АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Джерела формування і види фінансових ресурсів

Читайте также:
  1. A. Internet-джерела
  2. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  3. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  4. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  5. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  6. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  7. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  8. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  9. Автотранспортні джерела викидів Д1...Д4
  10. Активними операціями називаються операції з розміщення банківських ресурсів.
  11. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  12. Аналіз рівня, динаміки і структури фінансових результатів.

Тема 7: Фінансові ресурси підприємства

 

1. Джерела формування і види фінансових ресурсів.

2. Оборотні засоби: поняття і склад.

3. Класифікація оборотних коштів і їх структура.

 

Джерела формування і види фінансових ресурсів.

При створенні і функціонуванні будь-якого підприємства використовуються певні джерела інвестування і виділяються конкретні види фінансових ресурсів (рис. 1).

 

 


Стартовим джерелом формування фінансових ресурсів підприємства є статутний капітал, який є сумою капіталу, необхідною підприємству для його діяльності. Він створюється за рахунок державних коштів (на державних підприємствах), виручки від продажу акцій або за рахунок внесків його засновників. Найбільшим за величиною джерелом формування є доходи від господарської або іншої діяльності підприємства. Основна маса підприємств має три види доходу:

а) дохід від операційної діяльності – це прибуток від реалізації, який визначається, як різниця доходу від реалізованої продукції, зменшена на суму ПДВ акцизного збору, а також на суму витрат включеного до собівартості продукції адміністративних, збутових та інших витрат;

б) дохід від інвестаційної діяльності – це прибуток підприємства, який отримано від діяльності не пов’язаної з реалізацією продукції і визначається як різниця між доходами від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів та відповідними витратами понесеними на отримання цих доходів;

в) дохід від фінансової діяльності – це прибуток, який отримано від діяльності, яка призвела до зміни розміру власного та позикового капіталу.

Важливим джерелом формування і підтримки на необхідному рівні власних фінансових ресурсів є амортизаційні відрахування на реновацію (придбання основних фондів). При необхідності підприємство може скористатися внутрішніми короткостроковими або довгостроковими банківськими кредитами в грошовій за умови їх повернення і сплати відсотків.

Сучасна система господарювання орієнтована на власний і позиковий капітал, в окремих випадках підприємству можуть бути надані субсидії – фінансова допомога за рахунок коштів державного або місцевого бюджету і спеціальних фондів.

Розрізняють прямі і непрямі субсидії. За допомогою прямих субсидій держава стимулює накопичення капіталу і фінансує капітальні вкладення в ті галузі, розвиток яких необхідний для збалансованості народного господарства в цілому. Вони спрямовуються, насамперед, в нові перспективні галузі, а також в нерентабельне виробництво. Непрям і субсидії здійснюються за допомогою податкової і грошово – кредитної політики, тобто підприємству надаються податкові пільги.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)