АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особові тести

Читайте также:
  1. II етап. Тести контрольних моментів
  2. Б. Для компьютерного тестирования
  3. Вспомогательный материал для подготовки к зачету (тестированию) по дисциплине «Общая экология»
  4. Данные тестирования студентов
  5. Для чего необходимо проводить тестирование во время психологического консультирования
  6. Додаткові тести до теми «Обмін простих білків»
  7. Міжособові і організаційні комунікації.
  8. Міжособові конфлікти в сучасному суспільстві
  9. Нагрузочное тестирование или тестирование производительности
  10. НУ И ЕЩЁ РАЗ О ГЕМАТОТЕСТИКУЛЯРНОМ БАРЬЕРЕ БЛЯТЬ ХОТЬ ЕГО НА ЭКЗАМЕНЕ ОТВЕТИШЬ
  11. Орієнтовні тести до курсу « Порівняльний аналіз політичних систем країн Західної Європи»
  12. Особові займенники

Перший різновид індивідуальних тестів - особові тести покликані визначати якості людини, в основному незалежні від ситуації і постійні в часі. На відміну від тестів здібностей, орієнтованих на виконання випробовуваним поставленого завдання, досягнення високих результатів, вони розраховані на відкриту і вільну реакцію людини, що виявляє його відносно стабільні риси. Головне призначення особових тестів полягає у виявленні того, як людина поводиться в певних ситуаціях або вирішує певний круг проблем. Особові тести можуть досліджувати, наприклад, такі психологічні якості особи, як темперамент, агресивність, тривожність, рівень домагань, самооцінка і так далі

У суб'єктивних особових тестах принцип оцінки зрозумілий для випробовуваного. Тому у разі нещирості своїми відповідями він може вплинути на результат і спотворити його. Перешкодити цьому покликані питання на щирість (брехня). Якщо, прагнучи створити про себе хороше враження, випробовуваний в своїх відповідях перевищує допустиму межу можливостей (перш за все випадковою) нещирості, то результати тесту вважаються недійсними. Приклад суб'єктивних тестів - тест «Темперамент людини».

Широко поширена різновид суб'єктивних тестів - особові опитувальники. Вони містять комплекс питань, орієнтованих на загальну мету. Залежно від цілей тесту розрізняють багатофакторні (що дають різносторонню комплексну оцінку психологічних якостей особи), однофакторные (з'ясовуються окремі стійкі особливості людини, наприклад, його темперамент) і проектні (коли випробовуваному пропонують, наприклад, завершити незавершені пропозиції, дат інтерпретацію тому або іншому зображенню або ж намалювати будинок, тварина або який-небудь інший об'єкт).

Тести на інтереси і схильності досліджують переваги випробовуваного певним видам діяльності і ситуаціям, структуру мотивації співробітників. Цей вид тестів широко застосовується при професійному консультуванні, а також при визначенні ефективності різних стимулів трудової діяльності (див., наприклад, тест «Парні порівняння»).

У об'єктивних особових тестах принципи їх інтерпретації приховані від випробовуваних. Тому при їх використанні людина, що не володіє відповідними професійними психологічними знаннями, не може вплинути на результат тесту, спотворити його.

Проектні особові тести відрізняє прагнення виявити за допомогою спеціальної техніки найбільш глибокі структури особи. Методики цього типу виходять з того, що потреби, що кореняться в підсвідомості, і процеси проектуються в зовнішній навколишній світ, виявляються в особливостях поведінки, дій людини. Для того, щоб отримати зовнішню проекцію підсвідомого, індивідові пропонують спонтанно, природним чином реагувати на певні ситуації (наприклад: намалювати людину або дерево (тест Маховера); дати інтерпретацію невизначених контурів або чорнильних плям (тест Роршаха); завершити вислів один з дійових осіб, зображених на картинці (тест Розенцвейга); вибрати кольори, які найбільш подобаються випробовуваному (колірний тест Люшера), і тому подібне).

Мимоволі креслячи або малюючи щось на нудній лекції або даремному утомливому засіданні, людина тим самим виражає в певній символіці свої підсвідомі потреби, бажання, очікування, відчуття або думки. Проектні тести використовують зв'язки між підсвідомими процесами і їх символічним виразом в певних діях або перевагах для встановлення найбільш глибоких характеристик психіки людини. Проектні тести достатньо різноманітні. Так, в Росії поширена класифікація цих тестів, що включає конститутивні, конструктивні, інтерпретативні, катартические, експресивні, імпресивні і аддитивні тести.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)