АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міжнародна торгівля машинами й устаткуванням: основні напрямки й тенденції розвитку

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  3. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  4. Аналіз економічного розвитку сільського господарства
  5. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  6. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  7. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  8. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  9. Банки — основні учасники ринку капіталів
  10. БІОЛОГІЗАТОРСЬКЇ ТА СОЦІОЛОГІЗАТОРСЬКІ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ. ПЕДОЛОГІЯ.
  11. Біржова торгівля в Радянській Україні
  12. Біржова торгівля ф’ючерсними контрактами і система маржі

Оцінюючи тенденції розвитку світового ринку машин і встаткування в 80-е й 90-е роки, слід зазначити наступне. Для міжнародної торгівлі машинно-технічними виробами характерні більше високі темпи росту в порівнянні з виробництвом. Торгівля машинами й устаткуванням розвивалася випереджальними темпами й стосовно всього зовнішньоторговельного обігу ведучих промислово розвинених країн. Визнаними лідерами у виробництві й експорті машин і встаткування є США, Японія, ФРН, на частку яких доводиться більше 60% усього виробництва машинно-технічної продукції зазначеної групи країн. Приблизно така ж частка доводиться на ці держави у світовому експорті індустріальних країн.

У цей час частка експорту у виробництві машин і встаткування ведучих промислово розвинених країн становить більше 30% і має тенденцію до росту. На розширення експорту продукції машинобудування безпосередній вплив роблять подальше поглиблення міжнародного поділу праці й високі темпи НТП. На сучасному етапі жодна країна, як би развитой відносно науки, техніки й промисловості вона не була, не в змозі забезпечити самостійно, не опираючись на досягнення інших країн у цих областях, поступального руху на всіх напрямках НТП, створювати конкурентоспроможну на світовому ринку продукцію. У цьому зв'язку взаємопроникнення господарських комплексів промислово розвинених країн, особливо в науці й машинобудуванні, привело до розвитку найбільш прогресивних форм спеціалізації й кооперування, до об'єднання зусиль виробників у міжнародному науково-технічному й виробничому співробітництві.

Міжнародний ринок машин і встаткування характеризується переважним розвитком торгівлі товарами й машинно-технічними комплексами виробничого призначення. Торгівля машинно-технічними товарами культурно-побутового призначення розвивається повільніше, причому ця тенденція, на думку експертів, збережеться й у доступному для огляду майбутньому.

Важливим фактором, що сприяє розвитку міжнародної торгівлі машинами й устаткуванням, є різке скорочення «життєвого циклу» більшості видів машинно-технічної продукції, її штучне моральне старіння, якому найчастіше сприяє державна політика прискореної амортизації й податкових пільг для покупців нової й новітньої продукції. Швидке створення такої продукції можливо лише на основі глибокої міжнародної науково-технічної кооперації між країнами-виробниками машин і встаткування. Таким чином, подальша інтернаціоналізація господарського життя, що активно проявляється в машинобудівному комплексі, є однієї з найважливіших рушійних сил у розвитку міжнародної торгівлі машинами й устаткуванням.

Не менш істотний вплив на ріст світової торгівлі готовими виробами роблять правительства індустріальних держав шляхом стимулювання експорту машин і встаткування. Ця діяльність включає надання значних пільг в оподатковуванні експортного виробництва, пільгових кредитів на розвиток орієнтованих на експорт виробництв, забезпечення державного страхування товарних і фінансових кредитів закордонним покупцям. Найчастіше мобилизируются національні й міжнародні джерела позичкового капіталу для кредитування іноземних покупців машин і встаткування по знижених ставках з наступною компенсацією з держбюджету різниці між наданою й ринковою ставками відсотка.

Більше 80% світової торгівлі машинами й устаткуванням доводиться на індустріальні країни, у тому числі шляхом надання програм допомоги на пільгових умовах в обмін на імпортні преференції до товарів із країн-донорів такої допомоги.

Происходящие у світовому виробництві й міжнародному поділі праці зрушення під впливом НТР, інтеграційних процесів і циклічних змін у світовій економіці роблять визначального впливу на товарну структуру міжнародної торгівлі. Домінуючі позиції в ній стійко займають готові промислові вироби. У структурі світового експорту на них доводиться приблизно 75%, у тому числі 37% - на машини, устаткування й транспортні засоби.

У структурі експорту розвинених країн ці показники ще вище - 80 і 43%. В експорті держав, що розвиваються, на них доводиться 54 і 19% відповідно. На підставі наявних прогнозів на середньострокову перспективу в товарній структурі розвинених країн всі зростаючу роль будуть грати высокотехнологичные товари, у першу чергу машинобудування. На них, зокрема в експорті США, Японії, Великобританії, уже зараз доводиться 1/3, а в експортних поставках Франції, ФРН, Італії - 1/5.

Економічна експансія промислово розвинених країн особливо яскраво проявляється в заохоченні з боку державних органів машинобудівних монополій, що вкладають свої капітали в створення на територіях держав, що розвиваються, дочірніх фірм і філій, які на основі використання місцевих матеріалів і порівняно дешевої робочої сили провадять по розробках материнських компаній цілком конкурентоспроможні машини й устаткування не тільки для задоволення внутрішнього попиту й заміщення імпорту, але для поставок на світові ринки.

Машинобудування Росії деякою мірою є складовою частиною світового машинобудівного виробництва, при цьому склад основних постачальників машинно-технічної продукції на світовий ринок протягом уже тривалого часу не перетерплює істотних змін. Він очолюється, як уже згадувалося, такими найбільшими країнами, як США, Японія, ФРН. Разом з тим слід зазначити, що в останні роки намітилася тенденція порівняно швидкого нарощування експорту машинно-технічної продукції із країн, що розвиваються. За наявними оцінками, їхня частка у світовому експорті машин і встаткування в найближчі роки підвищиться до 8-10%.

Частка Росії у світовому експорті машин і встаткування становить нині менш 1%, а в загальному обсязі російського експорту машинно-технічної продукції в промислово розвинені країни Заходу частка машин і встаткування оцінюється всього лише в 2-2,5%. На зовнішньоекономічну діяльність машинобудівних підприємств Росії впливають загальне падіння виробництва, надзвичайно низька конкурентоспроможність вітчизняних машин і встаткування на світових ринках, відсутність системи фінансування виробництва встаткування із тривалим циклом виготовлення, розривши економічних зв'язків з колишніми республіками СРСР і країнами-членами СЭВ.

Сучасна товарна структура машинно-технічного експорту Росії не відповідає співвідношенням, характерним для міжнародної торгівлі в цілому. Росія продовжує пропонувати на ринку великі найм'якіші верстати й ковальсько-пресове встаткування, а також вантажні й легкові автомобілі. У той же час промислово розвинені країни Заходу поряд із традиційними машинно-технічними виробами збільшують у своєму експорті частку наукомісткої продукції електроніки й електротехніки, ЕОМ, сучасних засобів зв'язку, оргтехніки й ін.

Оцінюючи розвиток зовнішньоекономічних зв'язків Росії на середньострокову перспективу, варто мати на увазі загальну економічну ситуацію в країні, особливо в машинобудуванні, а також очікувану кон'юнктуру на світових ринках. Ситуація складається таким чином, що в зазначений прогнозний період кризові явища в російському машинобудуванні повністю не будуть переборені, а отже, істотного збільшення частки експорту машин і встаткування в його загальному обсязі, цілком ймовірно, у найближчій перспективі не відбудеться.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)