АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційний матеріал. Мета: ознайомитися з основними етапами обміну речовин та енергії в клітині, особливостями метаболізму рослинної та тваринної клітини

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Сприйняття нового матеріалу.
  4. II. Закріплення вивченого матеріалу
  5. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
  6. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  7. II. Сприйняття нового матеріалу
  8. III. Вивчення нового матеріалу
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. IV. Вивчення нового матеріалу.
  11. IV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.
  12. V. Закріплення вивченого матеріалу

Тема № 7

ПЛАСТИЧНИЙ ТА ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ОБМІН КЛІТИНИ

Мета: ознайомитися з основними етапами обміну речовин та енергії в клітині, особливостями метаболізму рослинної та тваринної клітини, а також сформувати поняття про ключові процеси метаболізму.

Ключові слова: метаболізм, асиміляція, дисиміляція, макроергічний зв’язок, трансляція, транскрипція, реплікація, дихання, фотосинтез, гліколіз, бродіння.

Інформаційний матеріал

Всі живі клітини є відкритими системами, які постійно обмінюються речовиною та енергією з навколишнім середовищем. Обмін речовин та енергії – метаболізм – це сукупність величезної кількості біохімічних процесів, кожний з яких представляє собою певну послідовність багатьох хімічних реакцій, які здійснюються за участю ферментів. Ферменти – це біологічні каталізатори білкової природи, які значно прискорюють протікання біохімічних реакцій. Метаболізм забезпечує життєдіяльність клітин, їх ріст, розмноження, їхню взаємодію з навколишнім середовищем.

На рівні клітини обмін речовин складається з двох взаємно пов’язаних процесів, які протікають одночасно: асиміляції (анаболізм, або пластичний обмін) та дисиміляції (катаболізм, або енергетичний обмін).

Асиміляція – це сукупність реакцій біосинтезу, тобто процес утворення органічних сполук, специфічних для даної клітини: з простих речовин утворюються більш складні, а з низькомолекулярних – високомолекулярні. Синтезовані сполуки використовуються у якості ферментів, запасних речовин, для побудови різних частин клітини, її органоїдів, продукції секретів, та ін. Особливо інтенсивно синтетичні реакції протікають в клітинах, які ростуть або зазнають потужних функціональних навантажень, у зв’язку з чим в них постійно здійснюється синтез нових речовин для заміни непотрібних або зруйнованих молекул. Замість кожної зруйнованої молекули в клітині повинна синтезуватися нова. В нормі клітина зберігає постійну форму і хімічний склад, незважаючи на безперервну зміну їх в процесі життєдіяльності. Біосинтез є ендотермічним процесом, тобто він потребує витрати енергії, джерелом якої слугують речовини, синтезовані клітиною раніше чи ті, що потрапили з їжею.

Дисиміляція – це сукупність реакцій розщеплення речовин, завдяки чому здійснюється розпад органічних сполук на більш прості і виділяється енергія. При цьому білки розпадаються до амінокислот, полісахариди – до моносахаридів та ін. Далі ці речовини можуть розщеплюватися надалі до низькомолекулярних сполук, і, врешті решт, утворюються зовсім прості, кінцеві продукти – СО2 і Н2О. Біологічне значення реакцій дисиміляції полягає в забезпеченні клітини енергією, яка необхідна для будь-якої форми активності – руху, секреції, біосинтезу, транспорту речовин через плазматичні мембрани та інших процесів в клітині.

Асиміляція і дисиміляція знаходяться між собою у нерозривному зв’язку: з одного боку, реакції біосинтезу потребують енергії, яка черпається з реакцій розщеплення, з іншого боку, для здійснення реакцій енергетичного обміну необхідні білки, зокрема, ферменти, що забезпечують ці реакції.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)