АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обладнання для пакування і зберігання товарів на складі, класифікація, вимоги до його конструкції

Читайте также:
  1. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  4. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  5. V. Вимоги до транспортування вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного
  6. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  7. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  8. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  9. Аналіз використання виробничого обладнання
  10. Архівне зберігання та подальше використання документів, які знаходяться на зберіганні
  11. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  12. Асортимент, показники якості і умови зберігання соняшникової та кукурудзяної рослинних олій

Щоб створити необхідні умови зберігання запасів то­варів будуються різноманітні сховища (склади).

Внаслідок того, що товари мають різні фізичні властивості і характеристики, за призначенням складське обладнання для збе­рігання поділяється на три групи: 1) для тарно-штучних вантажів; 2) для навалочних і насипних вантажів; 3) для рідких товарів. Кожна група включає ряд видів обладнання, наприклад, стелажі, піддони, резервуари тощо.

Обладнання для зберігання вантажів на складах має відповідати таким вимогам: створювати умови для якісного зберігання товарів, що можливе за умови відповідності типу обладнання типові скла­ду; забезпечувати зручність укладання і виймання товарів (оскільки товарні запаси на складах постійно перебувають у русі, поповню­ючись чи убуваючи, то ці операції слід проводити без значних затрат зусиль складських робітників); сприяти найефективнішому використанню площі і об'єму складу, для чого обладнання має бути змінюваним за ємкістю залежно від змінення габаритів і кількості товарів, що зберігаються; обладнання має бути придатним для застосування машин і механізмів при проведенні складських операцій; конструкція обладнання має бути надійною, щоб витримувати статичні навантаження товарів певної маси протягом довгого часу.

Сучасні засоби складування тарно-штучних вантажів - це стелажний і штабельний з відповідним застосуванням стелажів, піддонів і підтоварників.

Стелажі - багатоярусні металеві, рідше - залізобетонні споруди для зберігання штучних вантажів широкої номенклатури.

Залежно від призначення стелажі поділяються на універсальні і спеціальні.

Універсальні стелажі використовують для зберігання різноманіт­них штучних чи затарених продовольчих і непродовольчих товарів, а також товарів на піддонах. Такі стелажі мають вигляд просторо­вої конструкції, яка складається з вертикальних і горизонтальних пов'язей, що утворюють комірки. Для зберігання важких вантажів, виробів у тарі розміри комірок роблять відповідними габаритам одного пакета вантажу, сформованого на стандартному піддоні. Для зберігання легких вантажів передбачаються широкі комірки - на два або кілька піддонів. Універсальні стелажі використовують у вигляді одинарних чи спарених конструкцій. Спарені стелажі забезпечують жорсткість конструкції, стійкість, підвищують ефек­тивність використання корисної площі і об'єму складського при­міщення.

Спеціальні стелажі призначені для зберігання певних видів товарів (прокату металів, газових балонів, швейних виробів, фляг, інструменту, килимів тощо). Спеціальні стелажі поділяються на стоякові, консольні, елеваторного типу.

Стоякові стелажі мають вигляд кількох одноярусних комірок, утворених двома рядами дерев'яних або металевих стояків, які закріплені на горизонтальному брусі. Ці стелажі призначені для зберігання великої кількості металовиробів (труб, прокату тощо). Місткість комірок становить 20 - 60 т. Стелажі обслуговуються мостовими чи козловими кранами.

Консольні стелажі (стаціонарні, пересувні, однобічні, двобічні) мають вигляд звареної рами-сітки, до якої перпендикулярно при­варюються полиці-консолі. Кількість ярусів становить звичайно від 5 до 8. На полицях зберігають труби і прокат малого діаметра, згорнуті килими тощо. Якщо замість полиць установлені штирі чи балки, такі стелажі завантажують автомобільними покришками, бухтами дроту тощо.

