АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття № 1

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. Вивчення нового заняття.
  8. Використання на заняттях розвиваючих завдань і дидактичних ігор з використанням комп’ютерних технологій в умовах відсутності індивідуальних комп’ютерів для кожної дитини
  9. Год.) та семінарське заняття (2 год.)
  10. До другого заняття
  11. До другого заняття
  12. До першого заняття

Тема: Вибір способу виробництва бетонних і залізобетонних виробів і конструкцій, розробка технологічної схеми, компонування цехів та ліній.

Бетон та залізобетон є основним матеріалом в будівництві; він довговічний, добре протидіє впливу зовнішнього середовища, включаючи агресивні середовища, проявляє найкраще фізико-механічні характеристики завдяки доброму щепленню арматури з бетоном.

За способом виконання розрізняють монолітні, збірні і збірно-монолітні конструкції. Збірні конструкції виготовляють на заводах, монолітні – безпосередньо на будівельному майданчику, а збірно-монолітні включають елементи збірних конструкцій з об’єднанням їх монолітними ділянками.

Бетонні і залізобетонні вироби і конструкції виготовляють на спеціальних заводах або полігонах. Технологічний процес складається з наступних послідовно виконуваних операцій:

· готування бетонної суміші,

· виготовлення арматури і арматурних каркасів,

· армування залізобетонних виробів,

· лиття,

· температурно-вологісної обробки і декоративною обробкою лицьової поверхні виробів.

Панелі зовнішніх стін в залежності від конструкцій можуть піддаватися додаткової операції - укладанні в панель теплоізоляційного матеріалу при зборці окремих шкаралуп або формуванні виробів.

Збірні залізобетонні конструкції отримують на спеціалізованих заводах (ЗБВ, ЖБК, КСМ). В залежності від форми і розмірів вони можуть бути лінійними – колони, ригелі, палі; площинними – плити покриття, панелі стін, перегородок; блоковими – фундаменти, стіни підвалів; просторовими – санітарні кабіни, елементи шахти ліфтів, колодязі. При збереженні загальної послідовності технології одержання збірного залізобетону в залежності від номенклатури виробів застосовують різні технологічні лінії, що враховують специфіку вироблених конструкцій.

При виборі тієї або іншої лінії враховують вид і клас бетону, форму і розміри виробу, складність виконання, вид армування, масу виробів, насиченість арматурою і закладними деталями. Ця інформація необхідна для максимальної сумісності операцій у процесі виробництва виробів. Найбільш широкого поширення набули такі способи виробництва: поточно-агрегатний, конвеєрний і стаціонарний, який поділяють на стендова, касетний і блоковий.

Організація виконання цих основних технологічних операцій і їх технічне оформлення в сучасній технології збірного залізобетону здійснюються по трьох принципових схем, причому провідним ознакою є спосіб формування виробів. З методів формування розрізняють також і підприємства, наприклад завод «касетний», конвеєрний або з поточно-агрегатної технологією. При виборі технології виробництва слід враховувати можливість отримання найкращого управління структуроутворенням бетонної суміші.

За способом і організації процесу формування можуть бути виділені три схеми виробництва залізобетонних виробів.

1. Виготовлення виробів в нерухомих формах. Всі технологічні операції - від форм підготовки до розпалубки готових твердих виробів - здійснюються на одному місці. До цього способу відносяться формування виробів на плоских стендах або в матрицях, "формування виробів в касетах.

2. Виготовлення виробів в переміщуваних формах. Окремі технологічні операції формування або окремий комплекс їх здійснюється на спеціалізованих постах. Форма, а потім виріб разом з формою переміщуються від поста до посту по мірі виконання окремих операцій.

Залежно від ступеня розчленованості загального технологічного комплексу формування виробів по окремих ділянках розрізняють конвеєрний, що має найбільшу розчленованість, та поточно-агрегатний способи. Останній відрізняється тим, що ряд операцій (укладання арматури і бетонної суміші, ущільнення суміші, а в деяких випадках і ряд інших) виконується на одній посаді. При конвеєрному способі більшість операцій формування проводять на певній посаді; вони складають технологічну лінію.

3. Безперервне формування, що порівняно недавно, але зарекомендувало себе як спосіб, що відрізняється найбільш високою продуктивністю праці, мінімальної металоємністю і порівняно невисоким обсягом продукції на одиницю виробничої площі підприємства. Спосіб безперервного формування виробів визначається на вібропрокатному стані.

Укрупнені питомі витрати цементу для виготовлення важкого бетону


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)