АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Грошово-кредитне регулювання економіки за умови фіксованого обмінного курсу та високої (низької)мобільності капіталу

Читайте также:
  1. A. Дату, місце, розмір зони затоплення, метеоумови, наявність під’їзних шляхів.
  2. IV. Номінації конкурсу.
  3. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  4. Аналіз моделі IS-LMдля відкритої економіки при фіксованому обмінному курсі.
  5. Антропогенез і регулювання стосунків
  6. Асиметрія стану і розвитку сучасної світової економіки
  7. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності
  8. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  9. Блок 8-9. КЛІМАТИЧНІ УМОВИ ТА РЕСУРСИ.
  10. Бюдж.-податкова пол.дер. за ум. фіксованого вал. курсу.
  11. В державному та комунальному секторах економіки
  12. В. Органи державної виконавчої влади, що здійснюють управління у сфері економіки, складають четвертий вид суб’єктів господарювання.

Розглянемо малу відкриту економіку, в якій уряд підтримує фіксований валютний курс. З метою покращання макроекономічних показників і досягнення внутрішньої і зовнішньої рівноваги уряд проводить кредитно-грошову політику. Найбільш простою для аналізу є ситуація, що відповідає умовам моделі Манделла-Флемінга, за якої крива ВР - горизонтальна лінія, що зумовлено абсолютною мобільністю капіталу (рис).Стимулююча грошово-кредитна політика, яку запроваджує уряд, збільшує грошову масу, що призводить до зрушення кривої LМІ право­руч у положення LМ2, а це означає збільшення доходу і зменшення ставки відсотка. Зростання доходу збільшує імпорт і призводить до. появи або зростання дефіциту торговельного балансу.

Унаслідок зниження рівня ставки відсотка з і1 до і2 відбувається відплив капіталу за кордон, що призводить до утворення від'ємного сальдо балансу рахунку капіталу. Співпадіння зміни поточного рахунку і рахунку капіталу призводить до значного дефіциту платіжного балансуЗа умов дефіциту платіжного балансу попит на національну валюту зменшується, а її курс падає. Оскільки Центробанк, як правило, виступає гарантом незмінності обмінного курсу національної валюти, він змушений проводити інтервенції на валютному ринку, продаючи іноземну валюту, скуповуючи національну валюту. Унаслідок таких дій Центробанку гро­шова маса буде скорочуватись, а відсоткова ставка зростатиме. Зростання відсоткової ставки викличе приплив капіталу за кордону і покращання стану платіжного балансу. У результаті крива LМ2 повернеться до початко­вого стану LМ1

Більш реальною виглядає ситуація, коли крива ВР є відносно еластич­ною, або відносно нееластичною (рис.), що відображає не абсо­лютну мобільність капіталу, як це було у попередньому випадку. Але і в даних випадках результат гро­шово-кредитної політики за умов фіксованого валютного курсу не є ефективним. Це обумовлено тим, що приріст грошової маси, викликаний стимулюючою грошово-кредитною політикою, компенсується діями Центробанку на валютному ринку, - який з метою підтримки фіксованого обмінного курсу національної валюти змушений удаватись до інтервенції на валютному ринку, і з часом запаси іноземної валюти закінчуються. За умов обмеженості валютних резервів, Центробанк не здатний підтримувати грошову масу на рівні, що відповідає LM2. Таким чином, крива LМ2 знову зрушиться у положення LМ1.По мірі руху кривої LМ2 у початкове положення LМІ відсоткова ставка зростає, що скорочує інвестиції і величину доходу. Отже, платіжний баланс вирівнюється і через певний час вся економічна система повернеться у початкову ситуацію.Тому, за умов фіксованого валютного курсу макроекономічне регулювання засобами грошово-кредитної політики не є ефективним, оскільки спроби досягти стану зовнішньої і внутрішньої рівноваги на більш високому рівні доходу шляхом зміни величини грошової маси нейтралізуються інтервенціями на валютному ринку.