Стелажі елеваторного типу зроблено у вигляді витягнутої верти­кальної конструкції, що складається з вантажонесучих штанг, полиць, ковшів, шарнірно прикріплених до двох замкнено-кільцевих ланцюгів, які натягнуті на привідний і ведений шківи. Прикладом є стелажі для зберігання швейних виробів: одяг підвішується на плечиках, переміщуються товари по вертикалі за допомогою електроприводу.

За видом матеріалу, з якого виготовлені стелажі, їх поділяють на металеві, залізобетонні, дерев'яні, комбіновані. На сучасних складах досить поширені металеві стелажі завдяки їхній міцності, великій вантажонесучій спроможності, пожежній безпеці, високій точності виготовлення. Втім, вони мають високу вартість. Подібні позитивні якості мають залізобетонні стелажі однакової місткості з металевими, за винятком більших зовнішніх розмірів та меншої точності виготовлення. Дерев'яні і комбіновані (металевий каркас з дерев'яними полицями і боковими стінками) стелажі дуже по­ширені, особливо в складських приміщеннях невеликої висоти, завдяки високій швидкості виготовлення, легкості складання-розбирання, порівняно невеликій масі і низькій вартості. Недоліками таких стелажів є короткий термін служби, невелика вантажонесуча здатність, пожежна небезпека.

За загальноконструктивною ознакою стелажі поділяються на збірнорозбірні (виготовляються з прокату дрібних і середніх про­філів, в тому числі з перфорованих уніфікованих деталей) і нерозбірні - залізобетонні і металеві зварні. Доцільніше використо­вувати збірно-розбірні стелажі, які виготовлені з перфорованих уніфікованих деталей і завдяки цьому мають переваги: за рахунок перфорації (отворів за всією довжиною різної форми і розмірів) маса металоконструкції зменшується на 20 % без змінення міц­ності; складання стелажів проводиться найраціональнішим спосо­бом - з'єднанням деталей болтами. Це дає змогу швидко змі­нювати розміри комірок залежно від розмірів вантажу.

За конструкцією вантажонесучої поверхні стелажі поділяються на поличні, безполичні, гребінчасті, конвеєрні.

Поличні стелажі найпоширеніші і призначені для зберігання різноманітних товарів. Вони складаються з кількох рядів горизон­тальних чи похилих полиць з настилом, які закріплюються на каркасі стелажа, їх використовують для складування товарів у тарі чи упаковці, а також товарів, що укладені на піддонах.

Безполичні стелаж суцільного настилу полиць не мають. У них розміщуються вантажі, що упаковані на піддонах. Піддони в комірках опираються не на полиці, а на профільні металеві кутники, приварені до вертикальних стінок стелажа.

У гребінчастих стелажах роль полиць виконують густо роз­міщені металеві смужки чи дерев'яні рейки, в просвіти між якими входить вилка крана-штабелера чи навантажувача. В комірки таких стелажів вкладають тарно-штучні вантажі невеликих розмірів, сформованих у пакети без піддонів.

Конвеєрні стелажі оснащуються елементарним конвеєром, який пересуває вантаж уздовж стелажа. Такі стелажі призначені для зберігання вантажів порівняно малої кількості назв, але великої оборотності.

За ступенем рухомості стелажі поділяються на стаціонарні, напівстаціонарні і нестаціонарні.

Стаціонарні стелажі бувають залізобетонні і металеві (замоно-лічені з підлогою). Вони мають високу стійкість, велику вантажо-несучу здатність, довгий термін експлуатації. Але їх практично неможливо перенести за необхідності на нове місце.

Напівстаціонарні стелаж бувають пересувні і рухомі. Пере­сувний стелаж за своєю конструкцією подібний до стаціонарного металевого, але каркас монтується на звареній рамі, яка має вигляд візка на чотирьох сталевих колесах. Переміщуються пересувні стелажі за допомогою електродвигунів низької потужності (при масі вантажу 50-60 т), лебідки (5-50 т), вручну (до 5 т). Стелажі зімкнуті в щільні блоки з одним міжстелажним проходом. За необхідності висувається потрібний стелаж (поперечне пересуван­ня) або завдяки пересуванню вбік групи стелажів до потрібного стелажа відкривається доступ (поздовжнє пересування). З викори­станням таких стелажів корисний об'єм складу збільшується майже в два рази порівняно зі стаціонарними. Така система - най­кращий варіант для складів-холодильників. їх можна використову­вати на різноманітних загальнотоварних складах нережимного зберігання. Основний недолік стелажів цього типу - ускладне­ність укладання і виймання товарів.

