АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Комунальної власності

Читайте также:
  1. Видача засновникам товариства документів, що підтверджують право власності на акції.
  2. Види власності передбачені Законом України «Про власність »
  3. Використання в господарській й діяльності прав інтелектуальної власності
  4. Використання у господарській діяльності прав інтелектуальної власності.
  5. Використання у сфері господарювання інтелектуальної власності.
  6. Вопрос Договір оренди державної та комунальної власності.
  7. Вопрос Підприємства державної форми власності (державні комерційні та казенні підприємства)
  8. Вопрос Підприємства колективної власності
  9. Вопрос Поняття право власності, права господарського ведання та оперативного управління
  10. Державні і загальні права власності
  11. Диверсифікація форм власності підприємств, як один із найважливіших чинників формування виробничих підприємств
  12. За видом власності та порядком заснування об’єднання підприємств поділяються на недержавні та державні або комунальні.

 

Нині підприємства комунальної власності функціонують на основі законодавства, яке регламентує діяльність усіх господарських структур в Україні. Але є й особливості, а саме: прибуток розподіляється в порядку, визначеному відповідними місцевими радами згідно зі статутами цих підприємств. Прибуток підприємств комунальної власності підлягає оподаткуванню, але місцеві ради можуть надавати пільги або повністю звільняти від оподаткування в тій частині, в якій ці податки зараховують до відповідних місцевих бюджетів.

Органи місцевого самоврядування можуть створювати підприємства, засновані на комунальної власності у формі унітарних комунальних підприємств, товариств з обмеженою відповідальністю, акціонерних товариств [85, 86].

Органам місцевого самоврядування забороняється бути учасниками товариств із додатковою відповідальністю, повних товариств, а також командитних товариств.

Комунальним акціонерним товариством є товариство, що має статутний фонд, поділений на певну кількість акцій, та в якому понад 50% акцій належить органу місцевого самоврядування. Органи місцевого самоврядування можуть бути учасниками як відкритих, так і закритих акціонерних товариств.

Комунальним товариством з обмеженою відповідальністю є товариство, яке має статутний фонд, розподілений на частини, розмір яких визначається статутними документами. Учасники товариства несуть відповідальність за його зобов’язаннями в межах їхніх внесків до статутного фонду.

Більшість вітчизняних підприємств комунальної форми власності функціонують у формі комунальних унітарних підприємств. Комунальне унітарне підприємство утворюється органом місцевого самоврядування на базі відокремленої частини комунальної власності і належить до сфери його управління. Орган, до сфери управління якого належить комунальне унітарне підприємство, є представником власника – відповідної територіальної громади і виконує його функції в межах, визначених чинним законодавством. Згідно з чинним законодавством України можуть функціонувати два види комунального унітарного підприємства: комунальне комерційне підприємство (майно закріплюється за таким підприємством з правом повного господарського відання); комунальне некомерційне підприємство (майно закріплюється за таким підприємством з правом оперативного управління).

Комунальне комерційне підприємство є суб’єктом підприємницької діяльності, діє на засадах господарської автономії, комерційного розрахунку і несе відповідальність за результати своєї діяльності усім своїм майном. Майно закріплюється за підприємством з правом повного господарського відання, обсяг повноважень якого визначається законодавчими актами України і статутом підприємства. Характерною особливістю є те, що до реєстрації таких підприємств їхні статутні фонди мають бути повністю оплачені власником. Якщо після закінчення фінансового року вартість чистих активів комунального комерційного підприємства буде меншою, ніж розмір статутного фонду, передбаченого статутом підприємства, реєстрація підприємства може бути скасована господарським судом.

Комунальне комерційне підприємство зобов’язане приймати та виконувати покладені на нього в установленому законодавством порядку державні замовлення і завдання, а також брати їх до уваги в процесі формування виробничої програми, визначенні перспектив свого економічного та соціального розвитку й виборі контрагентів. Підприємство не має права безоплатно передавати належне йому майно іншим юридичним особам чи громадянам, крім випадків, передбачених законом. Комунальне комерційне підприємство має право відчужувати, віддавати в заставу майнові об'єкти, що належать до основних фондів, здавати в оренду цілісні майнові комплекси структурних одиниць та підрозділів, як правило, на конкурентних засадах і лише за попередньою згодою органу, до сфери управління якого воно належить.

