АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Операціоналізація і верифікація - основні вимоги, що пред'являються до понять і методів психодіагностики

В даний час створені і практично використовуються методи психодіагностики, які охоплюють всі відомі науці психологічні процеси, властивості і стани людини. Створення, опис та наукове визнання права на існування нових наукових понять і відповідних їм явищ йде рука об руку з розробкою придатних для їх експериментального вивчення психодіагностичних засобів. Справа в психології як науці поправляється з тієї причини, що на початку XX ст. в ній були офіційно визнані і прийняті ті вимоги, які до понять і методів дослідження пред'являють в найбільш розвинених сучасних науках, зокрема фізики. Це вимоги операціоналізації та верифікації.

Під операціоналізації розуміється вимога, згідно з яким при введенні нових наукових понять обов'язково необхідно чітко вказувати на конкретні процедури, прийоми і методи, за допомогою яких можна практично упевнитися в тому, що явище, описане в понятті, дійсно існує. Операціоналізація припускає вказівку на практичні дії або операції, які може виконати будь-який дослідник, щоб переконатися в тому, що певна в понятті явище володіє саме тими властивостями, які йому приписуються.

Вимога верифікації означає, що всяке нове поняття, що вводиться в науковий обіг і що претендує на отримання статусу наукового, обов'язково має пройти перевірку на його непустоту. Останнє передбачає наявність методики експериментальної діагностики того явища, яке описано в даному понятті. Слово «верифікація» буквально означає «перевірка». Ця перевірка непустоту поняття, тобто реальності існування явища, що визначається цим поняттям, повинна бути здійснена за допомогою відповідної психодіагностичної процедури.

Якщо, наприклад, ми вводимо в науковий обіг поняття «мотив», то спочатку необхідно дати точне визначення цього поняття через відомі інші поняття і доступні способи діагностики явищ, що входять у зміст даного поняття (oпераціоналізація). Припустимо, що таким визначенням є наступне: «Мотив - це внутрішній, психологічний, усвідомлений чи неусвідомлений спонукальний джерело дій людини, що надає їм цілеспрямованості та підтримуючий їх активність». (Передбачається, що нам вже відомо, що таке «спонукальний джерело», «свідомий чи неусвідомлений», і «активність», в іншому випадку необхідно було б доповнити загальне визначення мотиву приватними визначеннями даних понять, вести цю роботу до тих пір, поки в визначальною частини всіх понять не залишиться жодного терміну, що вимагає додаткового роз'яснення.) На наступному етапі операціоналізації поняття «мотив» ми зобов'язані були б запропонувати психодиагностическую методику, за допомогою якої можна було б упевнитися в тому, що те, що стверджується в определяющейся частини даного поняття, дійсно існує. На заключному етапі ми повинні були б здійснити практичну перевірку існування явища «мотив» у всіх приписаних йому у визначенні властивості. Таким чином, як операціоналізація, так і верифікація понять вимагають звернення до психодіагностики, але тільки операціоналізація передбачає теоретичний, а верифікація - практичний крок на цьому шляху.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)