Рухомі (нестаціонарні) стелажі легко переміщуються завдяки нагнітанню компресором повітря в простір під днищем стелажа. Завдяки цьому він піднімається на 1-2 мм, мов «плаває», тому без особливих зусиль переміщується вручну, незважаючи на його багатотонну масу. До нестаціонарних стелажів належать стелажі-контейнери, які завантажуються у постачальника і розвантажують­ся (у міру реалізації вантажу) у одержувача.

За ступенем і характером рухомості вантажів стелажі бувають з нерухомим і рухомим зберіганням вантажів: з гравітаційним і примусовим характером рухомості вантажів. Гравітаційні стелажі мають нахилені під кутом 3-5° полиці, вантажонесучими елемен­тами яких є ролики, диски, повітряні подушки. Вантажі (на піддонах, в ящиках, бочках) переміщуються під дією власної сили ваги. Завантажують стелажі з одного боку, а розвантажують - з іншого за допомогою підйомно-транспортних механізмів. Переваги таких стелажів: досягається ідеальна черговість приймання - відпускання; найповніше використовуються площа і об'єм складу; усуваються витрати на внутріскладське переміщення вантажів. У стелажах з примусовим переміщенням вантажів застосовують конвеєри (роликові, дискові, ланцюгові, стрічкові, підвісні).

За напрямом, характером вантаження-розвантаження і ступе­нем доступу до вантажів стелажі бувають з поздовжньо-торцевим, вертикальним, поперечно-глибинним, поперечно-плоским вантаженням-розвантаженням. До групи стелажів з поздовжньо-тор­цевим вантаженням-розвантаженням належать гравітаційні стелажі і з примусовим переміщенням вантажів.

Стелажі з вертикальним вантаженням-розвантаженням - раціональне складське обладнан­ня, максимально ефективне для зберігання масової продукції в тарі однакових розмірів. Мають вигляд вертикальної системи щільно розміщених стелажів. Вантажі переміщуються у напрямку «вниз - угору» за допомогою підйомних столів. Випадінню вантажів з вертикальної секції запобігає спеціальній замикальний пристрій. Основні позитивні якості таких стелажів: 1) максимальне заванта­ження складу; 2) можливість будувати склади великої висоти при економному використанні площі земельної ділянки. До недоліків належать: порівняно велика металоємкість; підвищена насиченість механізмами; необхідність періодичного перекладання вантажів для уникнення залежування товарів, оскільки товари, закладені першими, забираються останніми.

Стелажі поперечно-глибинного вантаження-розвантаження поділяються на зблоковані і стелажі «роботосистеми».

До зблокованих стелажів належать стелажі з гравітаційним і примусовим характером переміщення вантажів (описані вище) і прохідні, які становлять багаторамну конструкцію у вигляді блоку зрощених стелажів. В прохідних стелажах для виймання вантажу з глибини блоку слід послідовно вийняти всі попередні вантажі, створюючи прохід для навантажувача. Така конструкція усуває необхідність робити колодязі в підлозі складу для кожної стійки (за винятком крайніх), дає можливість установлювати стійки на певну висоту, виходячи з розмірів складу (до 4 м), забезпечує ефективне використання місткості складу. Проте технологія відбирання в таких стелажах ускладнена, тому застосовуються вони для збе­рігання товарів досить обмеженої номенклатури, з дуже малою оборотністю.

Стелажі «роботосистеми» - це просторова багаторамна кон­струкція, подібна до прохідних стелажів, в якій до кожного вертикального стояка з обох боків через певну відстань за висотою прикріплюють швелери, які утворюють довгі комірки. На швелери на піддонах укладають багато вантажних одиниць, що розташову­ються одна за одною.

