АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дві нервові системи людини

Читайте также:
  1. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  2. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  3. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  4. Аналізатори людини - система зв'язку з навколишнім середовищем
  5. Атрибути людини
  6. Б) відображення життєзмістовних питань буття людини
  7. Біобезпека медичної генетики, генної інженерії і генної терапії, генетичних технологій модифікацій природи людини та тварин.
  8. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  9. БІОЛОГІЗАТОРСЬКЇ ТА СОЦІОЛОГІЗАТОРСЬКІ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ. ПЕДОЛОГІЯ.
  10. В чому полягає сутність безпеки життєдіяльності людини?
  11. Вентилятор системи охолодження дsодного моста
  12. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.

Нервова система людини схожа на мережу проводів, команди по яким поступають з мозку. Таким чином, здійснюється зв'язок з кожною частиною тіла. Мозок є своєрідним центром такої системи. Команди з мозку через нервові волокна поступають назовні, від чого й виникають сміх, збуджується апетит, виникає статевий потяг і т.д.

Нерви обслуговують мозок як посильні. Через спеціальні ділянки нервової системи мозок отримує інформацію про все, що відбувається з організмом. Спинний мозок є основним шляхом сполучення між головним мозком і всім організмом. Спинний мозок розташований в хребті і об'єднує в собі нервові стовбури подібно тому, як телеграфний кабель об'єднує в собі дроти.

Кожен ствол має дві пари нервових корінців: передні – так звані рухові, і задні – чутливі. Чутливі корінці передають сигнали від шкіри, м'язів, внутрішніх органів у спинний мозок, а звідти в головний мозок. Рухові корінці передають сигнали від спинного мозку в різні ділянки тіла. Чутливі корінці контролюють відчуття, а рухові контролюють дії. Коли хто-небудь доторкається до нас, ми відчуваємо це через чутливі нервові корінці. Якщо ми рухаємося, імпульси від головного мозку передаються через рухові корінці.

Ця нервова система називається центральною нервовою системою. Вона відповідає за всі наші усвідомлені дії і за відповідні реакції на зовнішні подразники. Без центральної нервової системи ми б не змогли думати, рухатися і відчувати.

Але, як вам відомо, тіло може здійснювати і підсвідомі дії. Деякі життєво важливі органи повинні діяти, хоча свідомість і не бере в цьому участі. Наприклад, травлення і дихання здійснюються автоматично і незалежно. Биття серця також є автоматичним дією.

Ці та багато інших неусвідомлені дії, які вчиняються автоматично, регулюються інший нервовою системою. Її називають периферичної нервової системою. Вона не контролює свідомість. Вона пропускає через себе імпульси, що йдуть з центральної нервової системи. Без такої системи, яка нагадує заплутану мережу, життя б наша припинилася. Отже, нам необхідні обидві нервові системи для того, щоб жити і функціонувати по-людськи.

 

38. Людині притаманні такі види поведінки - Людині притаманні такі види поведінки: інстинкт, навички, свідома поведінка.

Інстинктивна поведінка — це дії, вчинки, які успадковуються видом «Homo sapiens». На цьому рівні концентрується вся інформація, нагромаджена у ході еволюції людства. До відомих дій та вчинків інстинктивної поведінки людини належать ті, які пов'язані із самозбереженням, продовженням роду тощо.

Поведінка за навичками — це дії, які склалися і застосовуються у навчанні до автоматизму або шляхом спроб і помилок, або шляхом тренувань. Як наслідок людина виробляє навички, у неї формуються звички і під контролем свідомості (тренування), і без нього (спроби і помилки).

Свідома поведінка — найвищий рівень психічного відображення дійсності та взаємодії людини з навколишнім світом, що характеризує її духовну активність у конкретних історичних умовах.

 

39. До психічних процесів належать - Психічні процеси — це короткочасні процеси отримання, переробки інформації та обміну нею (наприклад відчуття, сприйняття, пам'ять і мислення, емоції, воля тощо).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)