АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визнання курсової різниці від операцій в іноземній валюті за ПБО 21

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  3. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  4. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій
  5. Бази оподаткування ПДВ окремих господарських операцій
  6. Бухгалтерський облік бартерних операцій
  7. Ведення книги обліку розрахункових операцій, розрахункові книжки.
  8. ВИБІР ТЕМИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  9. Види валютних операцій
  10. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  11. Види кредитних операцій
  12. Визнання , теорії та критерії держав
Види курсових різниць Правила визнання за ПБО 21, пп.8 – 9
  Курсові різниці, які виникли внаслідок перерахунку залишку грошових коштів у іноземній валюті на рахунках у банку та в касі Відображаються у складі інших операційних доходів (витрат)
  Курсові різниці, які виникли в результаті перерахунку інших монетарних статей про операційну діяльність (результат операцій з оборотними активами, крім короткострокових інвестицій[2]) Відображаються у складі інших операційних доходів (витрат)
  Курсові різниці, які виникли в результаті перерахунку монетарних статей про інвестиційну і фінансову діяльність (результат операцій з необоротними активами, а також з короткостроковими інвестиціями) за винятком курсових різниць, визначених у п.4 даної таблиці   Відображаються у складі інших доходів (витрат) звичайної діяльності
  Курсові різниці, які виникли щодо фінансових інвестицій в господарські одиниці за межами України Відображаються у складі іншого додаткового капіталу. Від’ємна сума курсової різниці вираховується із суми іншого додаткового капіталу, залишок наводиться зі знаком “мінус”

 

Отже, у прикладі 1 курсова різниця за кредиторською заборгованістю за основні засоби буде відображена як інші витрати звичайної діяльності, тоді як курсова різниця за кредиторською заборгованістю за запаси – як інші витрати операційної діяльності та за залишком валютних коштів – як інші доходи операційної діяльності:

Дебет 974“Втрати від неопераційних курсових різниць”  
Кредит 632“Розрахунки з іноземними постачальниками”  

 

Дебет 945“Втрати від операційної курсової різниці”  
Кредит 632“Розрахунки з іноземними постачальниками”  

 

Дебет 312“Поточні рахунки в іноземній валюті”  
Кредит 714“Дохід від операційної курсової різниці”  

 

Розглянувши загальні правила обліку операцій в іноземній валюті, перейдемо до окремих випадків.

Аванси, сплачені або отримані в іноземній валюті у зв’язку з немонетарними статтями при включенні до вартості активів (робіт, послуг) або доходу звітного періоду, перераховуються у валюту звітності із застосуванням валютного курсу на дату сплати або одержання авансу відповідно (ПБО 21, п.6).

Отже, зазначені статті вважаються немонетарними.


Приклад 2. Розрахунки з підзвітними особами в іноземній валюті

8.06.2002р. виданий аванс з каси в сумі 3 000 євро. Квитки придбані з оплатою у гривні по безготівковому розрахунку. Курс НБУ на дату видачі авансу становив
5,20 грн. за 1 євро. Авансовий звіт, прийнятий 19.06.2002р. в сумі 2 800 євро, включає витрати на оплату готелю, транспортні витрати, добові. Курс НБУ на дату авансового звіту – 5,25 грн. за євро.

Таблиця 6


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)