АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості організації і методики проведення аудиту за спеціальними аудиторськими завданнями

Читайте также:
  1. B. Проведення ревізії ротової порожнини за допомогою ручного відсмоктувача
  2. III. Mix-методики.
  3. III. Ценности практической методики. Методы исследования.
  4. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  5. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  6. VІ. Кількісні методики
  7. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  8. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  9. АДРЕСА ОРГАНІЗАЦІЙНОГО КОМІТЕТУ ТА МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ.
  10. Активизирующие профориентационные методики
  11. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  12. Анатомо-фізіологічні особливості опорно-рухового апарату

Згідно з МСА 800 «Аудиторський висновок при виконанні завдань з аудиту спеціального призначення» до спеціальних видів аудиту віднесено:

1) аудит фін. Звітів, складених відповідно до всеохопної основи бух. обліку, іншої, ніж Міжнародні чи національні стандарти Бух. обліку;

2)аудит конкретних рахунків, елементів рахунків або статей у фін. звіті;

3)аудит виконання контрактних угод;

4)аудит узагальненої фін. звітності.

Аудиторська перевірка за спец. завданням проводиться з використанням методик і методів звичайної аудиторської перевірки, але з урахуванням особливостей об’єкта перевірки та поставлених перед аудитором завдань.

Аудитор мусить переглянути й оцінити висновки, зроблені на основі аудиторських доказів, отриманих під час виконання аудиторського завдання спеціального призначення, як підставу для висловлення думки.

МСА 800 визначено особливості підсумкового документа перевірки-аудиторського висновку за спеціальним завданням. Якщо треба надати висновок у певній формі, аудитор повинен розглянути сутність і формування відповідного висновку і внести потрібні зміни згідно з вимогами МСА, змінивши формулювання або додавши окремий висновок.

В аудиторському висновку щодо узагальнених фінансових звітів аудитору слід надати опис перевірених ним фін. звітів, що стали підставою для складання узагальнених фін. звітів. якщо аудитор не висловив думки щодо фін. звітів, на підставі яких складено узагальнені фін. звіти, то він не повинен давати висновок щодо них.


Планування, організація і методика виконання окремих видів аудиторських послуг.

Метою завдання щодо погоджених процедур є виконання тих ауд процедур, які були погоджені аудитором, СГ та будь-якими відповідними третіми сторонами, а також надання звіту про фактичні результати цієї роботи. При цьому аудитором не висловлюється впевненості щодо будь-яких даних замовника. Замість цього користувачі звіту самі оцінюють процедури і результати, наведені аудитором у звіті, і на підставі роботи аудитора роблять свої власні висновки. Звіт надається лише тим сторонам, які дали свою згоду на проведення таких процедур, оскільки інші сторони, що не знають причин проведення цих процедур, можуть неправильно тлумачити їх результати.

При виконанні завдання щодо погоджених процедур аудитор повинен дотримуватися фундаментальних принципів проведення аудиту (Кодексу етики професійних бухгалтерів).

Аудитору необхідно скласти план роботи для ефективного виконання завдання та задокументувати питання, які є важливими в контексті надання доказів для обґрунтування його висновку.

Процедури, що використовуються в завданні з виконання погоджених процедур, можуть охоплювати:

- запит і аналіз;

- перерахунок, порівняння та інші перевірки точності записів;

- спостереження;

- перевірку;

- одержання підтверджень.

Найбільш поширеним видом аудиторських послуг є надання консультацій підприємствам.

Під процесом консультування мають на увазі форму надання допомоги щодо змісту, процесу і структури завдання (або серії завдань), за якої консультант сам не відповідає за виконання завдань, але допомагає тим, хто їх виконує.

Розрізняють разові та постійні консультації, усні й письмові консультації.

Стосовно разових консультацій укладаються окремі договори, оплата здійснюється відповідно до обсягу і складності виконаної роботи.

Постійне консультаційне обслуговування відбувається на основі довгострокових, зазвичай річних, договорів і практично становить найефективнішу форму консультаційної діяльності. Практичним результатом постійного консультаційного обслуговування для підприємства-замовника є: зменшення помилок, які виявляються під час наступних аудиторських і податкових перевірок; можливість максимального використання легальних методів мінімізації податків й інших обов'язкових платежів.

Надання консультаційних послуг обумовлюється листом-зобов'язанням та (або) укладанням між аудитором та замовником договору на надання таких послуг, де відображаються умови проведення робіт, обов'язки та права сторін. Форма цих документів є спільною з листом-зобов'язанням та договором на проведення аудиту з урахування особливостей даної послуги.

