АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Взаємозв’язок балансу і рахунків. Активні та пасивні рахунки

Читайте также:
  1. Активні й пасивні методи зйомки
  2. Активність в конференціях, семінарах, МО
  3. Аналіз платоспроможності п-ва, ліквідності балансу.
  4. Бюджет держави та проблема його балансування.
  5. Взаємозв’язок виробництва та розподілу?
  6. Взаємозв’язок доходу, споживання, заощадження у кейнсіанстві.
  7. Відкрита економіка. Платіжний баланс. Основне рівняння платіжного балансу.
  8. ВЫПИСКА ИЗ ПОЯСНЕНИЙ К БУХГАЛТЕРСКОМУ БАЛАНСУ И ОТЧЕТУ О ПРИБЫЛЯХ И УБЫТКАХ ЗАО «АРС»И ДОПОЛНИТЕЛЬНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
  9. Державний бюджет. Проблеми збалансування.
  10. Державний бюджет: види бюджетного сальдо; концепції збалансування бюджету; джерела дефіцитного фінансування.
  11. Дефіцит державного бюджету, його чинники, види та методи балансування. Державний борг та його вплив на національну економіку.

 

Бухгалтерський баланс поділяють на дві частини:

ü актив, де відображаються наявні господарські засоби;

ü пасив, де відображаються джерела їх формування.

В свою чергу, рахунки призначені для накопичення, узагальнення інформації про стан і рух господарські засоби та джерела їх формування. Фактично, і рахунки і баланс відображають одну і ту ж інформацію, тільки рахунки показують факти господарського життя в динаміці, а баланс - це фото на певну дату. Тому і рахунки бувають активними і пасивними.

Рахунки, що призначені для обліку активів підприємства, називають активними. Рахунки, що відображують облік джерел формування активів, називають пасивними.

Активні рахунки відкривають для статей балансу, що знаходяться у активі, пасивні рахунки відкриваються на основі пасиву балансу. В активних рахунках надходження засобів виробництва, коштів на підприємство відображається за дебетом, а вибуття - за кредитом. Сальдо за активними рахунками визначається за дебетом. У пасивних рахунках збільшення джерел коштів відображається за кредитом, а зменшення - за дебетом. Сальдо за пасивними рахунками визначається за кредитом.

Таким чином, можна сказати, що баланс складають за даними рахунків. При чому сума всіх дебетових залишків (сальдо) активних рахунків відображає загальну вартість господарських засобів і дорівнює підсумку активу балансу. Відповідно, сума всіх кредитових залишків (сальдо) пасивних рахунків відображає загальний обсяг джерел засобів і дорівнює підсумку пасиву балансу.

При обчисленні кінцевого сальдо активних і пасивних рахунків слід керуватися такими правилами:

— в активних рахунках початковий залишок (сальдо) і всі збільшення реєструють за дебетом рахунка, а всі зменшення — за кредитом;

— в пасивних рахунках — навпаки. Початковий залишок (сальдо) і всі збільшення показуються за кредитом рахунка, а всі зменшення — за дебетом.

а) СТРУКТУРА АКТИВНОГО РАХУНКА
Д-т Код рахунку назва рахунку К-т
Сальдо — початковий залишок  
Господарські операції, які призводять дозбільшення господарських засобів «+» Господарські операції, які призводять дозменшеннягосподарських засобів «–»
Оборот по дебету Оборот по кредиту
Сальдо — кінцевий залишок  
б) Структура пасивного рахунка
Д-т Код рахунку назва рахунку К-т
  Сальдо — початковий залишок
Господарські операції, які призводять дозменшення джерел господарських засобів «–» Господарські операції, які призводять дозбільшення джерел господарських засобів «+»
Оборот по дебету Оборот по кредиту
  Сальдо — кінцевий залишок
             

Враховуючи це, періодично, після узагальнення даних за дебетом і кредитом рахунків, визначається кінцеве сальдо. В активних рахунках його визначають за таким алгоритмом: до початкового дебетового сальдо додають оборот за дебетом рахунка і віднімають оборот за кредитом рахунка.

У пасивних рахунках до кредитового сальдо додають кредитовий оборот і віднімають оборот за дебетом рахунка.

 

В активних рахунках сальдо може бути лише дебетовим або вони можуть зовсім не мати сальдо. У пасивних рахунках сальдо може бути лише кредитовим або вони можуть зовсім не мати сальдо.

Приклад 1. На підприємстві за рахунком "Каса" залишок на початок місяця становив 1000 грн. Протягом місяця в касу надходили кошти із банку на суму 35 000 грн., за оплату послуг — 1 000 грн., видано з каси заробітну плату на суму 25 000 грн., на відрядження — 5000 грн., здано в банк — 4000 грн.

Рахунок №30 «Каса»

Дата Зміст господарської операції Сума
Дебет Кредит
  Сальдо на 01.01.13 1000,00  
01.01 Надходження коштів із банку 35000,00  
05.01 Видано з каси заробітну плату   25000,00
07.01 Видано з каси Петренку І.В. на відрядження   5000,00
28.01 Здано кошти в банк   4000,00
29.01 Надходження коштів за послуги 1000,00  
  Оборот за січень 2013 року 36000,00 34000,00
  Сальдо на 01.02.2013 3000,00  

 

Приклад 2. На підприємстві на рахунку "Розрахунки з постачальниками і підрядниками" залишок кредиторської заборгованості становив 15 000 грн. Протягом місяця мали місце такі господарські операції: перераховано постачальникам за отримані матеріали на суму 30 000 грн., надійшла від постачальників чергова партія товарів на суму 32 000 грн., виплачено підряднику кошти за виконану роботу на суму 50 000 грн.

Рахунок №63 "Розрахунки з постачальниками і підрядниками"


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)