44-45. Бюджнтно-податкове регулювання економіки за умови гнучкого обмінного…

У малій відкритій економіці уряд збільшує держ.видатки з метою досягти стану внутрішньої і зовнішньої рівноваги при рівні доходу повної зайнятості. Це зміщує криву праворуч у положення , що відображає зростання обсягів вир-ва і доходу з рівня до та збільшення відсоткових ставок з до . Подальше пристосування економіки залежить від рівня мобільності капіталу.

Якщо ВР є відносно еластичною, то збільшення відсоткової ставки при позитивному сальдо платіжного балансу призведе до зростання обмінного курсу нац. Валюти й зміщенню у бік . Одночасно внаслідок золстання обмінного курсу й скорочення експорту крива зміститься в положення

Т.ч. внутрішня і зовнішня рівновага встановиться в точці 3, яка відповідає незначному зростанню доходу.

Якщо крива ВР нееластична, держ видатки призведуть до зміщення в положення , дефіциту платіжного балансу, падіння валютного курсу і збільшення експорту, що змістить криву далі в положення . Певна мобільність капіталу означає приплив капіталу із-зі кордону внаслідок зростання відсоткової ставки і зміщення кривої у положення . Т.ч., рівновага встановиться у точці 3.

Можна зробити висновок, бюджетно-податкова політика за умов невеликої мобільності капіталу є ефективним інструментом макроекономічного регулювання у відкритій економіці.

Рорівнюючи еф-ть бюджетно-податкової політики за умов різної мобільності капіталу пр гнучкому валютному курсі, слід зазначити, що її еф-ть зростає по мірі зменшення мобільності капіталу. Але навіть за умов значної мобільності капіталу ця політика може використовуватись як засіб короткострокового макрорегулювання економіки.


46-47. Бюджнтно-податкове регулювання економіки за умови фіксованого обмінного…

Розглянемо малу відкотиу економіку, в якій уряд проводить активну політику держ видатків з метою збільшення доходу і досягнення стану внутр і зовн рівноваги. Збільшення держ видатків призводить до збільшення сук попиту, внаслідок чого крива під впливом мультиплікаційного ефекту зміститься праворуч у положення . Дохід зросте до рівня , а відсоткова ставка зросте до рівня , що обумовлено збільшенням попиту на гроші внаслідок зростання доходу. Зростання доходу стимулює імпорт і призводить до утворення від’ємного сальдо за поточними операціями. Одночасно зростання відсоткової ставки викликає приплив капіталу із-зі кордону і утворення позитивного сальдо рахунку капіталу.

Т.ч., стимулююча бюджетно-податкова політика за умови відносно еластичної ВР впливає на відкриту економіку подвійно:поточний рахунок та рахунок капіталу і фін операцій змінюються у протилежних напрямках. Зростання відсоткових ставок прямо пов’язано з еластичністю кривої ВР. Приплив капіталу і платіжного балансу в цілому у великих розмірах і формування позитивного сальдо за рахунком капіталу будуть відбуватись тим активніше, чим більше еластичність кривої . Одночасно курс нац валюти збільшуватиметься. Для підтримки фіксованого валютного курсу Центробанк змушений проводити інтервенції, продаючи нац валюту і купуючи іноземну, тим самим його валютні резерви збільшуються.

Якщо Центробанк не проводить стерилізацію, то грош маса зростає і крива зрушується праворуч до положення . Значна величина грош маси зменшить відсоткову ставку, що стимулюватиме інвестиції та зростання дохолду. Інтервенції на вал. Ринку здійснюватимуться, поки не буде ліквідоване сальдо платіжного балансу. Новий стан рівноваги буде досягнутий у точці 3, у якій відслткова ставка не перевищує потреби фінансування торговельного дефіциту.

Т.ч. бюджетно-податкова політика у відкритій економіці є дужек ефективним засобом макроекономічного регулювання за умов фіксованого обмінного курсу, причому еф-ть зростає зі збільшенням ел-ті кривої ВР.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)