Основними факторами, що впливають на ефективність надання консультаційних послуг, є належна професійна підготовка аудитора та достатньо повне і достовірне інформаційне забезпечення щодо предмета надання консультації. При цьому аудитору необхідно ознайомитися з бізнесом клієнта, його особливостями щонайменше в межах необхідного для забезпечення ефективності послуг, що надаються.

Результати роботи аудитора оформлюються звітом, що надається замовникові, і містить, окрім обов'язкових реквізитів, опис виконаних аудитором процедур, фактичне обґрунтування висновків з поставленої проблематики, висновки аудитора за результатами проведеної роботи.

Основними принципами організації є такі:

- задоволення потреб користувачів різних рівнів управління (тому важливою процедурою аудиту є опитування менеджерів різних рівнів управління, для чого доцільно підготувати необхідні макети тестів та анкет);

- обґрунтованість стосовно кожного підрозділу, де виникають відносини типу «обсяг діяльності-витрати-прибуток» (управління ними, місця виникнення витрат, існуюче делегування відповідальності, підходи керівництва до оцінювання діяльності);

- узагальнення інформації за центрами відповідальності, місцями виникнення витрат;

- контроль діяльності кожною центру відповідальності з використання системи бюджетів.

Якість функціонування системи залежатиме від правильності організації обліку доходів і витрат.

Розвиток ринкових відносин і виникнення таких явищ, як приватизація, акціонування, банкрутство, розподіл майна і злиття підприємств створили умови для участі аудиторів у цих процесах як експертів.

Експертне оцінювання вартості об'єктів приватизації аудитори здійснюють за спеціальними угодами з державними органами приватизації.

Аудитори також здійснюють експертизи виконання фінансово-правових аспектів укладених господарських угод, дають експертну оцінку перспективної інформації бізнес-планів.

Важливою сферою діяльності аудиторів є здійснення аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств з метою прогнозування ефективності їх розвитку, прийняття оперативних управлінських рішень і розроблення різних рекомендацій, програм (складання бізнес-планів, прогнозів, проектів облікової політики тощо).

Основна мета аналізу фінансово-господарської діяльності — виявлення суттєвих зв'язків і характеристик фінансового стану підприємства для вироблення оптимального управлінського рішення в управлінні капіталом. Ця мета досягається через визначення ключових параметрів, які дають об'єктивну і точну характеристику фінансового стану підприємства.

Досить поширеним у світовій практиці є надання послуг з ведення обліку і складання звітності підприємства. При цьому аудитор певною мірою виконує обов'язки бухгалтера, однак він не накопичує інформації про господарську діяльність підприємства протягом усього облікового періоду, а отримує її за певні періоди для подальшої обробки та систематизації відповідно до умов договору. Переважно замовниками таких послуг є малі підприємства, які не мають значного за кількістю штату співробітників і не потребують утримання бухгалтера як постійного штатного співробітника. Такі підприємства характеризуються невеликим обсягом та кількістю видів здійснюваних операцій.

Надання таких послуг обумовлюється укладанням відповідного договору на проведення аудитором таких робіт. Вони можуть надаватись на умовах періодичного виконання аудитором необхідних робіт, згідно з договором, через особистий обмін даними між аудитором та замовником, або дистанційно, за допомогою використання електронних засобів зв'язку. Результатом проведених робіт у цьому разі є складені відповідні облікові регістри та (або) сформована звітність підприємства загалом або її окремі форми, залежно від умов договору.

У сфері обліку аудиторські фірми пропонують такі послуги, як постановка і ведення бухгалтерського обліку, складання звітності, відновлення бухгалтерського обліку і впровадження його прогресивних форм, удосконалення облікової системи.

Аудиторські фірми, що пропонують послуги у сфері аутсорсингу, здійснюють такі процедури:

- підготовка первинної документації за господарськими операціями;

- ведуть бухгалтерський облік за всіма регістрами;

- складають регістри обліку;

- розраховують заробітну плату та здійснюють нарахування на фонд заробітної плати;

- розраховують усі податки та збори;

- складають бухгалтерську звітність;

- здають звітність в органи податкової служби та відповідні органи;

- представляють інтереси компанії у податкових органах;

- приймають на своїй території інспекторські перевірки з податкової служби та соціальних фондів.

Одне із завдань податкового аудиту — оптимізація оподаткування та податкове планування розвинулося в окремий вид послуг, що на сьогодні є одним із найнеобхідніших для підприємства напрямів фінансового планування.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)