АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках

Більшість створених і застосовуваних практичних психодіагностичних методик представляють так звані бланкові методики - такі, в яких випробуваному пропонують серію суджень або питань, на які він повинен в усній або письмовій формі дати відповідь. За отриманими відповідями випробуваного, у свою чергу, судять про психологію тієї людини, яка ці відповіді запропонував. Широка поширеність і практичний інтерес до бланковим методикам пояснюються тим, що вони відносно прості як для розробки, так і для використання та обробки отриманих результатів.

Друге місце по частоті займають опитувальні методики, в процесі застосування яких дослідник психології людини задає випробуваному усні запитання, відзначає і обробляє його відповіді. Ці методики хороші тим, що не вимагають підготовки спеціальних бланків і дозволяють психодиагносту вести себе по відношенню до випробуваного досить гнучко. Недоліком опитувальних методик є суб'єктивність, яка виявляється як у виборі самих питань, так і в інтерпретації відповідей на них. Крім того, опитувальні методики важко стандартизувати і, отже, домогтися високої надійності і порівнянності одержуваних результатів.

Третє місце за частотою використання займають рисункові психодіагностичні методики. У них для вивчення психології та поведінки піддослідних використовуються створені ними малюнки, які можуть мати як заданий тематично, так і спонтанний характер. Іноді застосовується прийом інтерпретації піддослідними стандартних, готових зображень. Нерідко у змісті цих зображень у наочній формі представлені завдання, які випробовуваний повинен вирішити (наприклад, матричний тест Равена).

Перший і третій з описаних типів психодіагностичних методик можуть мати два варіанти: ручний і комп'ютерний. При ручному варіанті методика з початку і до кінця використовується без застосування засобів електронно-обчислювальної техніки для презентації або обробки експериментального матеріалу. У комп'ютерному варіанті на одному із зазначених етапів психодіагностики застосовується електронно-обчислювальна техніка. Наприклад, текстовий і рисункові матеріал можна пред'являти випробуваним через екран дисплея, а процесор машини використовувати для виробництва кількісних обчислень, а також виведення на друк одержуваних результатів.

Особливе місце серед психодіагностичних методик займають проективні, які, в свою чергу, можуть бути бланковими, опитувальними і рисункові. Частота їх практичного використання також досить велика і з року в рік зростає з тієї причини, що методики цієї групи найбільш валідність і інформативні.

Наступна група методик - об'єктивно-маніпуляційні. У них вирішуються випробовуваними завдання пропонуються ним у формі реальних предметів, з якими належить що-небудь зробити: зібрати із заданих матеріалів, виготовити, розібрати і т. п.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)