Кошти, одержані від продажу майнових об'єктів, що належать до основних фондів комунального комерційного підприємства, спрямовуються на інвестування виробничої діяльності цього підприємства.

Комунальне некомерційне підприємство здійснює господарську діяльність відповідно до виробничих завдань органу, до сфери управлін­ня якого воно належить. Майно комунального некомерційного підприємства становлять основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства. Підприємство володіє та користується зазначеним майном, здійснюючи право оперативного управління.

Джерелами формування майна підприємства є майно, передане йому органом управління; доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності; доходи від цінних паперів; позичені кошти; капітальні вкладення та дотації з бюджетів; інші джерела, не заборонені законодавством України. Комунальне некомерційне підприємство може одержувати кредити для виконання статутних завдань під гарантію органу, до сфери управління якого воно належить.

Орган місцевого самоврядування, до сфери управління якого належить комунальне некомерційне підприємство, здійснює контроль за використанням та збереженням належного підприємству майна, і має право вилучити майно, яке не використовується або використовується не за призначенням, та розпорядитися ним у межах своїх повноважень.

Комунальне некомерційне підприємство не має права відчужувати або іншим способом розпоряджатися закріпленим за ним майном, що належить до основних фондів, без попередньої згоди органу, до сфери управління якого воно належить.

Підприємство відповідає за своїми зобов'язаннями лише коштами, що перебувають у його розпорядженні. У разі недостатності зазначених коштів орган місцевого самоврядування, до сфери управління якого належить підприємство, несе повну субсидіарну відповідальність за зобов’язаннями підприємства.

Статути комунальних унітарних підприємств надають їм право, крім основної діяльності, займатися посередницькою, торгово-закупівельною та іншими видами діяльності відповідно до законодавства. При цьому прибуток, отриманий від цих видів діяльності, підприємства використовують на свій розсуд. Завдяки цьому зростає мотивація до підвищення ефективності діяльності.

У процесі своєї діяльності комунальні підприємства безпосередньо вступають у такі грошові відносини:

· взаємовідносини підприємств з бюджетною системою і цільовими державними фондами з приводу сплати податкових платежів та бюджетного фінансування на капітальні вкладення, відшкодування різниці в цінах і тарифах, фінансування поточних витрат тощо;

· відносини комунальних підприємств із страховими організаціями з приводу страхування та отримання відшкодування в разі настання страхових випадків (страхування відповідальності підрядчиків, страхування відповідальності управляючих компаній, страхування цивільної відповідальності власників й орендарів, іпотечне страхування);

· відносини, пов’язані з формуванням та розподілом грошових доходів: виторгу, валового та чистого доходу, прибутку, грошових фондів підприємств;

· відносини з банківською системою у зв'язку з отриманням і погашенням кредитів, а також з приводу сплати відсотків за банківськими позиками;

· відносини комунальних підприємств зі своїми вищими управлінськими структурами в межах внутрішньоструктурного або внутрішньовідомчого перерозподілу грошових коштів.

Підприємства можуть об’єднуватися в асоціації, корпорації, консорціуми, концерни, холдингові компанії, інші об’єднання за різними ознаками.

Асоціації – це договірні об’єднання, створені з метою постійної координації господарської діяльності. Асоціація не втручається в діяльність учасників.

Корпорації – це договірні об’єднання, створені на основі поєднання виборчих, наукових та комерційних інтересів з делегуванням окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників.

Консорціум – це тимчасові об’єднання промислового та банківського капіталу для досягнення відповідних результатів.

Концерн – це статутні об’єднання промислового, торгового, банківського капіталу тощо на основі повної фінансової залежності від одного або групи підприємств.

Холдинг – це акціонерна компанія, що купує контрольні пакети акцій інших компаній з метою встановлення контролю над ними.

У зарубіжних країнах основними формами, крім того, є асоціації (об’єднання) та фонди. Фонди поділяються на ті, що безпосередньо засновані муніципалітетами, та дочірні підприємства, засновані комунальними фірмами та компаніями.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)