АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Крива титрування сильної кислоти сильною основою

Читайте также:
  1. Берн відкриває секрет
  2. Білкові речовини. Амінокислоти як компоненти білків та пептидів
  3. Виберіть твердження, які, на вашу думку, найповніше розкривають причини поразок радянських військ у 1941-1942 рр.
  4. Визначення вмісту ортофосфатної кислоти
  5. Визначення оцтової кислоти
  6. Викривав гноблення людини, користолюбство, егоїзм
  7. Вопрос 3. Кривая производственных возможностей и ее роль в экономическом анализе
  8. Встановлення концентрації хлоридної кислоти за бурою
  9. Г. Видалення із продукції шляхом варіння сірчистої кислоти
  10. ГАРМОНИЧЕСКАЯ КРИВАЯ, СООТВЕТСТВУЮЩАЯ СРЕДНИМ ЗНАЧЕНИЯМ КОЛОНОК ПЕРИОДОГРАММЫ
  11. До складу яких харчових продуктів не входять незамінні амінокислоти
  12. Додаток 9. Графік для визначення питомої витрати кислоти на регенерацію

Нехай титрують розчин сірчаної кислоти (с(Н24)=0,1моль/л) роз­чином лугу (c(NaOH) = 0,1моль/л). У процесі титрування (нейтралізації) концентрація водневих іонів (а також рН середовища) змінюється:

- До по­чатку титрування концентрація водневих іонів у розчині сірчаної кислоти дорівнює 0,1(10-1) моль/л. Отже, рН цього розчину 1.

- Коли 90% початкової кількості еквівалента цієї кислоти буде відтитровано, Н+ іонів залишиться 10% (0,1) від початкової кількості, тобто 0,1 моль/л-0,1 = 10-2моль/л, рН ро­зчину в цей момент дорівнює 2.

- При нейтралізації 99% початкової кількос­ті еквівалента сірчаної кислоти концентрація іонів Н+ зменшиться до 0,1моль/л-0,01 = 10~"'моль/л; це відповідає значенню рН = 3.

 

Рис.1. Крива титрування сильної кислоти лугом.

 

Аналіз кривої титрування показує, що спочатку рН розчину змінюється поступо­во, а поблизу точки еквівалентності - дуже швидко, а потім знову поступово. Особливо різко змінюється рН в інтервалі, коли зали­шилось 0,1% еквівалентної кількості недо-титрованої H2SO4 (рН = 4) і коли додано 0,1% надлишку від еквівалентної кількості лугу(рН= 10).

СТРИБОК ТИТРУВАННЯ - різка зміна рН розчину, що спостерігається поблизу точки еквівалентності, тобто в кінці титрування. Стрибок рН на кривій титрування в даному випадку лежить в межах 4 - 10. Необхідно зауважити, що чим менша концентрація ти­трованого розчину, тим менший стрибок титрування. Така різка зміна рН розчину, що титрують, відбувається практично при додаванні однієї краплі титрованого (робо­чого) розчину. Точці еквівалентності у цьо­му випадку відповідає нейтральне середо­вище (рН = 7), тому що в цей момент у розчині знаходиться лише сіль Na2SO4, яка не гідролізує.

 

Вибір індикатора для визначення кінця кислотно-основного титру­вання

Для правильного вибору індикатора приймають до уваги, з одного боку, стрибок титрування, з другого, - інтервал переходу індикатора. При цьому керуються тим принципом, що інтервал переходу індикатора повинен зна­ходитися в межах стрибка титрування. Тільки таким шляхом можна прави­льно встановити кінець титрування (точку еквівалентності).

Наприклад, при титруванні сильної кислоти сильною основою або навпаки (стрибок титрування - в межах рН 4 - 10) можна користуватися метиловим червоним (інтервал переходу - в межах рН 4,2 - 6,2) та фенол­фталеїном (інтервал переходу - в межах рН 8 - 10). При титруванні слабкої кислоти сильною основою стрибок титрування, як правило, лежить у ме­жах рН 8 - 10. Для даного випадку підійде фенолфталеїн (інтервал переходу - в межах рН 8 - 10). При титруванні сильною кислотою слабкої основи чи солі сильної основи і слабкої кислоти стрибок титрування, як правило, лежить в межах рН 4 — 6. У цьому випадку можна використати метиловий червоний. Титрування слабкої кислоти слабкою основою не проводяться, бо у цьому випадку практично відсутній стрибок титрування на кривій ти­трування.

