Із(ф-н) × zн » Із(ф-н) × rн / (rф + rн), (32)

 

де Із(ф-н) – струм замикання, що протікає по петлі фазний – нульовий провід; zн – повний опір (активно-індуктивний) ділянки N-провідника (“нульового проводу”) від джерела живлення до місця приєднання пошкодженого обладнання; rф, rн – активний опір фазного і нульового проводів мережі.

Напруга відносно землі нульового проводу на ділянці між корпусом пошкодженого обладнання і джерелом живлення зменшується за лінійним законом, досягаючи значення нуль в місці знаходження робочого заземлення Rр. Це так звана “ епюра напруг ” нульового проводу, яка зображена на рис. 7.

Повторне заземлення нульового проводу Rпзаземлення нульового проводу, яке виконано на певній відстані від джерела живлення. При наявності повторного заземлення напруга нульового проводу відносно землі буде мати вираз:

 

Uн = Із.п.× Rп = Uф Rп / (Rр + Rп), (33)

 

де Із.п. – струм, що протікає через повторне заземлення.

Для повітряної лінії мережі з глухозаземленою нейтраллю є два основних схемних рішень, які схематично відображають систему TN-S і систему TN-C. Іншими словами, маємо традиційні схеми “занулення” електрообладнання в термінах попередніх редакцій ПУЕ: в мережі з “нульовим робочим” і “нульовим захисним провідником” (рис. 4, а) і в мережі з “суміщеним нульовим проводом” (рис. 4, б).

 

Відповідно останньої редакції ПУЕ, на кінцях повітряних ліній електропередачі як з неізольованими, так і з самонесучими ізольованими проводами або відгалужень від них довжиною більше 200 м належить виконувати повторні заземлення РЕ-провідника чи РЕN-провідника. Рекомендується виконувати повторне заземлення РЕN-провідника (РЕ-провідника) на вводі в електроустановку приміщення від повітряної лінії, якщо не може бути здійснено зрівнювання потенціалів. У цьому випадку опір заземлювача повторного заземлення РЕN (РЕ)-провідника на вводі в будинок повинен бути не більше 30 Ом. При цьому в першу чергу слід використовувати природні заземлювачі (підземні частини залізобетонних і металевих опор), а також заземлювачі, призначені для захисту від грозових перенапруг.

Опір заземлювального пристрою електроустановок напругою до 1 кВ в електричних мережах з глухозаземленою нейтраллю, до якого приєднана нейтраль джерела, в будь-який час року не повинні перевищувати 2, 4 і 8 Ом відповідно для лінійних напруг 660, 380 і 220 В джерела трифазного струму. У свою чергу, на початку і на кінцях повітряної ЛЕП як з неізольованими, так і з самонесучими ізольованими проводами або відгалужень від них довжиною більше 200 м слід виконувати повторне заземлення РЕN-(РЕ-)-провідника. Значення опору кожного із повторних заземлювачів Rп повинно бути не більше 15, 30 і 60 Ом відповідно для лінійних напруг 660, 380 і 220 В джерела трифазного струму.

Загальний опір всіх заземлювачів, приєднаних до РЕN-провідника кожної лінії, в тому числі природних заземлювачів, в будь-який час року не повинні перевищувати 5, 10 і 20 Ом відповідно для лінійних напруг 660, 380 і 220 В джерела трифазного струму.

На вводі в електроустановку будинку (будівлі), в якій для захисту від непрямого дотику застосовується автоматичне відключення живлення, рекомендується виконувати повторне заземлення РЕN-(РЕ-)-провідника, опір якого повинен бути не більше 30 Ом. Для цього, насамперед, слід використовувати природні заземлювачі (арматуру фундаменту, з’єднану між собою неперервним чином) і заземлювачі грозозахисту будинку.

Нормовані значення всіх заземлювачів, приєднаних до РЕN-провідника (РЕ-провідника), в тому числі природних заземлювачів, в будь-яку пору року, а також опір заземлювального пристрою подані у табл. 3. Зауважимо, що для питомого опору землі r > 100 Ом × м допускається збільшувати вказані в табл. 3 значення опору заземлення в 0,01 раз, проте не більше ніж в 10 раз, за виключенням опору заземлювальних пристроїв і заземлювачів, що використовуються одночасно для електроустановок напругою до і вище 1 кВ.

Таблиця 3


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)