Для розміщення в комірках і витягування з них вантажів використовують самохідні візки з платформою, що піднімається - трансроботи. Трансробот переміщується по внутрішніх поверхнях полиць швелерів, під'їжджає під вантаж і підхоплює його під­йомною платформою. З вантажем трансробот переміщується до виходу з комірки і в'їжджає на інший самохідний візок - трансферробот, що переміщується перпендикулярно коміркам. Трансферроботи переміщують вантажі (з трансроботом) або до вантажного ліфта, або до другої комірки. Склади, оснащені сте­лажною «роботосистемою», працюють в автоматичному режимі за попередньо розробленою ЕОМ програмою.

До стелажів з поперечно-плоским вантаженням-розвантаженням належать найпоширеніші універсальні стелажі з одно- і двобічним розвантаженням, головною перевагою яких є пряме незалежне виймання вантажів з будь-якої комірки.

Підтоварники призначаються для зберігання товарів в ящиках, коробках, мішках, кіпах або бочках, їх конструкція нерозбірна. Складаються вони з чотирьох-шести опорних ніжок, дерев'яної чи металевої кришки з решітчастою чи суцільною поверхнею. Розміри підтоварників, мм: довжина - 1000, 1500, ширина - 500, 800, висота - до 280.

Піддони застосовують для зберігання та механізованого переміщення товарів при складських операціях і транспортування автомобільним та іншими видами транспорту. Укладені на піддон товари утворюють пакет, зручний для вантажно-розвантажувальних робіт. За конструкцією піддони поділяють на плоскі, зі стояками і ящиками. Плоскі піддони виготовляють, як правило, з дерева, з одним і двома настилами. Однонастильні піддони мають суцільний або решітчастий настил і спираються на підлогу брусами. Настил утворює майданчик для укладання товарів. Двонастильні піддони складаються з верхнього і нижнього настилів і проміжних опор, між якими залишені прорізи для введення вилкових захватів навантажувачів. За способом захоплювання вилковим навантажу­вачем піддони поділяються на двозахідні і чотиризахідні. Плоскі піддони мають розміри, мм: 800x1200, 1000x1200,1200x1600, 1200 х 1800. Найпоширеніші піддони розміром 800 х 1200, на які укладають товари в ящиках, мішках й іншій транспортній тарі. При цьому допускається звисання вантажу з кожного боку до 20 мм. Для підвищення міцності і стійкості пакетів на піддонах їх обв'язують стрічкою (металевою, пластмасовою, тканинною) або покривають термоусадковою плівкою. Сформовані таким чином пакети штабелюються в 2- 4 яруси або установлюються в комірки стелажів чи транспортуються до одержувача. Піддони зі стояками застосовують для пакування і зберігання легкопошкоджуваних товарів (модельного одягу, телевізорів, меблів тощо) і таких, що не забезпечують стійкість штабеля (у картонних коробках, паперових пачках, толь, руберощ, лінолеум тощо). В піддонах зі стояками над площиною верхнього настилу встановлююють знімні або незнімні стояки, які дають змогу робити багатоярусне укладання піддонів, завантажених товарами. Сформовані на таких піддонах пакети штабелюються в 2 - 5 ярусів або установлюються в комірки сте­лажів. Переміщуються вони механізованим способом. Піддони з ящиками мають надбудову зі стінок (розбірних або складаних) з кришкою або без неї. Така конструкція дає змогу при транспорту­ванні їх порожніми займати менше місця. Для зменшення маси піддонів з ящиками їхні стінки роблять решітчастими або з металевої сітки. Призначаються ці піддони для укладання дрібно-штучних або легкопошкоджуваних непродовольчих товарів, а та­кож картоплі, овочів, фруктів. Вантажопідйомність плоских під­донів становить 1000 - 2000 кг, піддонів зі стояками та ящиками – 450-1200 кг.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)