АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1. Вчення про епідемічний процес. Протиепідемічні заходи в осередках інфекційних хвороб. Протиепідемічна робота сімейних (дільничих) лікарів та лікарів-інфекціоністів

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. Cамостійна та індивідуальна робота
  10. I. Вивчення нового матеріалу
  11. I. Вивчення нового матеріалу
  12. II. Вивчення нового матеріалу

Епідеміологія. Епідемічний процес. Складові епідемічного процесу. Розділи вчення про епідемічний процес. Протиепідемічні заходи в осередку - заходи, спрямовані на складові епідемічного процесу.

Обстеження осередку інфекційного захворювання. Заповнення відповідної документації. Заходи щодо ліквідації осередку - заходи по відношенню до хворого та носія, знезараженню навколишнього середовища та осіб, які спілкувались з джерелом інфекційного захворювання.

Обов'язки дільничного (сімейного) лікаря та лікаря-інфекціоніста з питань протиепідемічної роботи.

Тема 2. Дезінфекція та стерилізація. Дезінсекція, дератизація. Епідеміологічне значення тварин.

Методи дезінфекції та стерилізації: фізичні, хімічні. Контроль стерилізації медичного інструментарію. Сучасна апаратура для проведення біологічної обробки. Значення тварин в розповсюдженні інфекційних хвороб. Фізичні, хімічні, біологічні методи дератизації. Дезінсекція, її значення для профілактики інфекційних захворювань з трансмісивним механізмом передачі.

Тема 3. Імунопрофілактика інфекційних хвороб. Календар профілактичних щеплень. Правові аспекти вакцинопрофілактики. Організація та проведення щеплень. Оцінка ефективності імунопрофілактики.

Види імунітету та їх характеристика. Значення рівня популяційного імунітету населення в розвитку інфекційних захворювань. Календар профілактичних щеплень України, його розділи. Вимоги до імунобіологічних препаратів. Шляхи ведення імунобіологічних препаратів в організм. Перелік медичних проти показів до проведення профілактичних щеплень. Післявакцинальні реакції та ускладнення.

Організація проведення імунопрофілактики. Складання плану профілактичних щеплень. Форми обліково-звітної документації з імунопрофілактики. Щеплювальна картотека. Оцінка клінічної, імунологічної та епідеміологічної ефективності імунопрофілактики.

Препарати для термінової імунопрофілактики. Характеристика препаратів для термінової профілактики правця, сказу (форма випуску, засіб введення, доза, реакція на введення).

Змістовий модуль 2. Спеціальна епідеміологія Конкретні цілі:

Ø Визначати епідеміологічні прояви захворюваності на інфекції, що належать до різних груп (кишкових, дихальних шляхів, кров’яних та інфекцій зовнішніх покривів).

Ø Формулювати робочі гіпотези щодо факторів ризику захворюваності по територіях, серед різних груп населення та в колективах відносно конкретних інфекційних захворювань.

Ø Інтерпретувати прояви епідемічного процесу конкретних нозологічних форм, що належать до різних груп інфекцій: кишкових, дихальних шляхів, кров’яних та інфекцій зовнішніх покривів.

Ø Організувати проведення профілактичних та протиепідемічних заходів в осередках конкретних нозологічних форм, що належать до різних груп інфекцій: черевного тифу, шигельозу, гепатиту А, холери, дифтерії, кору, сальмонельозу, ботулізму, поліомієліту, лептоспірозу, менінгококової інфекції, висипного тифу та хвороби Бриля, малярії, гепатиту В та гепатиту С, ВІЛ-інфекції, туляремії, кліщового енцефаліту, геморагічних гарячок Ласса, Ебола, Марбург, чуми.

Ø Розслідування спалахів інфекційних хвороб.

Ø Використовувати нормативно-інструктивну документацію МОЗ України для ліквідації осередків конкретних нозологічних форм, що належать до різних груп інфекцій: кишкових, дихальних шляхів, кров’яних та інфекцій зовнішніх покривів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)