АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показники технічного рівня виробництва

Читайте также:
  1. IV. Порівняльна характеристика парламентів країн Західної Європи
  2. Q - обсяг виробництва.
  3. V. Порівняльна характеристика урядів держав Західної Європи
  4. Автоматизація виробництва
  5. Альтернативні витрати виробництва велосипеда відносяться до
  6. Аналіз витрат на обслуговування виробництва
  7. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  8. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  9. Аналіз обсягу виробництва продукції
  10. Аналіз результатів національного виробництва.
  11. Аналіз ритмічності виробництва
  12. Аналіз рівня, динаміки і структури фінансових результатів.

Показники технічного рівня виробництва об'єднуються в чоти­ри основні групи: рівень техніки, рівень технології, рівень озброє­ності праці, рівень механізації та автоматизації виробництва і праці).

Мал..1Показники технічного рівня виробництва.

Показники технічного рівня виробництва аналізують в порівнянні з еталонними величинами,показниками кращих споріднених підприємств,з врахуванням світових тенденцій.

Основні фонди аналізуються показниками забеспеченності динаміки змін складу, структури та технічного стану, ефективності викори­стання, впливу на випуск продукції, фондовіддачі, дотримання нор­мативних термінів освоєння проектних потужностей, що вводяться. Основні фонди поділяються за призначенням на 3 групи: вироб­ничі основні фонди основного виду діяльності; виробничі основні фон ш не основних видів діяльності інших галузей; невиробничі основні фонди.

Виробничі основні фонди основного виду діяльності обумовлю­ють виробничу потужність підприємства. їх використання впливає на виконання виробничої програми.

Невиробничі основні фонди характеризують стан культурно-по­бутового та житлово-комунального обслуговування підприємства.

Наявність та рух основних фондів віддзеркалюється у першому розділі ф. № 11 -ОФ. Склад виробничих основних фондів основного виду діяльності наводиться у другому розділі ф. № 11-ОФ.

Аналіз основних фондів забезпечує оцінку фактичної вартості і питомої ваги кожного виду порівняння її з даними за минулий рік і планом, а також динаміки змін вартості та питомої ваги машин і обладнання, що слугують активною частиною основних фондів.

Технічний стан основних фондів аналізується системою загаль­них та часткових показників: коефіцієнти зносу, придатності, віднов­лення та вибуття.

Амортизація, основних фондів веде до їх фізичного зносу, а технічний прогрес — до морального старіння.

Коефіцієнт зносу основних фондів визначається на початок та кінець року діленням вартості зносу основних фондів на їх первісну вартість.

Взаємозв'язок видів зносу основних фондів і форм їх заміщення показано на мал.

 

 


Мал.2. схема аналізу форм заміщення основних фондів

 

 

 


Мал.3 Схема аналізу технічного стану тенденцій та розвитку основних фондів

 

Технічний стан і відповідність основних фондів науково-техні­чним досягненням формується в процесі їх відновлення.

Форми і темпи відновлення основних фондів обумовлені доціль­ною реконструкції заміни, модернізації груп і видів обладнання.

Аналіз технічного стану основних фондів проводиться за схемою поданою на малюнку3.

Технічний стан основних фондів змінюється під впливом вве­дення в дію нових об'єктів та потужностей, вибуття зношених та морально застарілих основних фондів.

Введення в дію нових потужностей веде до оновлення основних фондів, і характеризується коефіцієнтом відновлення.

Коефіцієнт відновлення основних фондів обчислюється ділен­ням вартості введених за звітний рік нових основних фондів, на загальну вартість на кінець періоду. Цей показник розраховується як в цілому, так і в розрізі окремих груп основних фондів.

Коефіцієнт автоматизації обладнання обчислюється відношен­ням вартості автоматичного обладнання до вартості всіх машин та обладнання.

Коефіцієнт вибуття основних фондів вираховується діленням вар­тості основних фондів, які вибули, на всю їх вартість на початок періоду.

Коефіцієнт введення основних фондів, як правило, перевищує коефіціент вибуття.

Аналіз фактичних велічин коефіціентів зносу, вибуття, придатності та відновлення виконують шляхом порівняння їх з плановими величинами і в динаміці за ряд років.

Аналіз відновлення основних фондів забезпечує оцінку введен­ня в дію нових об'єктів та потужностей; запобігає впровадженню застарілої за своїми конструктивними рішеннями техніки; надає мож­ливість системно оцінити технічний рівень машин та обладнання, своєчасно зняти з виробництва застаріле обладнання, ввести більш дошкульні санкції за випуск застарілих моделей.

Першочерговим завданням ринкової економіки є здійснення но­вої технічної реконструкції основних фондів. Лише в цьому разі інтен­сифікація народно-господарського комплексу буде опиратись на міцний фундамент. Мова йде про швидке оновлення та якісне вдоско­налення матеріально-технічної бази країни. Дуже важливо, щоб її ви­сокий рівень постійно підтримувався та відповідав світовим досягненням. Технічний стан обладнання залежить від строку служби облад­нання, капітального ремонту та модернізації.

Віковий склад обладнання дозволяє судити про його придатність, необхідність заміни, потенційні можливості підвищення фондовід­дачі. Його аналіз забезпечується групуванням всіх видів обладнання за їривалістю використання, строками служби (до 5 років, 5-10 років, 10-15 і т.д.) та співставленням цих величин з нормативними. Крім того. окремо вираховують питому вагу застарілого обладнання (більше 10 років), яке не може забезпечити необхідний рівень фондо­віддачі.

Порівняння питомої ваги обладнання за строками служби в ди­наміці за ряд років з середньогалузевими показниками та показника­ми передових підприємств дозволяє відпрацювати заходи щодо оновлення, модернізації та заміни морально застарілого обладнання. Своєчасний і якісний ремонт, науково обгрунтований догляд та обслуговування забезпечують необхідний технічний стан основних фондів та відновення втрачених внаслідок зносу якостей. Цьому сприяє аналіз виконання планів всіх видів ремонтів та модернізації обладнання за обсягом, вартістю, своєчасністю, якістю; виявлення причин відхилень від планових показників.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)