КОМПЛЕКСОНОМЕТРІЯ – це титриметричний метод аналізу, який застосовується на використанні реакцій йонів металів комплексоутворювачів з комплексонами, що супроводжується утворенням стійких малодисоційованих розчинних внутрікомплексних (клешневих) солей.

Стандартний розчин – розчин двонатрієвої солі етилендиамінтетраоцтової кислоти (ЕДТА), або інакше його називають комплексом Ш або трилон Б:

(скорочено Na2H2У)

ЕДТА утворює з багатьма катіонами металів стійкі, малодисоційовані, розчинні в воді внутрішньо комплексні солі, за рахунок здатності карбоксильних груп утворювати солі металів, підсилення ефектом виникнення координаційного (донорно-акцепторного) зв’язку між катіоном і вільною парою електронів атому азоту:

Утворені сполуки досить стійкі, відрізняються досить малими константами нестійкості комплексних йонів. Кнест.Ca+2»10-10, Кнест.Zn2+»10-16.

Індикатори. Як індикатори при комплексонометричних титруваннях застосовують органічні барвники: кислотний хром темно-синій, кислотний хромоген чорний спеціальний (інакше називається еріохром чорний Т або хромоген спеціальний ЕТ ОО), мурексид, ксиленоловий оранжевий і ін. Їх ще називають метил-індикаторами.

Ці індикатори утворюють з йонами кальцію, магнію і інших забарвлені внутрішньо комплексні сполуки. Ці комплексні сполуки менш стійкі, ніж комплекси з ЕДТА, а тому можуть розкладатись, переходячи до більш стійкого комплексу, утворюючи вільний індикатор, який має інший, ніж комплекс, колір.

Еріохром чорний Т – це органічний азобарвник групи о,-о –диоксіазонафталіну:

 

(H3Ind)

Сам індикатор забарвлений у синій колір. В нейтральному або лужному середовищі (pH-7¸11) цей індикатор утворює з йонами металів (Ca+2, Mg+2, Zn+2, Mn+2, Al+3 і ін.) сполуки червоного кольору.

Мурексид (пурпурат амонію)

це темно-вишневий порошок. В воді має фіолетово-червоний колір, який залежить від pH середовища. З катіонами кальцію, кобальту, нікелю, міді і інших цей індикатор утворює комплексні розчинні в воді сполуки червоного або жовтого кольору.

Фіксація точки еквівалентності відбувається при застосуванні метал-індикаорів, які утворюють з катіонами визначуваних елементів розчинні в воді забарвлені комплексні сполуки. Ці комплексні сполуки менш стійкі, ніж сполуки з комплексонами, які застосовуються як стандартний розчин. Тому в процесі титрування комплексоном розчину, що містить забарвлену метал-індикатором комплексну сполуку, в точці еквівалентності спостерігається зміна кольору.

Таким чином метал-індикатор реагує на зміну концентрації катіону аналогічно як кислотно-основний індикатор реагує на зміну pH-розчину.

Умови комплексонометричного титрування:

· Необхідність строгого дотримання pHрозчину.

· В сильно кислих розчинах з pH<3 утворюється менш стійкі кислі комплексні сполуки. В сильно лужних розчинах при pH>10 утворюються комплексні оксісполуки або осади гідроксидів визначуваних катіонів.

· Крім того, в процесі титрування звільнюються Йони водню і pH понижується, що приводить до зміни pH. Тому дуже важливо створювати умови, при яких pH не міняється. Це можна зробити за допомогою буферного розчину.

· Титрування більшості катіонів проводять при pH=8¸9 в аміачному буферному розчині (NH3+NH4).

 


 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)