АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Подвійний запис, його сутність і значення

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  3. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  4. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  5. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  6. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  7. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.
  8. Благоустрій та озеленення населених місць. Значення зелених насаджень в житті людини
  9. Важливе значення для розвитку літератури Волині мав
  10. Валовий внутрішній продукт: сутність, зміст його елементів за виробничим методом.
  11. Валютний курс: сутність та типологія.
  12. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, паритет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.

 

Вище ми розглянули зв'язок балансу та рахунків бухгалтерського обліку. Ми відкрили рахунки і готові працювати далі – записувати господарські операції.

Але як їх записати правильно? Відповідаючи на це запитання ми підходимо до одного із найбільш специфічних прийомів бухгалтерського обліку, який називається подвійний запис.

Його суть полягає в тому, що кожна господарська операція призводить до змін на двох рахунках бухгалтерського обліку. Наприклад, якщо підприємство отримує готівку в банку, то в результаті такої операції грошей в касі стає більше, а на поточному рахунку - менше. Якщо підприємство отримує товарно-матеріальні цінності у постачальників, то цих цінностей (матеріалів, палива, товарів тощо) на складах підприємств стає більше, але одночасно на вартість цих цінностей зростає заборгованість підприємства перед постачальниками. Якщо за товарно-матеріальні цінності підприємство розраховується з постачальниками, то грошових коштів на поточному рахунку стає менше, але одночасно знижується і заборгованість перед постачальниками.

Подвійний запис - це спосіб відображення операції в дебеті одного та кредиті іншого взаємопов'язаних рахунків в однаковій сумі.

Подвійний запис господарських операцій є основою бухгалтерського обліку.

Використання подвійного запису має важливе значення:

ü За допомогою подвійного запису контролюється точність та повнота реєстрації господарських операцій (оборот по дебету всіх рахунків завжди дорівнює обороту по кредиту всіх рахунків підприємства). Нерівність свідчить про помилку, допущену в записах або підрахунках.

ü Подвійний запис сприяє контролю за рухом господарських записів та джерел їх утворення, показує, звідки вони надійшли та на які цілі були направлені.

ü Він дозволяє перевірити економічний зміст господарських операцій та правомірність їх здійснення, розпочинаючи від окремої операції та закінчуючи відображенням в балансі.

Запис, який розкриває назву рахунків, що дебетуються і кредитуються, суму господарської операції називають бухгалтерською проводкою. Такий взаємозв'язок між рахунками, що виникає шляхом подвійного запису, називається кореспонденцією рахунків, а такі рахунки кореспондуючими. Як синонім кореспонденції рахунків використовують терміни: бухгалтерська проводка, контировка.

Тобто, Д 30 К 31 500 грн. – бухгалтерська проводка (контировка);

Д 30 К 31 (без зазначення суми) – кореспонденція рахунків;

30, 31 – кореспондуючі рахунки.

Залежно від кількості кореспондуючих рахунків розрізняють прості й складні бухгалтерські проводки.

Простою називають таку бухгалтерську проводку, за якої один рахунок дебетується, а другий кредитується на одну і ту ж суму, тобто коли кореспондують між собою тільки два рахунки. (Д 30 К 31 500 грн.) Складною називають таку бухгалтерську проводку, за якої один рахунок дебетується, декілька кредитується на загальну суму, або навпаки — один кредитується, а декілька дебетуються на загальну суму (Д 20 К 63 500 грн., Д 61 К 63 100 грн.).


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)