АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунки з підзвітними особами в іноземній валюті

Читайте также:
  1. IV. Определение массы вредных (органических и неорганических) веществ, сброшенных в составе сточных вод и поступивших иными способами в водные объекты
  2. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  3. Безготівкові розрахунки безроьіття фрікційне
  4. Безготівкові розрахунки в Україні
  5. Виды цен, различающиеся степенью и способами регулирования
  6. Визнання курсової різниці від операцій в іноземній валюті за ПБО 21
  7. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  8. Відомість залишків по рахунку «Розрахунки за виплатами працівникам» на 1.01.201_р.
  9. Глава 11. Розрахунки за допомогою систем дистанційного обслуговування
  10. Глава 3. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень
  11. Глава 7. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків
  12. Глава 8. Розрахунки за акредитивами
№ з/п Зміст операції Кореспонденція рахунків Сума, грн.
Дебет Кредит
         
Курс НБУ 5,20 грн. за євро
  Надійшла в касу іноземна валюта для видачі під звіт (3 000 х 5,20) 302 “Каса в іноземній валюті” 312 “Поточні рахунки в іноземній валюті” 15 600
  Виданий аванс підзвітній особі 372 “Розрахунки з підзвітними особами” 302 “Каса в іноземній валюті” 15 600
Курс НБУ 5,25 грн. за євро
  Прийнятий авансовий звіт (2 800 х 5,20) 92 “Адміністративні витрати” 372 “Розрахунки з підзвітними особами” 14 560
  Курсова різниця за невикористаним авансом (200 х (5,25 – 5,2)) 372 “Розрахунки з підзвітними особами” 714 “Дохід від операційної курсової різниці”  
  Повернуто невикористаний аванс (200 х 5,25) 302 “Каса в іноземній валюті” 372 “Розрахунки з підзвітними особами” 1 050

 

Отже, сума в іноземній валюті за авансовим звітом (операція 3) вказується в обліку за курсом НБУ на дату видачі авансу (операція 1). Залишок невикористаного авансу в іноземній валюті перераховується за курсом на дату операції (операція 5).

Ще один випадок, який потребує додаткового розгляду, – це аванси, сплачені частинами. За таких обставин виникає питання, яким чином слід визначити собівартість придбаного немонетарного активу, адже на кожну дату сплати може бути різний обмінний курс. Поки що безпосередньо у ПБО 21 немає відповіді на таке питання. До первісної вартості придбаних за таких умов немонетарних активів у фінансовому обліку повинен бути включений підсумок усіх авансів, що були перераховані під час дії різних обмінних курсів. Підставою для оцінки імпортованих товарів та їх відображення у фінансовому обліку перш за все є відповідні витяги з поточного рахунку в іноземній валюті про перераховані суми та офіційний курс НБУ, що діяв на дату перерахування авансу. Вантажна митна декларація є первинним документом лише для відображення витрат на сплату ввізного мита, митних процедур та податку на додану вартість на імпортовані основні засоби.

У випадку, якщо придбання немонетарних активів здійснюється шляхом перерахування часткових авансових платежів в іноземній валюті, для визначення собівартості придбаного активу доцільно використовувати такі методи:

1) метод середньозваженої собівартості;

2) собівартості першого надходження (ФІФО).

 

Ці методи регламентуються нормами ПБО 9 “Запаси”. Підприємство повинне визначити свій підхід у наказі про облікову політику.


[1] Дані умовні.

[2] Виключення щодо відображення курсових різниць, пов’язаних з короткостроковими фінансовими інвестиціями, базується на визначенні видів діяльності. Оскільки операції з короткостроковими фінансовими інвестиціями, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів, відносяться до інвестиційної діяльність підприємства (ПБО 4, п. 4), то і курсові різниці щодо цих інвестицій відображаються у складі інших доходів (витрат) звичайної діяльності.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)